Berita

PENJELASAN KPDNHEP BERHUBUNG KEKELIRUAN LARANGAN PENGISIAN MINYAK PETROL DAN DIESEL DI STESEN MINYAK

Akta Kawalan Bekalan (AKB) 1961 melarang pembelian petrol dan bahan api diesel dalam dram, bekas plastik, atau mana-mana bekas lain tanpa kebenaran. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menyedari laporan ini yang telah disiarkan oleh media arus perdana dan media sosial.

  1. Mengikut keperluan undang-undang Akta Kawalan Bekalan (AKB) 1961, setiap stesen minyak memerlukan lesen di bawah Akta berkenaan untuk dibenarkan menjual petrol dan bahan api diesel. Salah satu syarat yang dinyatakan dalam lesen yang berkenaan ialah tiada stesen minyak boleh menjual bahan api diesel atau mana-mana gred petrol melainkan ia memenuhi kriteria berikut:
  • Tangki bahan api asal kenderaan atau yang telah mendapat kelulusan daripada organisasi berkaitan;
  • Mana-mana pihak yang mendapat kelulusan daripada KPDNHEP mengikut statut AKB 1961.
  1. Mana-mana perniagaan berskala kecil, organisasi atau orang yang layak untuk membeli petrol dan diesel dari stesen minyak untuk kegunaan peribadi adalah dibenarkan, tertakluk kepada keperluan bahawa mereka mengemukakan permohonan untuk Permit Khas di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 Ini dilakukan untuk mengelakkan barangan terkawal dan bersubsidi seperti petrol dan diesel daripada diseleweng oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.
  2. Walau bagaimanapun, hanya jualan melebihi 20 liter dan ke atas tertakluk kepada keperluan Permit Khas; pembelian di bawah 20 liter, termasuk yang dibuat dalam situasi kecemasan, adalah dibenarkan dan tidak meminta Permit Khas.
  3. Mana-mana pihak yang ingin mengemukakan permohonan Permit Khas boleh berbuat demikian melalui sistem Permit Khas MySubsidi secara dalam talian di http://permitkhas.kpdnhep.gov.my atau secara peribadi di mana-mana pejabat KPDNHEP di kawasan tersebut.
  4. Permit Khas ini tersedia untuk semua pihak yang layak dan adalah percuma.
  5. Selaras dengan kuantiti harian yang dibenarkan, mana-mana pihak yang telah diberi kebenaran untuk membeli petrol dan minyak diesel melalui Permit Khas ini boleh menggunakan dram, bekas plastik, atau bekas lain yang sesuai.
  6. Sehingga kini, pihak yang mendapat Permit Khas daripada Kementerian termasuklah mereka yang menggunakan forklift, mereka yang bekerja dalam industri pertanian dan penternakan, mereka yang menjalankan perniagaan dalam industri makanan, mereka yang tinggal di kawasan pedalaman, mereka yang menggunakan bot untuk pengangkutan air, dan sekali-sekala nelayan (bukan pemegang kad e-nelayan ).

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button