Berita

SEARCH UMUMKAN KONSERT BERSEJARAH ‘ENDEMIK’ YANG BAKAL BERLANGSUNG DI ZEPP KUALA LUMPUR

Kumpulan rock terkenal Search, yang baru-baru ini berpecah kepada dua, akan mengadakan dua persembahan berbeza dalam masa seminggu, sama ada secara kebetulan atau rancangan.

Pada 11 Jun ini, Noordin (gitar), Kid (gitar), Yan (bass), Denden (vokal), dan Minn (dram) akan membuat persembahan di Konsert Search Rockin’On Rooftop di atas bumbung Kompleks Campbell, Jalan. Dang Wangi.

Amy (vokal), Hillary Ang (gitar), Man Kidal (gitar), dan Nasir (bass) akan bermain di Endemic Search Music pada 4 Jun ini di Zepp Kuala Lumpur, Pusat Bandar Bukit Bintang.

Konsert pertama selepas penggabungan itu disambut oleh Amy sebagai pengalaman nostalgia buat peminat.

Acara itu juga mengukuhkan idea bahawa orang ramai adalah akar dan kekuatan kumpulan rock ikonik legenda itu, menurut Amy atau Suhaimi Abdul Rahman, 63.

“Projek konsert ini adalah satu daripada impian kami selepas penggabungan ini. Konsert ini juga bakal menterjemahkan identiti serta akar muzik Search asal.

“Namun, pada masa sama, kita bersedia untuk menerima pembaharuan demi untuk menarik peminat generasi muda.

“Bersesuaian judul konsert iaitu Endemik, selain lepas geram selepas dua tahun tidak dapat berbuat apa-apa berikutan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP), Search berasakan sudah tiba masanya untuk mengadakan konsert untuk peminat setia,” katanya apabila di temu bual.

Search juga mengeluarkan dua single terbaru, Endemik dan Endemik Tiada Akhirnya, khas untuk persembahan itu, menurut Amy.

“Dua single ini ciptaan komposer muda dari Kota Kinabalu, Sabah. Dua lagu ini bakal menterjemahkan jenama Search yang masih berpijak kepada identiti asal dan pada masa sama, tidak pernah takut mencuba konsep muzik baharu.

“Untuk lagu Endemik, Search kembali mengetengahkan intro muzik lebih panjang iaitu durasi dua minit berbanding 10 hingga 15 saat, sebelum ini,” ujarnya ketika ditemui pada majlis berbuka puasa Search X DTandoori di ibu negara, baru-baru ini.

Laman web LOLAsia akan dibuka untuk jualan tiket pada 28 April jam 10 malam. MST. Tiket Silver dan Rock Standing adalah RM250 setiap satu, manakala tiket Gold dan Platinum masing-masing RM300 dan RM650. Peti VIP dengan keistimewaan tambahan untuk enam orang boleh didapati dengan harga RM8,000.

Pemuzik pertama yang membuat persembahan di pentas Zepp Kuala Lumpur ialah Search. Tempat 2,500 tempat duduk, yang terletak di Bukit Bintang, dilengkapi dengan kemudahan dewan konsert bertaraf dunia.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button