Berita

‘Satu Dua Tiga, Jom!’ Dalam Video Keselamatan Malaysia Airlines

Malaysia Airlines membawakan kepada penumpang pengalaman yang tidak pernah berlaku sebelum ini dengan ‘Satu, Dua, Tiga, Jom!’ atau ‘One Two Three, Let’s Go!’; video keselamatan dalam penerbangannya yang menggabungkan dunia seni persembahan, budaya dan keselamatan penerbangan Malaysia yang mempesonakan dalam video keselamatan bermaklumat lagi menawan yang membawa bakat Malaysia yang tersendiri.

Filem ini bermula dengan latar belakang alunan harmoni apabila kru kabin syarikat penerbangan dan artis persembahan Malaysia, berpakaian baju kebaya khasnya, mengalu-alukan penumpang untuk menonton video demonstrasi keselamatan sebelum menyampaikan lapan langkah yang mudah diikuti mengenai langkah keselamatan apa yang perlu dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan, penceritaan muzikal yang disampaikan oleh tokoh dan watak terkemuka tanah air. Daripada gimnas Olimpik yang menunjukkan kedudukan pendakap sekiranya berlaku kecemasan, kumpulan rock menggesa penumpang supaya tidak merokok di dalam pesawat, sehinggalah watak kelab bola sepak Harimau Malaya yang menyanyikan kepentingan keselamatan tali pinggang keledar.

Konsep video dalam penerbangan Malaysia Airlines yang dipertingkatkan adalah selaras dengan cara kerja baharu dan perjalanan penggunanya, memandangkan semangat untuk melancong terus melonjak apabila sempadan di seluruh dunia dibuka semula. Video itu, walaupun pada terasnya menonjolkan kepentingan keselamatan di atas kapal, juga menawarkan pengembara jauh dan luas peluang untuk merasai kehangatan dan kepelbagaian Malaysia; sama ada mereka menaiki Malaysia Airlines atau dari keselesaan rumah mereka.

Ketua Pegawai Pemasaran dan Pengalaman Pelanggan Kumpulan Malaysia Airlines, Lau Yin May, berkata, “Keselamatan adalah amat penting bagi Malaysia Airlines kerana ia ada dalam DNA kami, justeru mengapa kami berbesar hati untuk mendedahkan ‘Satu Dua Tiga, Jom!’ sebagai maklumat yang bermaklumat. namun video keselamatan yang sangat menarik yang merangkumi budaya terbaik Malaysia, seni persembahan, dan tentunya Hospitaliti Malaysia yang terkenal. Ini semua adalah sebahagian daripada usaha kami untuk meningkatkan pengalaman dalam penerbangan untuk penumpang menjadikan perjalanan mereka dengan Malaysia Airlines lebih diingati.

Sebagai syarikat penerbangan nasional, kami sentiasa berusaha untuk menyokong wira dan jenama negara kami melalui perkongsian meluas kami dalam bidang sukan, inisiatif CSR, seni persembahan, perniagaan tempatan dan banyak lagi, kerana kami berkongsi tanggungjawab kolektif untuk berkhidmat kepada negara dan bendera kami dengan bangga setiap hari. Di sebalik kesukaran yang kita hadapi sebagai sebuah negara, barisan bersatu kitalah yang membolehkan kita berdiri teguh dan berdiri sebagai satu. Melalui kerjasama kami dengan Enfiniti, video itu juga merupakan perayaan industri seni persembahan Malaysia yang cemerlang dan berbakat; dan kini kami dengan bangganya boleh membawa mereka ke langit bersama kami untuk dinikmati oleh semua. Kami menjemput pelancong untuk ‘marilah terbang bersama-sama’ dengan Malaysia Airlines, untuk terbang bersama dan terbang dengan selamat!”

Video itu dihasilkan dengan kerjasama Enfiniti, kumpulan syarikat Malaysia yang memenangi anugerah mencipta pengalaman bertaraf dunia merentasi hiburan, pelancongan dan pendidikan, dan ditayangkan pada acara yang diadakan di Pusat Seni Persembahan Petaling Jaya.

