Berita

SEMARAK UNITI PERKUKUHKAN PERPADUAN KELUARGA MALAYSIA

Bandar Seri Jempol Negeri Sembilan Yang Berhormat Datuk Halimah binti Mohamed Sadique, Menteri Perpaduan Negara, melawat Dewan Feldajaya Selatan, Bandar Seri Jempol, Negeri Sembilan, untuk merasmikan program Semarak Uniti Keluarga Malaysia.

Bermula 4 hingga 5 Jun 2022, program yang buat petama kalinya diatur oleh Kementerian Perpaduan Negara itu berlangsung selama dua hari. Inisiatif ini, bertajuk ” Merakyatkan Perpaduan Keluarga Malaysia” adalah platform yang berfungsi sebagai Tapak Integrasi untuk memupuk perpaduan masyarakat merentas garis kebangsaan, kaum dan agama.

Matlamat program ini adalah untuk mempromosikan cita-cita keluarga Malaysia melalui nilai-nilai keterangkuman, kebersamaan, dan kesyukuran. Ia juga ditulis selaras dengan KAMI @Pelan Perpaduan Keluarga Malaysia 2021-2025, yang mengetengahkan empat dimensi utama: Karib, Kebolehcapaian, Pluralisme, dan Keterangkuman, singkatan “KAMI” sebagai simbol kebersamaan dan menghormati kepelbagaian dalam masyarakat majmuk .

Berikut merupakan antara pengisian Program Semarak Uniti Keluarga Malaysia:

  1. KPN Prihatin Keluarga Malaysia;
  2. Sembang KAMI Keluarga Malaysia;
  3. Pameran oleh agensi dan Komuniti Rukun Tetangga (KRT);
  4. Rumah KAMI Keluarga Malaysia;
  5. Rewang Muafakat Keluarga Malaysia;
  6. Sukan Keluarga Malaysia; dan
  7. Citarasa Menu Keluarga Malaysia.

YB Menteri Perpaduan Negara turut melawat empat lokasi untuk menyampaikan 350 kotak RT Cares kepada warga KRT Jambu Lapan, KRT Desa Penarikan, dan KRT Satelit sebagai sebahagian daripada inisiatif KPN Prihatin Keluarga Malaysia. Sementara itu, gotong royong diadakan di Kampung Bakar Batu bagi membantu membina semula rumah, selain sumbangan 150 Kotak Penyayang Kampung Baru. Melalui program ini, sebanyak 200 Peti MITRA telah disumbangkan kepada penerima di Taman Jaya, serta 152 Peti Peduli RT untuk masyarakat Orang Asli di Kampung Panchor.

Yang Berhormat Dato Seri Haji Mohd Salim Bin Shariff, Ahli Parlimen Jempol, dan YBhg. Dato’ Indera Noridah Binti Abd Rahim, Ketua Setiausaha Kementerian Perpaduan Negara, turut hadir pada majlis hari ini. Datuk Halimah binti Mohamed Sadique, Yang Berhormat, merakamkan harapan agar program ini menjadi salah satu Tapak Integrasi untuk mengeratkan ikatan kebersamaan dan muhibah di kalangan keluarga Malaysia.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button