Berita

PETRONAS, AERODYNE AKAN KERJASAMA DALAM PENGELUARAN DAN PENGKOMERSILAN PENYELESAIAN BERASASKAN DRONE

Kuala Lumpur, 25 April 2022 – PETRONAS Technology Ventures Sdn Bhd (PTVSB), cabang pengkomersilan teknologi syarikat itu, telah membentuk hubungan strategik dengan Aerodyne Oil and Gas Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan Aerodyne, untuk menyiasat penggunaan dan pengkomersilan penyelesaian berasaskan dron.

Perkongsian itu merupakan satu langkah penting ke hadapan dalam usaha kemampanan PETRONAS. Ia dijangka meningkatkan penggunaan teknologi berasaskan dron dalam perniagaan tenaga, menghasilkan kecekapan operasi yang lebih baik sambil mengurangkan pelepasan karbon dan meningkatkan keselamatan di tempat kerja. Ia juga sebahagian daripada percubaan PETRONAS untuk membangunkan robotik dan pendigitalan untuk membolehkan operasi jauh dan autonomi.

Pada 21 April, kedua-dua pihak bersetuju dengan Memorandum Kerjasama (MoC). Aerodyne diwakili oleh pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya Kamarul A. Muhamed dan Pengarah Minyak & Gas Aerodyne Karim Hamzah, manakala PTVSB diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya Dr Mahpuzah Abai dan pengerusi PTVSB Dr Nasir Darman, yang juga Ketua Pegawai Teknologi PETRONAS.

Dr Nasir Darman, Ketua Pegawai Teknologi PETRONAS (keempat dari kanan) bertukar Memorandum Kerjasama dengan Kamarul A Muhamed, Pengasas & Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Aerodyne (lima dari kiri), disaksikan oleh Datuk Tengku Taufik, Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PETRONAS (tengah). Turut di atas pentas ialah pengurusan kanan PETRONAS dan Aerodyne.

Datuk Tengku Muhammad Taufik, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PETRONAS, hadir semasa majlis menandatangani perjanjian tersebut. Turut hadir ialah Bacho Pilong, Naib Presiden Kanan Penyampaian Projek dan Teknologi PETRONAS, dan Mazuin Ismail, Naib Presiden Kanan Strategi Korporat PETRONAS.

Dalam ucapannya, Datuk Tengku Taufik berkata, “PETRONAS percaya perkongsian dengan Aerodyne adalah bukti kepada visi bersama kedua-dua organisasi untuk melonjakkan Malaysia ke barisan hadapan dalam penyelesaian teknologi dron di dunia. Dengan teknologi dalaman PETRONAS dan kepakaran Aerodyne, kami menantikan potensi teknologi berasaskan dron yang menarik yang akan dibawa untuk industri tenaga serta sektor lain, terutamanya dalam meningkatkan keselamatan dan mengurangkan jejak karbon di tapak kerja.”

Kedua-dua syarikat itu akan bekerjasama dalam peningkatan teknologi, pembangunan modal insan, penubuhan peraturan dan piawaian yang berkaitan, dan dorongan untuk liberalisasi perkhidmatan dron, di samping menyelam jauh ke dalam penyelesaian berasaskan dron inovatif untuk penggunaan teknologi dan pengkomersilan. dalam industri pembuatan Malaysia.

Dr Nasir Darman, Ketua Pegawai Teknologi PETRONAS (kanan sekali) memberi taklimat kepada pengurusan kanan PETRONAS dan Aerodyne mengenai fungsi dan keupayaan dron berkuasa hidrogen

Dr. Mahpuzah berkata, “Dengan kerjasama ini, langit adalah had kerana kami bergabung tenaga dengan penyedia perkhidmatan dron tempatan yang kini menduduki tempat pertama di dunia. Menggabungkan kepakaran dua syarikat yang begitu bersemangat untuk memajukan teknologi untuk memperkayakan kehidupan, kami tidak lama lagi akan mencatatkan kemungkinan baharu untuk penyelesaian berasaskan dron.”

Kamarul menambah, “Mengumpulkan kepakaran dan sumber kami untuk membangunkan penyelesaian unik dan kreatif bagi cabaran hari ini dalam sektor O&G adalah pendekatan yang menarik dan akan membolehkan kedua-dua pihak memanfaatkan peluang di Malaysia dan seterusnya.”

Pembangunan Pusat Dron PETRONAS untuk kesederhanaan penggunaan menunjukkan perkaitan teknologi berasaskan dron. PETRONAS berjaya menunjukkan penghantaran antara platform beban 5kg merentasi jarak 5km. Kedua-dua pihak juga akan secara kolaboratif mengkaji potensi teknologi dan ekonomi sistem dron dengan muatan yang lebih besar dan julat yang lebih panjang untuk meningkatkan kecekapan dan kelajuan logistik sebagai sebahagian daripada kerjasama ini.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button