Berita

OPPO Find X5 Pro 5G Kini Berada di Pasaran Malaysia

Oppo Find X5 Pro, gadjet Android terbaharu Oppo, telah dikeluarkan sebagai telefon utama di Malaysia pada Mei lalu. Akronim untuk unit pemprosesan saraf yang pakar dalam memproses gambar daripada kamera ialah MariSilicon X. Buat pertama kalinya, Oppo telah membuat cip dengan NPU khusus ini hanya untuk digunakan dalam produknya.

Jika anda tidak pasti apa itu NPU, ia bermaksud Neural Processing Unit, dan fungsi utamanya ialah memproses gambar yang diambil oleh kamera.

Dalam senario ini, tidak dapat dikatakan bahawa kamera atau video adalah salah satu ciri penting yang ditekankan apabila seseorang memilih untuk membeli alat pada masa kini.

MariSilicon X ialah cip yang hebat kerana ia mempunyai kecerdasan buatan (AI) berteknologi tinggi, yang membolehkannya melakukan kerjanya dengan berkesan dan dengan hasil yang terbaik.

Dengan bantuan keupayaan ini, CPU akan kurang tertekan sambil memproses imej dan video dengan lebih berkesan.

Selain itu, fungsi 4K AI Night Video MariSilicon X dan keupayaan untuk memproses RAW dalam masa nyata membolehkan telefon menangkap video 4K dengan “pratonton langsung” untuk peranti Android buat kali pertama.

Format RAW mungkin menyimpan lebih banyak data daripada format seperti JPEG, yang kurang jelas.

Dalam situasi ini, fail RAW lebih berkemungkinan digunakan daripada fail JPEG oleh individu yang menggunakan alat penyuntingan seperti Lightroom, Adobe Photoshop atau Photomatix Pro 3 kerana ia mengandungi maklumat yang lebih komprehensif seperti bayang-bayang, imbangan putih dan sorotan tepat.

Apa yang lebih menarik ialah Oppo telah bekerjasama dengan Hasselblad, pembuat kamera terkenal Sweden yang dianggap sebagai “legenda” dalam industri fotografi!

Kerjasama selama tiga tahun itu bermakna beberapa lagi produk Oppo dengan keupayaan kamera Hasselblad akan dikeluarkan pada masa hadapan.

Dalam keadaan ini, Oppo Find X5 Pro mempunyai sistem tiga kamera dengan dua kamera 50MP setiap satu menggunakan sensor Sony IMX766.

Satu digunakan sebagai penderia utama, dan satu lagi 50MP digunakan untuk keupayaan ultra lebar.

Kamera utama dan ultra-lebar kedua-duanya boleh menghasilkan semula foto menggunakan penderia yang sama dengan sedikit skema warna yang boleh dibezakan.

Sensor ketiga ialah lensa telefoto 13MP dengan 2X optik, 5X hibrid dan 20X zum.

Pengguna juga boleh menggunakan mod XPan dengan cara yang menyerupai menggunakan kamera Hasselblad Xpan vintaj berkat perkongsian dengan Hasselblad.

Secara asal, ia akan ditunjukkan dalam mod monocram, namun pengguna masih boleh memilih untuk beralih kepada mod berwarna-warni jika mereka suka.

Berbanding dengan pendahulunya, Oppo Find X5 Pro mempunyai bateri 5000mAh yang lebih besar, dan ia dicas dalam masa kurang dari satu jam.

Dengan sokongan untuk 80W, kaedah pengecasan telah dinaik taraf, yang pasti mengurangkan jumlah masa yang diperlukan untuk mengecas semula peranti.

Prestasi bateri dalam situasi ini dipengaruhi oleh penggunaan. Ukuran skrin pada masa (SOT) boleh berkisar antara 6 hingga 7 jam secara purata, manakala penggunaan dengan tetapan skrin lalai mencapai 12 jam.

Dengan bahagian belakang yang diperbuat daripada bahan seramik yang sebenar dan sangat keras, ia didatangkan dengan ciri-ciri kelas tinggi dan direka untuk pengalaman premium yang eksklusif.

Bahagian belakang seramik Oppo X5 Pro, yang mempunyai kadar pelesapan haba yang tinggi dan selamat percikan, air dan habuk dengan klasifikasi IP68, memberikan peranti kelebihan kekuatan yang menggandakan kaca biasa.

Dengan RRP RM4,999, OPPO Find X5 Pro 5G boleh didapati dalam dua warna: Ceramic White dan Glaze Black.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button