Berita

SEMINAR MY LOCAL STATS (MLS) DAN SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS (SDG) 2022  

Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) bekerjasama dengan Universiti Malaysia Terengganu mengadakan seminar My Local Stats (MLS) dan Sustainable Development Goals (SDG) dengan tema “Local Level and Sustainable Development Statistics Towards a Prosperous Family Malaysia” (UMT). Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, Menteri Besar Terengganu, melancarkan seminar tersebut.

Seminar tersebut telah dihadiri oleh Ketua Perangkawan Malaysia, YBhg. Dato’ Sri Dr Mohd Uzir Mahidin, dan Naib Canselor Universiti Malaysia Terengganu (UMT), YBhg. Madya Dato’ Dr Mazlan bin Abd Ghaffar. Seminar ini turut dihadiri oleh EXCO Kerajaan Negeri Terengganu, Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri Terengganu, serta Setiausaha Kerajaan Negeri dan pegawai kanan kerajaan Terengganu.

Ketua Perangkawan Malaysia telah membentangkan pencapaian SDG dan statistik sosial pada permulaan sesi Seminar. Negeri Terengganu telah mencapai prestasi yang baik untuk penunjuk SDG terpilih dalam lima bidang tumpuan. Bagi kawasan tumpuan Orang ramai, kadar kematian akibat kemalangan jalan raya menurun daripada 20.2 (2019) kepada 16.5 (2020) bagi setiap 100,000 penduduk. Kawasan tumpuan keamanan menunjukkan bilangan CCTV meningkat kepada 172 (2020 berbanding 157 pada 2019. Bidang tumpuan perkongsian juga menunjukkan pencapaian yang baik iaitu peratusan individu yang menggunakan internet meningkat kepada 95.5 peratus (2021).

Ketua Perangkawan Malaysia, Dato’ Sri Dr Mohd Uzir Mahidinalso berkata, “Buat julung kalinya, seminar My Local Stats dan SDG telah dijalankan dalam mod hibrid dengan kerjasama Institusi Pengajian Tinggi (IPT).” Kerjasama ini akan memberi impak yang besar dalam meningkatkan pemahaman dan penghayatan statistik sosial dan SDG kepada semua lapisan masyarakat, tambahnya.

YBhg. Dato’ Sri Dr Mohd Uzir Mahidin, Ketua Perangkawan Malaysia menjadi moderator untuk forum kedua bertajuk ‘Merealisasikan Komitmen Pembangunan Inklusif Berdasarkan Statistik’. Forum pertama bertajuk ‘Perpaduan Keluarga Malaysia Ke Arah Kelestarian Negara’ yang diketuai oleh Profesor Ts. Che Mohd Ruzaidi Bin Ghazali, Dekan, Fakulti Teknologi Kejuruteraan Lautan dan Informatik, UMT.

DOSM sedang menjalankan Kajian Pendapatan Isi Rumah, Perbelanjaan dan Kemudahan Asas(HIES/BA) 2022 dari 1 Januari 2022 hingga 31 Disember 2022 dan Tinjauan Ekonomi Tahunan 2022 (AES 2022) dari 15 April 2022 hingga 30 September 2022 amat menghargai kerjasama DOSM 2022. diberikan oleh responden terpilih dengan berkongsi maklumat mereka dengan DOSM. Sila layari www.dosm.gov.my untuk maklumat lanjut.

DOSM turut mengeluarkan statistik ekonomi dan sosial iaitu PocketStats yang mengandungi statistik suku tahunan dan tahunan serta boleh diakses melalui portal DOSM atau pautan https://bit.ly/PocketStatsQ1 2022

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button