Berita

RAYA TERBAIK GABUNGAN TIGA SUARA DAYANG NURFAIZAH, HANNAH DELISHA & SOPHIA LIANA

Petaling Jaya, 22 April 2022 – Edisi Raya All Out terbitan syarikat rakaman Universal Music Malaysia diteruskan dengan Dayang Nurfaizah, Hannah Delisha, dan Sophia Liana yang mempersembahkan lagu raya, RAYA TERBAIK buat kali pertama.

Sebelum ini Universal Music Malaysia mengeluarkan lagu Balik Kampung nyanyian Kmy Kmo, Luca Sickta, Siqma, ASYRAF NASIR, dan Yonnyboii yang menampilkan lima penyanyi dan penyanyi rap popular. Dolla dan Hael Husaini untuk Suara Lebaran Kita, Dato’Sri Siti Nurhaliza (Lip Lap Raya), dan The Gadys (Gadys Raya).

Ajay Amai, Banni Basyishar, Sophia Liana, dan Ja’a merupakan orang yang mencipta lagu RAYA TERBAIK.

Gandingan Dayang Nurfaizah, Hannah Delisha, dan Sophia Liana memang memeranjatkan, dan setiap daripada tiga individu cemerlang ini mempunyai laluan kerjaya tersendiri untuk diikuti.

Lagu RAYA TERBAIK yang menitikberatkan tema keceriaan mengimbau kemeriahan sambutan Hari Raya Aidilfitri di tanah air selain meraikannya bersama keluarga tersayang.

‘Mood’ dicipta oleh ciri-ciri dan kualiti vokal yang berbeza, yang membezakan lagu ini daripada yang lain.

Bani Basyisyar, penerbit lagu RAYA TERBAIK, menggabungkan pelbagai aspek muzik tradisional dalam lagu ini.

“Lagu ini adalah gabungan muzik inang, joget dan sedikit koplo pada bahagian korus. Rentak tradisional ini diiringi oleh alat muzik dan bunyi moden. Sudah lama lagu raya tidak menampilkan muzik sebegini dan bagi saya ia satu lagi kelainan dan keistimewaan,” katanya.

Dayang Nurfaizah

RAYA TERBAIK ditakrifkan oleh Dayang Nurfaizah sebagai “lagu raya yang menyeronokkan” dalam liriknya.

“Lagu ini sangat ‘fun’, seronok dan kalau tengok lirik ia lebih menunjukkan pada kemeriahan suasana hari raya. Jadi harapan saya kepada sesiapa saja yang mendengar lagu ini terutama peminat saya, kalau dengar lagu ini mereka dapat ‘vibes’ kemeriahan berhari raya bersama keluarga,” katanya.

Dayang bercakap mengenai sesi rakamannya bersama Hannah dan Sophia dan mendakwa ia berjalan lancar.

“Proses rakaman sangat senang dan semuanya berjalan lancar. Masing-masing ada bahagian. Saya masuk dulu, sementara Hannah dan Sophia rakam kemudian. Sebelum rakam saya ada juga berjumpa dengan Hannah, sebab nak tengok bahagian mana sesuai untuk saya dan untuk Hannah.  Sewaktu  rakaman  pun  sekali  dengan  komposer  dan  penerbit  untuk  lagu  ini.  Jadi proses rakaman lagu ini sangat mudah,” katanya.

Dakwa Dayang, penggambaran video muzik (MV) lagu ini berlangsung dalam suasana meriah, seperti yang digambarkan dalam lirik.

“Penggambaran MV ambil masa lama sebab membabitkan tiga artis. MV ini kita cuba tunjukkan suasana hari raya yang kita sambut meriah dan raikan bersama keluarga. Itu yang kita cuba sampaikan sama seperti dalam lirik lagu ini. Secara keseluruhan memang seronok walaupun penat,” katanya.

Hannah Delisha percaya lagu RAYA TERBAIK adalah lagu raya baharu yang mungkin menarik perhatian peminat muzik tanah air.

Hannah Delisha

“Ini adalah lagu raya. Sudah tentu lagu ini menceritakan mengenai detik gembira yang kita semua  alami semasa menyambut  hari  raya. Raya adalah mengenai berkumpul dengan keluarga dan rakan-rakan kita.

“Jadi, lagu ini memberikan ‘vibes’ yang menyeronokkan, segar dan sangat menarik.  Ia juga kolaborasi lagu raya pertama saya dengan  dua  wanita  berbakat  dalam  industri  muzik  ini. Sangat teruja untuk semua orang mendengar lagu ini,” kata Hannah.

Pada masa sama, Sophia merupakan komposer bersama lagu RAYA TERBAIK dan bersyukur kerana diberi peluang untuk bekerjasama dengan Dayang dan Hannah bagi menjayakan projek ini.

“Saya sangat bangga, ini adalah lagu raya pertama saya. Alhamdulillah diberikan peluang untuk bekerjasama dengan Dayang dan Hannah. Terima kasih Universal Music Malaysia. Sejujurnya, saya sangat teruja menjayakan projek ini,” kata Sophia pula.

Sophia Liana

“Cabaran nak siapkan lagu ini, pertamanya saya agak sukar untuk mencari melodi untuk rap. Sebab lagu raya, ia kena ceria dan mudah didengar. Jadi nak cari melodi dan untuk orang terima rap dalam lagu raya ini agak sukar.

“Pada mulanya saya tak jumpa melodi, tapi selepas itu Alhamdulillah diberikan ilham dapatlah jumpa melodi. Saya ambil masa sehari untuk siapkan ‘verse’ saya. Ada juga input daripada Mike Chan untuk tambah sikit pada bahagian hujung korus.

“Bagi MV pula, cabaran adalah kerana berpuasa. Jadi cepat dahaga, penat berganda dan macam-macam lagi. Tapi kita cuba untuk kuatkan diri walaupun penggambaran dari petang hingga sahur. Kami cuba juga habiskan dengan tenaga dan positiviti yang ada. Tapi perkara yang paling menarik adalah saya dapat bekerja dengan Dayang dan Hannah untuk siapkan lagu ini,” katanya.

Sophia seperti Dayang dan Hannah berharap lagu RAYA TERBAIK mendapat sambutan positif daripada pendengar.

“Harapan saya agar pendengar akan sentiasa gembira, ceria bersama keluarga, bila dengar lagu ini. Kalau boleh, banyakkan lagi video di Instagram, TikTok dengan  menggunakan lagu ini. Saya juga harapkan agar kolaborasi kami ini diterima dengan hati terbuka. Harapnya suka dengan rapper saya juga,” katanya.

RAYA BEST kini boleh didapati di Spotify, Apple Music, Joox, KKBOX, Deezer dan YouTube Music, serta platform digital lain. Tayangan muzik video ditetapkan pada hari Jumaat, 29 April 2022 jam 9 malam.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button