Berita

PROGRAM REALITI SULUNG TERBITAN TV3 MENCARI PELAKON LELAKI & PELAKON WANITA VERSATIL MALAYSIA

Untuk mendedahkan kepelbagaian pelakon dan pelakon Malaysia, TV3 buat pertama kalinya memperkenalkan siri pertandingan realiti baharu berkonsepkan lakonan – skrin dan kesukaran fizikal melalui FIT FOR ACTION.

Bermula pada 3 September 2022, FIT FOR ACTION akan disiarkan setiap hari Sabtu jam 10:00 malam. dan disiarkan secara langsung di laman web portal www.tonton.com.my. Awal Februari 2022, sesi uji bakat peserta telah diadakan, dan sambutannya amat positif. Melalui cabaran pada skrin dan fizikal, 12 peserta yang dipilih dengan teliti—6 lelaki dan 6 wanita—dinilai berdasarkan kemahiran fizikal, emosi dan lakonan mereka dalam pelbagai genre.

Menurut Puan Nini Yusof, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Rangkaian Televisyen Media Prima, “FIT FOR ACTION bertujuan mencari pelapis pelakon yang berkualiti dan berkebolehan untuk membawa kepelbagaian watak. Permintaan terhadap drama dan filem sangat tinggi dan ini menjadi cabaran kepada ramai pengarah dan penerbit untuk mendapatkan pelakon yang sesuai untuk menjiwai drama atau filem mereka. Dengan adanya program realiti FIT FOR ACTION ini, ia dapat membuka ruang kepada industri seni hiburan untuk mengambil pelakon-pelakon serba boleh untuk mewarnai layar mereka dan secara tidak langsung dapat meningkatkan kualiti kandungan drama serta filem tanah air.”

Komuniti artistik negara boleh mendapat manfaat daripada bantuan FIT FOR ACTION dalam usahanya untuk pelakon lelaki dan wanita terkemuka. Mereka mesti menunjukkan tahap disiplin diri yang luar biasa selain mengetahui skrip dan menonjolkan aura tertentu untuk berjaya. Selaras dengan matlamat program untuk mencari pelakon yang boleh menyesuaikan diri dan sentiasa bersedia untuk sesuatu pekerjaan.

12 peserta FIT FOR ACTION

Hari ini di Studio 1, Glenmarie, satu sidang media telah diadakan bagi mendedahkan 12 peserta terpilih yang akan menyertai siri realiti terbaru TV3, FIT FOR ACTION. 12 peserta yang bertanding merebut gelaran pelakon serba boleh ialah Syahmie (Syahmie Thsa’qeef, 28), Marc (Ahmad Syahmie, 23), Amanda (Amanda Tan, 29), Zooey (Zubaidah Mohd Amir, 29), Amir (Amir Mirza , 24), Kavita (Kavita Gnanesageran, 34), Muaz (Muaz Zabir, 25), Lisa (Erne Marina A (Danish Hakim, 19 tahun) Siapakah antara mereka yang akan diangkat sebagai pelakon Malaysia yang pelbagai rupa?

12 peserta terpilih ini amat bertuah kerana berpeluang bekerjasama dengan Heykal Hanifah, Aziz M. Osman, dan Ellie Suriaty di samping jurulatih fizikal (jurulatih kesihatan), Nana Al-Haleq, yang bertindak sebagai Juri Cabaran Fizikal. Ketiga-tiga pengarah ini mempunyai banyak kepakaran pembikinan drama dalam pelbagai genre, antaranya aksi sengit, kekeluargaan, seram, komedi romantik, dan lain-lain. Rancangan realiti ini lebih mengujakan kerana kepada juri tetapnya, Datuk Yusof Haslam, seorang pembikin dan penerbit filem legenda yang telah mencipta hits pejabat filem dalam pelbagai genre.

Fahrin Ahmad dan Hunny Madu sebagai hos FIT FOR ACTION

Fahrin Ahmad, pelakon dan pengacara, dan Hunny Madu, pengacara radio, penyanyi dan pelakon, telah dipilih untuk mengetuai FIT FOR ACTION ini. Kedua-duanya adalah peguam serba boleh yang berpengalaman dalam pelbagai profesion. Program realiti ini turut disertai juri jemputan yang mahir setiap minggu untuk menilai bakat peserta antaranya Dato’ Aaron Aziz, Erra Fazira, Farid Kamil, Nabila Huda, Datuk Tarmimi Siregar, dan Janna Nick.

Para peserta akan melihat filem cabaran di skrin untuk setiap episod. Pengarah dan penerbit akan menyediakan skrip untuk mereka membuat persembahan dengan betul. Atas alasan penghakiman, peraduan akan dirakam video, disunting dan dihasilkan sebagai drama ringkas selama 3 minit. Filem cabaran mereka juga akan disiarkan secara keseluruhan ke saluran Youtube TV3Malaysia.

Dengan Dutch Lady dan Centrum sebagai penaja bersama, FIT FOR ACTION dihidupkan semula. Tambahan pula, penambahan Hot FM sebagai rakan radio rasmi, bersama Xtra dan Oh Bulan, menyemarakkan lagi rancangan realiti ini. sebagai teman maya.

Juri FIT FOR ACTION

Dutch Lady Milk Industries Berhad dan Media Prima berkolaborasi buat pertama kali dalam rancangan TV, FIT FOR ACTION. “Kami amat teruja dengan kolaborasi ini dan menyokong sepenuhnya dengan objektif rancangan Fit For Action yang mengetengahkan tentang kepentingan kesihatan fizikal dan mental yang selaras dengan kempen Dutch Lady untuk mengambil kembali pagi anda. Bagi penonton TV3 dan peminat aktiviti kecergasan, jangkakan pelbagai kejutan sepanjang rancangan tersebut. Nantikan Fit For Action di TV3 bermula 3 September,” kata Imun Lim, Pengarah Pemasaran, Dutch Lady Milk Industries Berhad.

Kemunculan sulung siri realiti FIT FOR ACTION ini dijangka dapat mengukuhkan perniagaan perfileman semasa yang amat memerlukan pelakon yang mempunyai pelbagai kemahiran. Jangan lupa menonton TV3 selama enam minggu, bermula pada 3 September 2022, setiap Sabtu jam 10:00 malam untuk mengetahui lebih lanjut tentang FIT FOR ACTION. Untuk pembuka perbualan media sosial, gunakan hashtag #FitForAction.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button