Berita

SEMANGAT ISOBAHTOS DALAM ARJIIBII (RGB)

Kota Kinabalu, 8 April 2022 – Memandangkan kebanyakan pemuzik baharu mengambil peluang dengan bekerjasama dengan penyanyi rap muda yang mahir, hip hop bukan lagi satu bentuk muzik bermusim. Konsep dan keaslian lagu yang luar biasa, sama ada dilakukan secara solo atau berkumpulan, menarik perhatian dan memberi inspirasi kepada ramai orang.

Apa yang pasti kehadiran mereka adalah bukti baharu bahawa generasi muzik hari ini sentiasa berusaha untuk membuat perubahan dalam setiap karya yang dihasilkan, meletakkan mereka dalam kelas dengan sendirinya.

ISOBAHTOS, kumpulan hip hop yang berpangkalan di Sabah, berada dalam bot yang sama. Matlamat mereka adalah untuk menunjukkan bukan sahaja kemahiran mereka sebagai penyanyi rap dan komposer, tetapi juga muzik dan karya seni yang mereka hasilkan.

ISOBAHTOS, atau IsoB, ialah sekumpulan sepuluh orang muda yang misinya menggunakan muzik di tempat kerja untuk membawa, memartabatkan dan mencerminkan budaya dan sejarah tradisional Borneo.

Anggota ISOBAHTOS terdiri daripada Mohd  Azizan  Danial  Abdullah  (A.D);  Diji  Panis  (D&G);  Jay Adner James (ghidd); Ian Josue Jaideh (IAN J.); Oliver Ordine (Ibherrrr); Ramziwazizi (RamziAli);Quenner Mitchell Pauzi (Quenner M.); Roysten Habirin Lapongan (RODB); Jesper Evans Dumali (RYT) dan Carey Didier Chin Zao Yuan (YERAC).

ISOBAHTOS mendapat namanya daripada perkataan Kadazan Dusun ‘Aiso’, yang bermaksud ‘Tidak,’ dan ‘Batas,’ yang bermaksud ‘Had.’ Ini menyatakan matlamat mereka untuk mencipta muzik yang menggabungkan ciri-ciri bunyi klasik dengan instrumen moden.

Terbaru ISOBAHTOS keluar dengan lagu baharu, ARJIIBII (RGB), yang telah disiarkan secara rasmi pada 8 April di saluran YouTube ISOBAHTOS, selepas membuat penampilan sulung pada 30 Ogos 2021 dengan single pertama mereka berjudul No Limits.

Menurut RODB, lagu ARJIIBII (RGB), yang dihasilkan sepenuhnya oleh ISOBAHTOS dan IsoMeds Studioitu, memotivasi dan memperkasakan pendengar untuk mengejar impian mereka.

“Pada pendapat kami lagu ini adalah lagu yang memberi semangat kepada pendengar untuk tidak berhenti dalam melakukan apa yang diimpikan. Berfikir dua kali sebelum melakukan sesuatu. Ini terlalu banyak warna dalam kehidupan. Hanya kita yang boleh memilih warna kita sendiri.

“Warna menunjukkan persepsi  seseorang  terhadap  dunia.  Merah, hijau, biru  adalah  warna utama  cahaya  yang  melukis  kehidupan  seharian  kita. Kita boleh  melihat  berjuta-juta  warna melalui mata kita, tetapi setiap daripada kita hidup dalam dunia kita sendiri.

“Dan dunia ini mungkin sangat berbeza antara satu sama lain. Setiap daripada kita mewakili warna yang berbeza dan  matlamat  yang  berbeza,  tetapi  kita  terus bergerak  walaupun  menghadapi pelbagai halangan dan rintangan.

“Dalam setiap usaha untuk menjadi berjaya tidak kira dalam apa jua keadaan, akan sentiasa ada seseorang di sebalik setiap percubaan yang bertindak  sebagai  pemangkin  ke  arah  mengejar matlamat itu, menjadikan kita lebih terdorong untuk berdiri teguh dengan kejayaan,” katanya.

Lagu ARJIIBII (RGB) pastinya mengisahkan kisah salah seorang keluarga ahli kumpulan itu.

“Lagu  ini  menceritakan  secara  ringkas mengenaidi  sebalik  ahli  sebuah  keluargaISOBAHTOS(ISoB) iaitu kesusahan melalui segala rintangan kehidupan.Lagu ini menjadi satu motivasi untuk terus bangkit dan menghadapi cabaran.Lagu ini juga tribute kepada arwah mama Bobby,” kata D&G.

