Berita

WAFI Platform Artis Berwakaf Dan Infak Melalui Bakat Kesenian

Wawasan Artis Infaq Seni (WAFI) merupakan usaha sekumpulan artis atau artis selebriti di Malaysia untuk melaksanakan tindakan amal dan kemanusiaan dengan berinfaq menggunakan bakat dan pengaruh kreatif mereka untuk menghimpunkan penyokong. Seperti yang diketahui sejak dirasmikan pada Majlis Berbuka Puasa Amal MAPIM di ibu negara sepanjang Ramadan, ia turut menjadi entiti dengan membantu gerak kerja Sekretariat Wakaf dan Infaq Aqsa Antarabangsa yang sedang dijalankan.

Pada 28 Julai lalu, WAFI telah diperkenalkan sempena Karnival Ummah Bestari yang dirancang oleh Naurah Care Malaysia dan Rabbani Empire Resources.

Sehubungan itu, MAPIM, badan bukan kerajaan induk inisiatif itu, berbesar hati dengan kehadiran semua rakan media pada penutup majlis oleh YB Senator Tuan Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, timbalan menteri perpaduan negara.

Pengenalan WAFI adalah sesuatu yang dizahirkan oleh presiden MAPIM, Mohd Azmi Abdul Hamid sebagai peneraju pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di sebalik usaha ini. “WAFI adalah wadah bagi seramai mungkin insan seni dalam usaha mereka berwakaf dan infak melalui aktiviti kesenian mereka tanpa mengira latar belakang professional dan bidang diceburi.

“Penggiat seni boleh menyumbang kepada usaha wakaf dan infak melalui platform seni kepada usaha kemanusiaan sama ada dalam negara mahupun ke peringkat antarabangsa,” katanya.

Untuk sentiasa dapat memastikan WAFI bergerak seiring dengan membantu mereka yang memerlukan, WAFI mempunyai visi dan misi utama untuk organisasi. Penyataan misi WAFI adalah seperti berikut: “Wadah untuk artis sebanyak mungkin dalam usaha mereka untuk menawarkan wakaf dan infaq melalui aktiviti seni mereka tanpa mengira pengalaman profesional dan bidang yang diminati.” Manakala tujuan penganjurannya adalah untuk menyokong usaha kemanusiaan Wagaf dan Infaq di dalam dan luar negara melalui platform seni.

Pada masa ini, RABBANI dan DAQMIE terkenal sebagai IKON ARTIS WAFI, dan dengan bantuan semua artis lain di negara ini, kami berpendapat jumlah itu akan meningkat pada masa hadapan.

Bagi memenuhi keperluan mereka yang memerlukan di mana-mana, WAFI akan menganjurkan beberapa program jelajah kebajikan dan kemanusiaan. Ini termasuk inisiatif untuk mengadakan program khas untuk artis supaya WAFI boleh menjadi platform untuk sumbangan amal mereka dan menggunakan kebolehan seni mereka untuk memberi kembali kepada masyarakat.

Kumpulan Rabbani.

Bagi meningkatkan kesedaran tentang isu kemanusiaan di mana-mana, termasuk yang berkaitan khusus dengan perjuangan Al Aqsa, WAFI akan membina perkongsian dan projek kerjasama dengan semua rangkaian artis di kawasan ASEAN dan di seluruh dunia.

Hal ini demikian kerana Al Aqsa adalah pusat global bagi semua kebimbangan kemanusiaan yang berkaitan dengan perkara agama. Pada 22 November 2022, WAFI dan MAPIM akan menganjurkan satu (1) ekspedisi kemanusiaan musim sejuk Al Aqsa untuk menyediakan bekalan yang diperlukan kepada Al Aqsa dan beberapa Kem Pelarian Palestin di Jordan.

Hasilnya, kami akan menghulurkan jemputan kepada seramai mungkin selebriti dan rakan artis kami yang ingin melancong bersama kami. Kami juga akan menggalakkan rakan-rakan seni kami untuk mengambil bahagian sebanyak mungkin dalam usaha berterusan kami untuk mengumpul wang untuk Al Aqsa. Semua penyertaan rakan media benar-benar diinginkan oleh WAFI untuk menyokong inisiatif pertubuhan WAFI.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button