Berita

RAFFA AFFAR MUNCUL DENGAN LAGU TIARA

Raffa Affar menerbitkan “Tiara,” sebuah lagu yang digubah sepenuhnya oleh Dato’ M. Nasir, yang dahulunya dikenali oleh kumpulan Kris, selepas lagu hitnya “Cinta Sampai Mati.”

Raffa Affar, seorang pemuda dari Jawa Barat, Indonesia, terkenal di media sosial, dengan hampir 4 juta pengikut di aplikasi Tik Tok, kerana merakam semula (mengcover) lagu hit 1990-an “Tiara.”

Raffa menyanyikan “Tiara,” sebuah lagu “slow rock” yang popular suatu ketika dahulu, dengan cara tersendiri.

Apabila ditanya kenapa memilih “Tiara” daripada beribu lagu malar segar daripada negara jiran Malaysia, Raffa menjawab “lagu ini dekat dalam hati saya dan saya rasa bahagia apabila dapat menyanyikan lagu ini.

Selain lagu tunggalnya “Cinta Sampai Mati,” yang tular di TikTok, Raffa terkenal dengan suaranya yang tersendiri dan ciri-ciri muda yang cantik.

“Ia menjadi trend lagu Malaysia untuk dirakam semula oleh artis Indonesia,” kata Aidilhayat Omar, Pengarah Urusan Hayat Kreatif Studio. Kesan lagu ciptaan negara yang sentiasa baharu itu ternyata merebak sehingga ke negeri-negeri lain, seolah-olah tanpa pengetahuan mereka.

Lagu-lagu Raffa diedarkan dan dipromosikan di Malaysia oleh Hayat Kreatif Studio, yang percaya pemilihan lagu Tiara sesuai. Setiap hari, 300,000 orang menonton saluran YouTube Raffa. Mengikuti arahan Raffa, ramai orang di Indonesia telah mula merakam semula “Tiara.”

Aidilhayat melahirkan rasa terima kasih kepada Dato M. Nasir dan Luncai Emas Sdn Bhd kerana membenarkan beliau merakam semula “Tiara.” “Proses pelesenan hak cipta telah dipermudahkan oleh Aidilhayat,” sambung Aidilhayat.

Hayat Kreatif Studio juga percaya, hasil kerjasama ini, trend merakam semula lagu-lagu popular seperti Tiara akan diteruskan, kerana ia membolehkan muzik lama diperkenalkan semula kepada golongan muda masa kini.

Lagu kedua daripada Hayat Kreatif Studio dan Botram Media Entertainment, “Tiara,” telah keluar sekarang. Dalam pada itu, Luncai Emas Sdn Bhd memiliki hak cipta lagu ini.

Lagu “Tiara” nyanyian Raffa Affar kini boleh didengari di semua platform, dan video muzik itu telah disiarkan ke akaun Youtube Hayat Kreatif Studio untuk tontonan umum.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button