Menurut Ramzi Ali, yang bercakap mengenai proses mengarang, demo lagu ARJIIBII (RGB) telah diwujudkan sejak 2019.

“Proses penulisan lagu  ini  bermula  dengan  satu  demo  yang  belum  siap  di  mana seorang  ahli kumpulan  kami,ghidd  yang  merakamkan  demo  lagu ini  pada  2019.  Selepas itu kami semua bersetuju  untuk menulis  semula  lagu  itu  dan  diberikan  nafas  baharu  melalui  penulisan  baharu dan penambahan ahli yang lain dalam lagu ini.

“Lirik dan melodi yang ditulis adalah hasil daripada kami sendiri melalui banyak perkongsian idea dan juga ilham untuk menyiapkan lagu ini,” katanya.

Menurut ghidd, proses rakaman lagu ARJIIBII (RGB)ini cukup mematangkan mereka.

“Bagi proses rakaman  lagu,  pada  kali  ini  setiap  ahli kumpulan bertambah  baik  dan  semakin profesional dari segi vokal dan teknik rakaman. Hasil teguran dan pembelajaran baru yang diberi daripada orang  sekeliling  membuatkan  kami  lebih  mudah  untuk memperbaiki  teknik  rakaman  .Masing-masingdaripada kami saling membantu antara satu sama lain untuk menghasilkan lagu yang berkualiti dan mampu diterima oleh semua pihak,” katanya.

Bagi IAN J dan Ibherrrr, mereka  berpendapat proses  rakaman video  muzik  (MV)  lagu ARJIIBII (RGB) berbeza dari single pertama.

“Proses rakaman MV lagu ini sangat berbeza dari apa yang kami buat pada single sebelum ini. Lokasi penggambaran kali in isejuk dan berangin.  Apatah lagi, lagu yang dihasilkan ini sangat berbeza dari lagu sebelum ini yang memerlukan kami untuk melakukan watak dan penceritaan yang lebih  mendalam  dan  lebih  tenang. Ia mengambil masa tiga hari malam di mana semua pasukan produksi berkhemah di sekitar  kawasan  rakaman.  Ia adalah pengalaman yang hebat buat kami semua,” katanya.

RYT dan Quenner M pula mengakui bahawa membuat lagu ini dan MV ARJIIBII bukanlah sesuatu yang mudah (RGB).

“Cabaran lagu dan proses untuk menyiapkan lagu ini agak mencabar dan banyak perkara berlaku sepanjang  rakaman  dijalankan. Kami agak susah  untuk  menghabiskan  rakaman  kerana  ada beberapa unsur lagu yang kami tidak berpuas hati dari segi kualiti lirik dan juga giliran artis dalam lagu ini.

“Namun, kami berjaya menghasilkan sebuah karya selepas membuat beberapa pertukaran hasil dari kerjasama beberapa pihak  terbabit  untuk  mencapai  hasil  yang  berkualiti  hanya  dalam beberapa minggu.

“Dari segi cabaran dalam pembikinan MV ini adalah untuk merealisasikan idea yang ada. Ini kerana  terlalu  banyak  yang  ingin  disampaikan. Kami banyak kali berbincang dan  membuat pemilihan idea yang sesuai untuk dimasukkan dalam MV,” katanya.

Bagi A.D dan YERAC, proses gubahan lagu dan pembikinan MV merupakan satu pengalaman yang indah, apatah lagi berpeluang berkolaborasi dengan insan kreatif.

“Pengalaman yang paling terbaik apabila Video Production Huntwo menjadi sebahagian daripada keluargga ISoB.

“Apa  pun, kami berharap  pendengar  dan  penonton  dapat  menerima  lagu  ini.Walaupun sepanjang  pembikinan MVterdapt  banyak  rintangan  tapi  kami  harap  semuausaha  dan  kerja keras  iniberhasil.Kami  hanya  mampu  doakan  yang  terbaik.Namun  apa  pun  Tuhan  yang menentukan,” katanya.

RJIIBII (RGB) sudah tersedia di semua platform digital, termasuk Spotify, Apple Music, Joox, KKBOX, Deezer dan YouTube Music, dengan video muzik di akaun YouTube Isobahtos bermula jam 9 malam.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button