Penonton teruja apabila ikon negara Malaysia mengambil bahagian dalam kerjasama yang tidak pernah dilihat sebelum ini. Diarahkan oleh Puan Sri Tiara Jacquelina, penerbit pemenang anugerah, Pengarah dan Pengasas The Enfiniti Creative Universe dan diarahkan bersama oleh Datuk Yusry Abdul Halim, pelakon dan pengarah; video ini menampilkan bintang negara. Antara cameo termasuk Tan Sri Dr. Mazlan Othman, ahli astrofizik pertama Malaysia; Farah Ann Abdul Hadi, gimnas artistik; Tan Sri Dr Jemilah Mahmood, Pengasas MERCY Malaysia; Francisca Luhong; Miss Universe Malaysia 2020, antara lain.

Menurut Puan Sri Tiara Jacquelina, “Saya menerima panggilan daripada Malaysia Airlines pada Oktober tahun lepas pada kemuncak wabak itu; ketika industri hiburan berada pada tahap yang paling rendah dan kita sebagai sebuah negara sangat down dan tidak bersemangat. Panggilan telefon itu dan bayangan yang ada dalam fikiran saya sangat jelas dan mengujakan sehingga saya tidak dapat tidur selama beberapa hari, hanya terobsesi untuk menyusunnya. Saya membayangkan projek ini menaikkan semangat dan memberi harapan kepada industri seni persembahan dan hiburan yang terjejas teruk akibat wabak itu, serta menaikkan semangat semua rakyat Malaysia.

Maju ke April 2022, penggambaran dilakukan selama 3 hari dan malam intensif dengan pasukan yang terdiri daripada 150 penghibur, krew teknikal serta pengarah bersama saya, Datuk Yusry Halim, bersama pasukan Malaysia Airlines, sambil menunaikan ibadah puasa Ramadan. Bagaimanapun, semua orang tanpa pengecualian bersemangat tinggi, untuk beraksi di hadapan kamera sekali lagi selepas sekian lama. Lagipun, ini bukan sahaja untuk Malaysia Airlines, tetapi untuk MALAYSIA; tanah air kita, rumah kita.

Saya amat bersyukur kerana Malaysia Airlines memberikan Enfiniti dan saya peluang ini untuk menyatukan dunia penerbangan Malaysia dan dunia seni persembahan dan hiburan dan tidak sabar untuk semua orang menonton ini dan teruja untuk mengembara dan menerima kehidupan semula. #SatuDuaTigaJom!”

Mulai Ogos 2022, penumpang melancong dengan menaiki Malaysia Airlines akan berpeluang untuk melihat versi padat video keselamatan yang diperbaharui di atas kapal, dengan versi penuh akan disediakan tidak lama lagi sebagai sebahagian daripada pengalaman dan hiburan dalam penerbangan yang komprehensif didorong oleh Hospitaliti Malaysia yang terkenal.

Alami pandangan baharu Malaysia Airlines tentang video keselamatan – tonton video penuh di saluran YouTube rasmi syarikat penerbangan itu dan bersiaplah untuk lagu yang menarik itu kekal segar dalam ingatan anda, bersama-sama dengan langkah berjaga-jaga keselamatan penting yang ditunjukkan oleh artis dan tokoh budaya kegemaran anda.

Terbang bersama Malaysia Airlines dan tempah percutian anda yang seterusnya melalui laman web rasmi syarikat penerbangan itu di www.malaysiaairlines.com. Daftar untuk menjadi ahli Enrich di www.enrich.malaysiaairlines.com untuk mula memperoleh Enrich Points dan pastikan anda memuat turun Aplikasi Malaysia Airlines untuk mendapatkan promosi terkini dengan mudah di hujung jari anda, pada bila-bila masa dan di mana sahaja!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button