Berita

PENAUNG ‘RUMAHKU SYURGAKU’ BERAMAH MESRA BERSAMA ARTIS DAN MEDIA

DATO’ JOHAN PAHLAWAN LELA PERKASA SETIAWAN Penaung Skim “Rumahku Syurgaku”, DATO’ HAJI MUHAMMED BIN HAJI ABDULLAH DATO UNDANG LUAK JOHOL, NEGERIA SEMBILAN DARUL SPECIAL, telah mengadakan lawatan ke MRF Consultant (M) Sdn Bhd hari ini. Pada majlis ramah mesra bersama Penaung dan majlis penyerahan borang permohonan Rumahku Syurgaku yang bakal mempunyai 1,000 buah rumah apabila ia dilancarkan secara rasmi pada 7 Jun 2022, lebih 100 artis dan wakil media telah dijemput. Sejak hari kemunculannya, Yang Amat Mulia telah berkenan mengambil bahagian dalam perhimpunan sosial yang dirancang oleh Noraniza Idris, Duta Pelancongan Seni dan Budaya MRF, yang telah dipertanggungjawabkan berkhidmat sebagai penganjur program untuk inisiatif Tanggungjawab Sosial Korporat (C.S.R) MRF.

Kuota 1000 unit Rumahku Syurgaku diuruskan oleh Noraniza Idris, yang telah dicalonkan sebagai pemegang amanah.

Organisasi perkhidmatan sosial jenis ini berusaha untuk membantu dan menyokong artis yang kurang bernasib baik dan berkemampuan; malah MRF ditugaskan untuk meringankan beban artis yang menghadapi kesukaran memiliki rumah sendiri. “Bukan mudah untuk menyelaraskan tanggung jawab ini kerana melibatkan harapan dan impian yang perlu direalisasikan. Saya perlu mengkaji latar belakang setiap pemohon lebih awal agar pengagihan rumah ini sampai kepada mereka yang layak sahaja.” Menurut Noraniza, bagi melaksanakan tanggung jawab sebagai penyelaras sangat besar untuk digalas.” Oleh itu, saya telah membentuk kumpulan pengurusan yang terdiri dari kalangan artis aktif dalam aktiviti kemasyarakatan untuk bersama-sama membantu saya mengenal pasti golongan artis yang kurang bernasib baik.”

Yang Amat Mulia, yang berkhidmat sebagai penaung projek itu, hadir ketika MRF memberikan kunci rumah kepada Noraniza Idris sebagai sebahagian daripada acara mesra ini. Kunci rumah itu diberikan kepadanya sebagai menghargai dedikasi dan khidmatnya terhadap inisiatif kejiranan yang dijalankan tanpa berbelah bahagi sejak 12 tahun lalu. “Saya bersyukur kerana selama ini ada insan yang melihat dan menghargai segala usaha saya membangunkan seni dan budaya. Aktiviti CSR secara turun padang membawa saya dekat dengan masyarakat. Dari sini saya dapat mengimbangi kelemahan diri dengan memperbaiki segala kekurangan diri dan menjadikan pengalaman hidup sebagai modul modal insan untuk diturunkan kepada generasi pelapis.”

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button