Berita

Sarawak Masuk Buku Rekod Malaysia untuk Sarawak Terbesar Lukisan Mural Bertema

Sarawak secara rasminya telah berjaya masuk ke dalam Malaysia Book of Records untuk lukisan mural maze bertema Sarawak terbesar di negara ini berukuran 1,387 meter persegi.

Karya seni yang menakjubkan, dicat di sepanjang struktur berbentuk labirin sepanjang 181 meter, mencerminkan budaya, pengembaraan, alam semula jadi, makanan dan festival Sarawak yang bertenaga tetapi promosi pelancongan ini hanya menyentuh permukaan.

Pencapaian mengagumkan ini adalah inisiatif pengumpulan dana komuniti oleh penganjur, Absolute Cool Event, dalam bantuan Persatuan Orang Pekak Sarawak dengan niat untuk meningkatkan kesedaran tentang kerja masyarakat dan peranan seni untuk masyarakat yang lebih inklusif dari segi sosial.

“Seni mural dikenali untuk mencipta ruang pemikiran yang mencetuskan dialog mengenai subjek atau isu komuniti. Ia menangkap semangat komuniti tempatan dengan meningkatkan kesedaran masyarakat masyarakat. Dalam konteks ini, menyatakan dan menyampaikan identiti budaya Sarawak yang gemilang,” kata YB Datuk Snowdan Lawan, Timbalan Menteri Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak. “Acara ini mengutip derma RM6,515.00 untuk Persatuan Orang Pekak Sarawak. Jelaslah bahawa masyarakat kita sangat menyokong antara satu sama lain tanpa mengira perbezaan kita. Terima kasih kepada pengunjung yang datang menyokong komuniti pekak kami dan acara ini secara keseluruhannya.”

Melibatkan Malaysia Book of Records dalam mana-mana inisiatif boleh menjadi menakutkan bagi som. Tetapi bagi Pengerusi Penganjur Michael Yii, apa sahaja boleh dilakukan apabila semangat dan semangat kemasyarakatan terlibat. “Kami melancarkan projek ini dalam usaha mencipta sejarah untuk Sarawak. Kami ingin mewujudkan pendedahan kepada orang ramai dan menyampaikan budaya, seni dan warisan kami melalui seni mural. Kami mencapai rekod ini terima kasih kepada wira-wira kami iaitu pelajar dari UNIMAS, UITM, Universiti Swinburne Sarawak, Universiti UCSI Sarawak dan Universiti Teknologi Sarawak.”

Michael mendedahkan bahawa 285 pelajar menyertai projek lukisan mural maze bertema Sarawak terbesar di Malaysia, yang bermula pada Januari tahun ini. Ahli Persatuan juga menyumbang kepada penyediaan labirin dan lukisan labirin.

Beliau terus mengucapkan terima kasih kepada rakan strategik projek itu: Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak (MTCP), Acara Perniagaan Sarawak (BESarawak), Asteel Sdn. Bhd, AS Trans Paint Sdn. Bhd., Prima Hume Cemboard Industries Sdn. Bhd., dan Kumpulan Media Sarawak.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Michael Yii di +6012-3110106.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button