Berita

THE SIL & ZELLA RAKAM LAGU KEDUA ‘‘AKU ISABELLA’’

Selepas kumpulan THE SIL mengeluarkan single pertama mereka di Malaysia, bertajuk “Yang Enak,” mereka memilih “Aku Isabella” oleh Ell Rock & Raja Faizal sebagai pilihan sandaran mereka. Kecuali Ell Rock, pemain gitar utama dan vokalis THE SIL, yang dilahirkan di Kuching, Sarawak, ahli kumpulan itu semuanya berasal dari Jakarta, Indonesia. Untuk single kedua baharu ini, mereka berkolaborasi dengan penyanyi baharu bernama Zella. Mereka dikhabarkan akan membina reputasi untuk diri mereka di luar negara.

‘’Aku Isabella dihasilkan dengan lebih komersial, bergenre pop balada , easy listening dan tajuknya yang lebih bergenre alternatif rock’’ – Kata komposer Raja Faizal.

Raja Faizal dan Ell Rock yang juga penerbit utama lagu ini bekerjasama dalam penghasilannya. Dari segi perlindungan hak cipta karya beliau, Raja Faizal sebenarnya dilindungi oleh Peraturan Emas. Pada masa lalu, beliau telah menulis muzik untuk penghibur terkenal termasuk Handy Black (Setia Cinta), New Boyz (Sahabatku), serta DJ untuk Suria FM seperti Halim Othman, Linda Onn, dan DJ Lin (Suria Di Pagi Raya & Sebulan Berhari Raya ). Pada tahun 1998, beliau menulis Racun Pujangga, lagu sulungnya, untuk kumpulan Candy.

‘’Saya mula mengenali Datuk M.Nasir sebagai pesilat di Konsert Canggung Mendonan waktu itu ( 1993 /1994 ) . Dan untuk itu lah saya amat dekat dengannya’’. – Jelas Raja Faizal. Raja Faizal dan Ell Rock mentafsirkan lagu ini adalah jawapan watak Isabella tersebut kepada band legenda Malaysia iaitu kumpulan Search.

Rakaman lagu di buat di NTBH Records, Bekasi, Jakarta. Dengan bakat dan skill hebat dari ahli The Sil, maka terhasillah lagu ini .  ‘’Awalnya ahli kurang setuju kerana sudah beza jalur muzik yang dimainkan sebelum ini , namun ianya menjadi apabila diberi guide dan melodi.  Lagu ini juga dikatakan diinspirasikan dari karya – karya Datuk M.Nasir’’- Jelas Ell Rock. THE SIL terdiri daripada Ell Rock (vokalis & pemain gitar utama) ,  Sablem (vokalis utama & pemain gitar) , Rio ( Drum ) dan Zella (Vokalis Undangan ).

Zella

Zella terdahulunya keluarkan single bersama karya Ell Rock yang berjudul ‘Your Smile On Eyes’ dan untuk single kali ini, Zella berkata ‘’menurut saya lagu ini bagus , dan saya bahagia apabila dipasarkan di Malaysia’’ .

Label yang mengedarkan jualan digital trek ini ialah Luncai Emas. Video muzik rasmi “Aku Isabella”, yang ditayangkan di YouTube Luncai Emas pada 7 Julai, telah menerima lebih 100,000 tontonan dalam masa dua minggu sahaja.

Di platform industri seni muzik serantau, diharap lagu “AKU ISABELLA” akan menambah kehidupan dan warna segar kepada himpunan lagu Malaysia serta mengeratkan hubungan antara Malaysia dan Indonesia sebagai negara jiran.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button