Berita

Showcase Awie Romantika, Dato’ Awie & Erra Fazira kembali bersama

Kejayaan Konsert Awie Romantika di Stadium Malawati Shah Alam pada tahun 2020 menunjukkan kehebatan Dato’ Awie yang berterusan.

Seterusnya, konsert yang turut menampilkan penyanyi dan pelakon Erra Fazira itu mengimbau kembali kenangan indah mereka tentang kejayaan filem Sembilu dan Sembilu 2, serta detik-detik lain.

Peminat bubar dan terus jatuh cinta hasil daripada nama sebenarnya Ahmad Azhar Othman Awie berusia 54 tahun, menyanyikan lagu solo seperti Tragedi Oktober, Ukiran Jiwa, Di Bayang Awan, Ratuku, Di Penjara Janji, Alif Ba Ta Duniaku, dan banyak lagi.

Aura persembahan itu masih tersemat dalam ingatan orang ramai selama dua tahun, mendorong FazBuzz Event & Media Sdn Bhd, Awie Entertainment, dan HS Shazlicious menganjurkan Showcase Awie Romantika pada 20 Ogos 2022, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), Kota Kinabalu, Sabah.

Menariknya, Erra Fazira, wanita terkemuka pawagam Melayu, turut ditampilkan dalam Showcase Awie Romantika berkonsepkan makan malam dengan penjualan meja ini.

Pilihan Awie adalah tepat, begitu juga gandingannya dengan Erra, yang turut dinanti-nantikan penonton, menurut Pengarah Urusan FazBuzz Event & Media dan ketua penganjur rancangan Fazura Azima AG Sha.

“Sebenarnya, selepas kejayaan Konsert Romantika Awie dua tahun lalu, memang kami ada perancangan untuk membawakan persembahan ini di Sabah tapi tertunda ekoran pandemik dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Selepas semuanya kembali normal, saya kira ini waktu sesuai untuk teruskan. Lagi pula di Sabah sudah lama tidak ada persembahan besar ‘live’ penyanyi dari Kuala Lumpur.

“Sebelum ini saya pernah bekerjasama dengan Awie sempena persembahan Minggu Setiausaha pada awal tahun 2000 di Sandakan. Boleh dikatakan kenalan lama dan tahu kredibilitinya sebagai penghibur. Baru-baru ini dia ada datang di Kota Kinabalu bagi menjayakan sebuah persembahan. Nampak sangat dia penyanyi yang ada kualiti suara yang boleh menghiburkan peminat.

“Kiranya membawakan semula Awie bersama Erra pasti berbaloi apatah kejayaan pada konsert sebelum ini. Kalau tidak, saya pun tak berani nak bawa mereka. Bagi saya, Awie ialah penyanyi legenda yang masih kekal dengan suara dan persembahan. Erra pula ikon yang masih digilakan. Gandingan ini akan menjadi impak baik,” katanya.

Menurut Faz, dia memberi sepenuhnya tanggungjawab konsep dan pemilihan muzik rancangan itu kepada Awie Entertainment.

“Konsep, lagu dan apa saja berkaitan persembahan saya serahkan kepada pihak Awie. Saya beri kepercayaan penuh dan tambah idea sikit-sikit saja. Sebab mereka sudah pernah buat jadi pengalaman itu sudah ada.

“Dalam masa sama, pada Showcase Romantikan Awie ini juga penonton boleh berhibur sambil menderma. Semua tahu di Sabah ada beberapa kawasan yang sebelum ini terkena banjir besar dan ramai keluarga terkesan. Jadi, kita mahu membantu mereka dengan sedikit sumbangan,” katanya.

Konsert itu merupakan kesinambungan kepada Konsert Romantik Awie, menurut Mubarak Akhtar, pengarah urusan HS Shazlicious dan penganjur bersama Awie’s Romantic Showcase, yang turut menyifatkan gandingan Awie dan Erra masih relevan.

“Persembahan ini adalah kolaborasi kedua Awie dan Erra. Kenapa kembalikan persembahan ini kerana yang pertama memang ‘meletup’. Cuma Kali ini kembalikan dalam konsep makan malam. Bukan tak berani konsert, tapi buat skala medium dulu. Sambutan yang pertama tu tiket habis dan memang di luar jangka sebab mengembalikan nostalgia mereka dalam filem. Sama macam konsert, Showcase Romantika Awie ini juga bukan menyanyi semata-mata, tapi ada sedikit lakonan atas pentas. Peminat nak tengok itu daripada mereka.

“Kalau nak cakap soal relevan, sebenarnya artis lama ni masih relevan. Kebanyakan penyokong mereka dalam umur mereka. Macam baru-baru ini pun kebanyakan konsert orang lama semua laris. Jadi orang masih nak tengok dan tertunggu-tunggu. Apatah lagi selepas pandemik Covid-19.

“Sebagai penganjur bersama, harapan saya agar sambutan tiket Showcase Romantika Awie ini juga laris seperti mana saya buat Raikan Cinta Ramadan Wings pada Ramadan lalu yang mana tiket laris dalam masa lima hari. Jadi, jelas peminat Awie masih ada. Awie dan Erra ini pun ada peminat tersendiri,” katanya.

Terdapat 18 lagu, termasuk duet, yang dipersembahkan dalam persembahan Awie Romance selama satu jam tiga puluh minit. Artis yang akan bermain dengan persembahan itu termasuk Pengarah Muzik Rozario, Ritz Metal Asia (gitar), Fly (bass), dan Paie (dram).

Selepas sidang media pada 23 Jun lalu, tiket konsert Awie di Kuala Lumpur boleh dibeli. RM12,000 untuk Platinum (Meja untuk 10 orang). RM8,000 untuk Gold (Meja untuk 10 orang). Silver: RM 5,000 (Meja untuk 10 orang). Bronze: RM3,500 (Meja untuk 10 orang).

Hubungi Zul Sayap Wings di talian 010-2480106 atau Shasha dan Sofiq di talian 012-3636790 untuk tempahan. Anda juga boleh menghubungi Perry Hussin di 013-8688282, Fernalis di 011-1002383, dan Hana di 019-6928417.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button