Berita

PULAU PINANG HOS DUNIA PERSATUAN PENGIKLANAN ANTARABANGSA (IAA) KE-45 KONGRES

Kongres Dunia Persatuan Pengiklanan Antarabangsa (IAA) ke-45 akan diadakan di Pulau Pinang dari 6 hingga 8 Mac 2024, dengan 2,000 perwakilan dari 26 negara dijangka hadir.

Sejak 1938, Persatuan telah berkembang menjadi lebih 4,000 ahli di seluruh dunia, menyokong misi utama seperti mempromosikan kebebasan ucapan komersial, mencabar peraturan yang tidak wajar dan mewujudkan forum industri untuk menangani isu dengan suara global yang bersatu.

‘Brand ReCode: Createch for Better Lives, Better World’ telah dipilih sebagai tema untuk Kongres Dunia 2024 IAA. Ia menyeru jenama dan perniagaan untuk menggabungkan kreativiti dan teknologi untuk kebaikan untuk mencipta kehidupan yang lebih baik dan dunia yang lebih baik untuk semua. Objektif ini juga diperjuangkan oleh UNESCO dan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Kongres Pengiklanan dan Pemasaran Dunia selama 3 hari diadakan di Singapura dengan tema rewire jenama, orang dan perniagaan melalui kreativiti dan teknologi. Acara itu juga akan menyaksikan agenda aktiviti pra-Kongres seperti ekspo teknologi, mesyuarat lembaga pengarah dan pembinaan pasukan, pertunjukan anugerah dan kelas induk. Ketua Menteri Chow Kon Yeow percaya acara itu akan mencetuskan dorongan untuk mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan pekerjaan di dalam negara.

Kongres Dunia IAA diunjurkan menjana RM12.553 juta Anggaran Kesan Ekonomi kepada Pulau Pinang, dengan anggaran RM1.5 juta Yuran Bilik akan dikutip sepanjang acara itu. Biro Pameran dan Konvensyen Pulau Pinang akan selektif dalam proses pembidaan dan pemilihan acara akan datang.

IAA berhasrat untuk menubuhkan Cawangan Pulau Pinang dengan Ketua Menteri Chow Kon Yeow sebagai penaungnya, untuk mengukuhkan kehadirannya melalui acara tempatan dan serantau. “Ia mengambil masa selama empat tahun usaha gigih terhadap destinasi lain yang lebih terkenal di dunia dan gangguan wabak,” kata John Doody Chacko, Pengerusi Kongres Dunia IAA ke-45 dan Presiden IAA Malaysia.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button