Berita

PELANCARAN BUKU INTERAKTIF OHSEM! AR JOM SOLAT!

 

Bersedia untuk beribadat sambill mengembara bersama Alif & Sofia. Blinspot Studios dan Primeworks Studios telah melancarkan sebuah buku interaktif yang dilengkapi tekonologi Realiti Berperantara atau Augmented Reality (AR) bagi memenuhi keperluan kanak-kanak untuk belajar menunaikan solat. Siri buku yang berjudul OHSEM! AR Jom Solat!.

Ini juga menggunakan aplikasi OHSEM! AR ialah salah satu inovasi terkini yang boleh menjadi alat bantu mengajar yang menarik untuk kanak-kanak dan juga ibu bapa. Pelancaran siri buku ini bertepatan dengan Hari Kebangsaan ke-65, yang berlangsung hari ini di Fiesta 1957: acara “Staying Together” di Central Market di Kuala Lumpur.

Siri buku tentang OHSEM! AR Mari kita berharap! Merupakan buku panduan solat lengkap yang disampaikan melalui teknologi AR yang boleh dijadikan bahan rujukan untuk membimbing kanak-kanak seawall seawal usia tiga tahun dalam pembelajaran melalui animasi visual dan sokongan audio. Ia didatangkan dalam dua versi untuk lelaki dan perempuan serta boleh membantu kanak-kanak belajar membaca dan menghafal sambal sambil diiringi watak-watak kecil daripada siri animasi Alif & Sofia. Bukan itu sahaja, malah siri buku ini merangkumi aktiviti mewarna.

 

Penulisan, rekaan animasi, ilustrasi dan juga struktur pengajaran di dalam siri buku ini dipilih susun sendiri oleh Blindspot Studios yang diterajui oleh Ketua Pegawai Eksekutif, Encik Lukman Othman. Selain itu, siri buku ini juga menerima sokongan dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) yang memainkan peranan penting untuk menyemak semua kandungan di dalam buku ini agar kesemua kandungan yang tersedia menepati piawaian dan garis panduan yang mematuhi syarak.

Menurut Puan Nini Yusof, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Rangkaian Televisyen Media Prima, pelancaran OHSEM AR! Jom Solat! Merupakan langkah proaktif bagi memudahkan pengguna untuk menimba ilmu agama secara interaktif dan lebih berkesan kerana proses pembelajaran untuk anak-anak dapat disampaikan melalui kandungan animasi yang menarik.

 

Kaedah pembelajaran interaktif ini juga cuba mengetengahkan watak-watak kecil daripada siri animasi Alif & Sofia sebagai contoh kandungan animasi bertemakan Islam di Malaysia. Akaun rasmi Shopee Blindspot Studios, “ohsemoutlet,” dan laman web www.blindspot.my menjual siri buku ini pada harga RM39.9O setiap satu. Tambahan pula, ia boleh didapati di Ekspo Usahawan Selangor, “SELBIZ,” pada 3 & 4 September, serta pesta buku “Big Bad Wolf” yang akan datang. perisian OHSEM! AR boleh dimuat turun secara percuma dari Gedung Google Play, Gedung Apl Apple atau Galeri Apl Huawei.

Kaedah pembelajaran interaktif ini juga bertujuan untuk mengetengahkan watak cilik dari siri animasi Alif & Sofia sebagai contoh teladan baik bagi kandungan animasi yang bertemakan agama islam di Malaysia. Siri buku ini boleh didapati dengan harga runcit RM39.9O setiap satu melalui akaun rasmi Shopee Blindspot Studios iaitu “ohsemoutlet” dan juga laman sesawang www.blindspot.my. Selain itu, ia juga bakal dijual di Ekspo Usahawan Selangor, “SELBIZ” pada 3 & 4 September ini dan juga di pesta buku “Big Bad Wolf” tidak lama lagi. Aplikasi OHSEM! AR pula boleh dimuat turun dari Google Play Store, Apple App Store atau Huawai App Gallery secara percuma.

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button