Berita

PTTI Beri Penghargaan 335 Pelajar Cemerlang SPM 2021

PTTI terus berpegang teguh pada objektifnya untuk membantu orang lain, terutamanya pelajar, untuk meningkatkan kualiti pendidikan negara. Ia merupakan pusat kemajuan akademik dan pakar dalam membantu pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Institut saintifik ini merupakan penyelesaian yang ideal untuk memperoleh pencapaian terbaik untuk masa hadapan kerana, walaupun selepas enam tahun, PTTI masih sinonim dengan pemohon SPM.

Bersama tenaga pengajar, ibu bapa yakin dengan usaha PTTI untuk membantu calon SPM ini dalam lulus peperiksaan sekolah rendah negara kerana mereka telah melihat sejauh mana inovasi yang disediakan oleh PTTI telah membantu pelajar di seluruh negara.

Untuk rekod, 34 pelajar pada 2020 menerima semua A, manakala 96 pelajar keseluruhan di PTTI SPM menerima semua A, mewakili peningkatan sebanyak 188%. Sejumlah 383 pelajar menerima 7A atau ke atas pada 2021, meningkat daripada 158 pada 2020, peningkatan 143 peratus. Selain itu, sejumlah 522 pelajar—peningkatan 43 peratus daripada 366 pelajar pada 2020—mendapat gred 5A atau lebih tinggi pada 2021.

Pada Majlis Anugerah Kecemerlangan SPM 2021, PTTI mengiktiraf sokongan berterusan yang diterima sambil mengiktiraf pencapaian 335 pelajar.

Pelajar dan tetamu mendapat peluang untuk mengambil bahagian dalam perbincangan mengenai masa depan sistem pendidikan dan pembelajaran dalam talian negara pada majlis yang sama, yang menampilkan negarawan terkemuka Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai panel.

Moderator, Muhd Habibunajjar Sazali, mengetuai sesi perbincangan.

Para hadirin berpeluang mempelajari pelbagai fakta mengenai sistem pendidikan negara serta pandangan Tun Dr. Mahathir Mohamad mengenai inisiatif yang diambil untuk meningkatkan taraf pendidikan negara ini melalui sesi ini.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif PTTI, Siti Farhana Abu Osman yang juga dikenali sebagai Teacher Fana, yang melihat ini sebagai peluang untuk mengiktiraf dedikasi pelajar, penghormatan ini diberikan kepada pelajar yang bekerja keras di samping mereka yang mencapai keputusan baik.

“Antara kriteria pelajar cemerlang yang dipilih adalah berdasarkan 3 kategori. Kategori pertama, pelajar yang mencapai semua subjek A dalam peperiksaan SPM.

“Kategori kedua, pelajar yang mencapai 7 Subjek A dalam peperiksaan SPM. Kategori ketiga, Pelajar yang mencapai subjek gred G dalam peperiksaan percubaan SPM dan berjaya meningkatkan subjek kepada gred A dalam Peperiksaan SPM. Kami menilai bukan sekadar di atas kertas keputusan tetapi kecemerlangan juga harus dinilai melalui usaha yang ditunjukkan pelajar-pelajar ini.

“Selain itu, semua pelajar yang dipilih untuk menerima penghargaan ini juga datang dari pelbagai latar belakang, yang memberi makna pendidikan itu sendiri tiada diskriminasi selain di PTTI kami sentiasa optimis pendidikan yang berkualiti milik semua,” katanya.

Sehingga kini, pusat ini tidak pernah ketandusan idea untuk memperkenalkan pelbagai kaedah penyampaian ilmu, meletakkan pemahaman melalui prosedur yang betul sebagai asas bagi setiap kelas di PTTI. Kunci kepada keberkaitan PTTI yang berterusan ialah menyedari bahawa pembaharuan yang dilaksanakan mestilah selari dengan tuntutan pelajar ini.

“Seiring dengan peredaran zaman tenaga pengajar PTTI juga turut dilengkapi dengan pengetahuan dalam penggunaan teknologi pendidikan. Sebagai pusat pendidikan, menjadi tugas kami sebagai guru khususnya lebih peka dengan kehendak pelajar.

“Fokus kami adalah untuk memastikan penyampaian ilmu ini dilakukan secara efektif selain mahu membawa sistem pendidikan negara ini ke tahap yang lebih tinggi seperti di negara Jepun, Korea dan China,” katanya.

Sehingga kini, pusat ini tidak pernah ketandusan idea untuk memperkenalkan pelbagai kaedah penyampaian ilmu, meletakkan pemahaman melalui prosedur yang betul sebagai asas bagi setiap kelas di PTTI. Kunci kepada keberkaitan PTTI yang berterusan ialah menyedari bahawa pembaharuan yang dilaksanakan mestilah selari dengan tuntutan pelajar ini.

“Inisiatif ini akan dilancarkan di mana pelajar tingkatan satu hingga lima akan mendapat bimbingan belajar dan tuisyen secara percuma bermula 24 hingga 30 Julai ini melalui aplikasi PTTI Better Result. Selain itu kami turut menyediakan 10,000 Buku Strategi Skor A SPM Percuma untuk membantu tingkatkan kemampuan dan kuasa tindakan pelajar berdasarkan tips praktikal sebenar dari pelajar cemerlang PTTI.

“Kami turut berbesar hati dengan pembabitan dua selebriti terkenal yang turut menyokong PTTI iaitu Iman Troye dan MK K-Clique yang akan membantu mempromosikan Program Malaysia Bangkit Belajar sekaligus mencapai impak yang lebih baik,” katanya.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button