Berita

‘MUSIC OF THE SOUL: AN EVENING WITH DATO’ SRI SITI NURHALIZA’

Pada 5 dan 6 November 2022, bertempat di Dewan Plenary, KLCC, bermula jam 8.45 malam, Yayasan Nurjiwa akan mempersembahkan persembahan amal khas yang dihoskan oleh penyanyi Dato’ Sri Siti Nurhaliza.

Dijual hari ini di www.myticket.asia atau dengan menghubungi talian hotline +603-86050196 adalah tiket berharga RM188, RM288, RM388, RM588, RM788, RM988, dan RM1188.

Matlamat konsert dua malam ini adalah untuk mengumpul wang untuk Yayasan Nurjiwa untuk terus membantu peminat Siti Nurhaliza memenuhi keinginan mereka untuk melihat penyanyi kegemaran mereka membuat persembahan dengan mengisi keperluan itu.

Dato’ Awie, seorang lagenda rock negara, menjadi penghibur jemputan pada petang ini. Gandingan dua penghibur ini menambah satu lagi sentuhan unik pada persembahan di Dewan Plenary KLCC.

Sebagai penerbit, Yayasan Nurjiwa berharap pembentangan ini akan mencapai matlamatnya, membolehkannya melaksanakan misi kemanusiaan selanjutnya—terutamanya semasa musim banjir, bantuan berterusan kepada Palestin, dan bencana alam yang lain.

Yayasan Nurjiwa

Yayasan Nurjiwa ialah organisasi bukan untung yang menjalankan aktiviti dermawan. Ia diasaskan pada 21 Ogos 2006.

Yayasan ini disokong dan diketuai oleh Yang Berbahagia Dato’ Sri Siti Nurhaliza binti Tarudin dan Yang Berbahagia Dato’ Sri Khalid bin Mohamad Jiwa. Bantuan kemanusiaan, bantuan sosial, bantuan bencana, pembangunan modal insan, pembangunan agama, dan pendidikan hanyalah sebahagian daripada matlamat penubuhan yayasan.

Sejak penubuhannya, yayasan itu telah menjalankan beberapa inisiatif dan bekerjasama dengan Kita Fund untuk menubuhkan Tabung Bantuan Khas untuk Bencana Alam, Palestin, dan Covid-19.

Dana ini telah disediakan sejak 2020 dan menawarkan orang ramai cara untuk mengarahkan hadiah supaya mereka boleh mengambil bahagian secara sama rata dalam usaha kemanusiaan yayasan itu. Anda boleh menderma dengan pergi ke kita.fund/tabungbantuan YNJCTDK.

Yayasan Nurjiwa telah memberikan sekolah untuk kanak-kanak di Gaza, Palestin selain menjalankan pelbagai misi bantuan untuk masyarakat, bertindak balas terhadap bencana alam, membina surau, dan membina masjid. Sekolah Afwa & Afiyah menumpukan pendidikan awal dalam mata pelajaran Al-Quran dan akademik termasuk akhlak, adab dan lain-lain lagi.

Yayasan itu mempunyai wakil tertentu di Gaza yang bertanggungjawab menyelia sekolah, fakulti, murid, dan perkhidmatan makanan yang ditawarkan pada waktu persekolahan. Sekolah ini, yang dibuka pada 5 Oktober 2021, menawarkan peluang kepada anak-anak Palestin untuk mendapat pendidikan awal dan mempunyai kemudahan yang lebih selesa.

MUSIC OF THE SOUL: AN EVENING WITH DATO’ SRI SITI NURHALIZA

Dalam usaha mengumpul wang untuk mengekalkan menjalankan kerja-kerja dermawan, Yayasan Nurjiwa akan menganjurkan persembahan khas Music Of The Soul: An Evening With Dato’ Sri Siti Nurhaliza.

Ini merupakan kali ketiga yayasan itu berjaya menganjurkan persembahan amal dengan kerjasama penganjur acara, Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn.Bhd, berikutan Konsert Satu Dato’ Siti Nurhaliza (2009), Dato’ Siti Nurhaliza Live In KLCC: Where The Heart Is (2014), dan terbaru, Music Of The Soul: An Evening With Dato’ Sri Siti Nurhaliza (2022).

Penyokong Siti berharap persembahan selama 2 jam ini dapat memenuhi kehausan mereka selepas berehat panjang dari acara penting. Beliau juga memilih Dato’ Awie untuk menjadi penghibur jemputan dan penyanyi Wings memberikan aura keimanan kepadanya.

Siti menegaskan, tujuan utama persembahan ini adalah untuk menggalakkan penonton bekerjasama demi kebaikan yang lebih besar dan bukannya untuk menghiburkan mereka. Oleh kerana pengalaman kerja lapangannya, lebih ramai orang sedar bahawa NGO dan masyarakat setempat boleh mendapat inspirasi untuk menyokong sebarang usaha yang berfaedah.

“Saya yakin, apabila lebih banyak tangan yang membantu, apa yang kita usahakan akan dapat diperluaskan lagi. Saya bersyukur kerana sepanjang misi bantuan banjir, Palestin dan Covid-19, banyak syarikat dan individu yang telah bersama-sama Yayasan Nurjiwa,” katanya.

Siti seterusnya memberitahu bahawa dia sangat tidak sabar untuk bertemu peminat dan akan bekerja keras untuk mempamerkan persembahan yang tidak dapat dilupakan. Dia akan cuba menyampaikan konsep persembahan yang berbeza dengan setiap persembahan baharu dalam usaha untuk menggembirakan penonton.

“Menyanyi adalah kerja saya, menghiburkan pula adalah satu amanah dan tanggungjawab. Memasuki usia 27 tahun di dalam industri, saya percaya bahawa persembahan saya juga semakin matang mengikut arus waktu. Sesuai usia saya 43 tahun, saya akan memberikan keutamaan kepada konsep persembahan yang bersesuaian,” ujarnya.

“Saya juga teruja untuk membuat persembahan dengan Dato’ Awie dan sudah pun memikirkan konsep yang sesuai buat kami. Apa yang saya utamakan adalah kepuasan para penonton seusai persembahan kami nanti,” ujar Siti.

Sekumpulan pemuzik berpengalaman, arahan Aubrey Suwito, akan bermain sepanjang persembahan Siti. Dengan fokus kepada emosi dan kerohanian, Siti yakin dia dan Aubrey Suwito yang telah lama berkolaborasi dengannya mampu mencipta gubahan muzik baharu dan asli.

Kerjaya Siti sebagai vokalis diteruskan dengan Music Of The Soul, dan dia sentiasa tertarik dengan bidang seni. Akibatnya, kerjaya muziknya kini bersambung dengan usaha seninya dan interaksinya dengan pelbagai kumpulan sosial. Hatinya berakar umbi di kawasan kejiranan, dan semua yang dia lakukan sekarang dilakukan untuk membantu dan menyokong orang ramai.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button