Berita

RISDA BERSEDIA UNTUK TINDAKAN PROGRAM AGROFOOD

BAGI MENGATASI INISIATIF KEKURANGAN MAKANAN

Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) memperuntukkan sejumlah RM 20 juta melalui inisiatif Program Agro-Makanan bagi menyokong dan memenuhi dasar keperluan agromakanan negara di samping memastikan bekalan makanan untuk rakyat Malaysia. kebajikan keluarga.

KPLB juga berharap dapat menggalakkan pekebun kecil mencari sumber pendapatan tambahan dan meminimumkan jumlah pergantungan mereka kepada getah melalui peruntukan ini.

KPLB juga berharap dapat menggalakkan pekebun kecil mencari sumber pendapatan tambahan dan meminimumkan jumlah pergantungan mereka kepada getah melalui peruntukan ini.

Mulai Februari 2022, tanaman jagung ini akan dilaksanakan di Perlis melibatkan 750,000 pokok dan kawasan tanaman seluas 15 hektar. Sebanyak 82,200 kg jagung bijirin akan dituai pada Julai di bawah pengurusan RISDA Agro Sdn. Bhd. (RASB).

Program Agro-Makanan RISDA tahun ini mempunyai 1,000 peserta dari seluruh negara, dengan masing-masing menerima maksimum RM 20,000 sebagai sokongan. Tanaman Jangka Pendek, Tanaman Jangka, dan Aktiviti Ternakan ialah tiga skop projek yang tersedia untuk peserta. Program ini boleh dibangunkan secara berkumpulan dengan penyertaan Koperasi Pekebun Kecil dan firma Kumpulan RISDA Holdings.

KPLB telah menyalurkan peruntukan sebanyak RM 23 juta pada 2020 dan 2021 sahaja, dengan 56 peratus peserta melibatkan diri dalam tanaman jangka pendek, 39 peratus dalam operasi ternakan, dan 5% lagi dalam tanaman jangka panjang.

Penanaman tanaman jangka pendek seperti cili, halia, sayur-sayuran hijau, dan haiwan sehingga pengeluaran daging lembu segar kini menjadi tumpuan utama RISDA dan KPLB agar dapat memberikan pulangan yang tinggi kepada peserta dengan melihat permintaan pasaran.

Pelaksanaan Program Agro Makanan ini akan dipastikan dengan kerjasama RISDA dengan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) dan agensi seperti Jabatan Pertanian, Jabatan Veterinar, FAMA, dan MARDI selaras dengan Dasar Agro Makanan Negara. 2021-2030. (DAN 2.0).

https://youtu.be/0mRoqncoW7A

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button