Berita

Muzikal Moyang Salleh Bakal Dipentaskan Pada Bulan Kemerdekaan Bertempat Di Istana Budaya

Susulan kejayaan Filem Mat Kilau yang mengetengahkan wira dan pejuang dalam sejarah Tanah Melayu, diharap Muzikal Moyang Salleh mendapat manfaat daripada minat rakyat Malaysia yang semakin meningkat dalam cerita tentang sejarah, kepahlawanan, dan perjuangan.

Persembahan muzik berdasarkan lagenda seorang pemimpin Melayu bernama Moyang Salleh dari daerah Jelebu yang mengisahkan perjuangan, pengorbanan, seni dan budaya masyarakat Melayu Negeri Sembilan.

Muzikal Moyang Selleh yang akan dipersembahkan di Istana Budaya bermula 26 Ogos hingga 31 Ogos ini menampilkan kelainan dalam seni dan teknik persembahan, selain keunikan tersendiri apabila menggunakan sepenuhnya dialek atau dialek Negeri Sembilan sebagai bahasa pertuturan.

Menurut Pengarahnya, Roslee Mansor, aspek kekaguman yang bakal mempesonakan penonton ialah kebolehan Moyang Salleh berjalan di atas air dan berada di tempat berbeza dalam sekelip mata.

Teater terbitan Karyawan Negeri Sembilan dengan kerjasama Badan Kebajikan Ahsan Undang Luak Jelebu dan di bawah naungan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC) itu akan menampilkan lebih 150 tenaga produksi termasuk pelakon, penari, pemuzik, dan kakitangan pengeluaran.

Muzikal Moyang Salleh akan memuatkan lebih 16 lagu yang ditulis dan digubah oleh pelakon lagenda tanah air, Dato’ Ahmad Tamini Serigar sebagai Moyang Salleh, Khir Rahman sebagai Sultan Abdul Jalil Muazam Shah, Along Eyzendy sebagai Si Amat, Eliza Mustapa sebagai Moyang Timah, dan Hairi Safwan sebagai Dato Bendahara, serta Pemenang Anugerah Pelakon Terbaik di Motion Horse International Fil

Gandingan teater ini diperhalusi lagi dengan kemasukan muka baharu dalam rancangan ini. Melisa Kelvin sebagai Seri Banun dan Nen Tebabo dari Radio Negeri Sembilan adalah dua daripada mereka.

Muzikal Moyang Salleh ialah penerbitan teater muzikal pertama Istana Budaya.

Menurut Puan Hajjah Salbiah Zahari, Penerbit Muzikal Moyang Salleh, beliau sentiasa mendoakan kejayaan dan impak positif kepada masyarakat menerusi teater ini. Dari 24 Jun hingga 31 Julai 2022, pengeluaran menawarkan diskaun hebat yang jarang diberikan oleh produksi lain, antara 10% hingga 20% daripada harga pembelian awal. Pelajar dan warga emas akan menerima diskaun 5% daripada harga asal. Tiket bermula dari RM49 hingga RM299, tetapi mereka yang membayar RM79 atau lebih akan menerima cenderahati percuma mengikut kategorinya seperti poster, buku cenderahati termasuk skrip Muzikal Moyang Salleh, baju-T, jumpa dan salam bersama pelakon, dan makan malam bersama mereka.

Muzikal Moyang Salleh ini dipersembahkan sempena bulan kemerdekaan kita yang ke-65 tahun ini, dengan tema ‘Keluarga Malaysia Teguh Bersama.’ Jadi kami berharap agar masyarakat Keluarga Malaysia tidak melepaskan peluang keemasan ini untuk membeli tiket menyaksikan Muzikal Moyang Salleh ini di ilassoticket.com. Untuk pertanyaan pembelian tiket, sila hubungi Sekretariat Muzikal Moyang Salleh di 012-275 5981, Suhairi di 014-636 4636, Adibah di 017-375 2739, dan Firdaus di 017-644 6120.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button