Berita

TROPHY KNIVES, KUMPULAN MUZIK GENRE PUNK MALAYSIA UMUMKAN PELANCARAN ALBUM BARU BERTAJUK ‘LOOK THE OTHER WAY’ DENGAN SEBUAH PERSEMBAHAN ISTIMEWA DI THE BEE PADA HARI MALAYSIA INI

 

Look The Other Way ialah album baharu yang Trophy Knives akan dikeluarkan pada 9 September 2022, merentas semua platform digital, syarikat itu mengumumkan hari ini. Bagi kumpulan punk rock serantau yang kini terkenal di peringkat antarabangsa, ini merupakan album kedua mereka. Tajuk album sulung mereka, Glass Ceiling, diumumkan untuk dikeluarkan pada 2019.

Terdapat sembilan lagu di Look The Other Way yang juga akan dijual dalam bentuk fizikal (CD dan vinil atau vinil). Sebagai lagu bonus, edisi vinil album itu termasuk lagu We Can’t Be Saved, yang menampilkan Chris#2 daripada kumpulan punk Amerika yang dihormati Anti-Flag. Look The Other Way dilihat lebih gilap dari segi penghasilan dan dipenuhi dengan pelbagai elemen muzik yang menunjukkan betapa seriusnya Trophy Knives dan betapa mereka mengambil berat bukan sahaja susunan melodi tetapi juga mesej dalam setiap lagu.

Trophy Knives kini sedang bersalin dan mula bereksperimen dengan komponen muzik baharu, seperti yang dibuktikan oleh album terbaru mereka. Mereka mendapat manfaat kerana telah bekerjasama dengan ramai artis lain, baik nasional mahupun antarabangsa, ketika dunia sedang berhadapan dengan wabak. Pada masa ini, kumpulan Trophy Knives yang berpangkalan di Kuala Lumpur termasuk pemain gitar utama Ryan Lee Bhaskaran, Sani Khalid, dan penyanyi Vinesh M. (dram).

Pada 16 September 2022, sempena memperingati Hari Malaysia, Trophy Knives akan menganjurkan acara istimewa di The Bee, Publika untuk mempromosikan lagi pengeluaran album baharu ini. Buat pertama kalinya, Trophy Knives hanya akan memainkan muzik daripada album Look the Other Way!

Kumpulan muzik punk rock yang sangat digemari Jemson, kumpulan pop-punk An Honest Mistake, dan trio yang dikenali sebagai EMO NIGHT KL semuanya menyumbang kepada populariti malam konsert punk rock itu.

“Kami amat berbangga kerana dapat berkongsi pentas bersama rakan-rakan kami pada 16 September ini, yang juga merupakan di antara kumpulan-kumpulan rock generasi baru terbaik di Malaysia. Setelah bertahun kami berkecimpung di dalam industri ini, kami sedar bahawa muzik punk rock seringkali dianaktirikan dan tanpa kumpulan-kumpulan seperti Jemson, An Honest Mistake, Emo Night KL dan ramai lagi di luar sana yang terus berjuang untuk mengekalkan genre ini agar terus hidup di Malaysia, memerlukan pengorbanan yang besar. Kami amat terharu kerana dapat meraikan kejayaan ini bersama mereka, lebih-lebih lagi sudah agak lama kami tidak membuat persembahan bersama. Harapan kami agar semua peminat muzik, bukan sahaja muzik punk atau muzik rock, akan turut hadir. Muzik adalah universal”, kata Ryan Lee.

 

Vokalis Trophy Knives, Vinesh pula berkata, “Kami memilih Hari Malaysia untuk mengadakan konsert ini kerana kami berbangga menjadi anak Malaysia dan kami mahukan agar keharmonian negara ini terus kekal tanpa sebarang prejudis di antara kaum, agama dan kepercayaan. Di dalam setiap lagu kami terdapat mesej yang mendalam tentang hak-hak kemanusiaan dan kami percaya kita masih punyai harapan untuk membina sebuah negara yang ideal, maju dari segala segi dan juga bebas berkarya tanpa halangan yang tidak munasabah. Ianya mungkin agak berat tapi ia perlu dibincangkan. Namun Trophy Knives akan memastikan elemen hiburan tetap diutamakan. Itu amat penting kerana peminat-peminat kami sudah pasti mengharapkan sesuatu yang di luar jangkaan dari kami”.

Pada 9 September 2022, Look The Other Way, Smokescreen menampilkan vokalis jemputan khas bernama Nas daripada Plague Of Happiness, dan High Horses semuanya akan tersedia untuk penstriman pada semua platform. Perseorangan Elder Snakesman dan Look The Other Way turut disertakan.

Tersedia sekarang di https://trophy-knives.peatix.com/ adalah tiket untuk pertunjukan Look the Other Way.

Elder Snakesman, video muzik terbaharu oleh Trophy Knives, kini boleh dilihat di YouTube. Ikuti Trophy Knives di Facebook (Trophy Knives) dan Instagram (@trophyknivesband) untuk mendapatkan maklumat terkini.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button