Berita

MIMPI JADI KENYATAAN! ZIVA MAGNOLYA LANCAR ALBUM SULUNG BERJUDUL MAGNOLYA

Vokalis menakjubkan Ziva Magnolyaki membuat debut album sulungnya, Magnolya, melalui label rakaman Universal Music Indonesia pada tahun 2020 selepas berjaya menembusi industri muzik.

Selepas bertanding dalam Indonesia Idol musim sepuluh hampir dua tahun lalu, program pencarian bakat popular, album Magnolia bagaikan mimpi menjadi kenyataan buat penyanyi berusia 21 tahun itu yang telah menjangkakan detik gembira itu.

Siapa sangka penyertaan Ziva dalam siri realiti itu mampu meningkatkan kesedaran tentang dirinya dan bakat luar biasanya sehingga kerjaya seninya berkembang pesat dan dia mampu menarik minat ramai peminat muzik di Indonesia.

Magnolya dipilih sebagai tajuk album, yang cukup menggambarkan kecemerlangan Ziva dalam bidang persembahan vokal. Malah, hakikat bahawa nama Magnolya wujud sama sekali mungkin dilihat sebagai penegasan dan petunjuk positif apabila matlamat Ziva untuk mencipta keseluruhan album akhirnya tercapai. Selain itu, pemilihan Magnolya sebagai tajuk album menunjukkan betapa kuatnya artis pemilik suara merdu ini dalam bidang seni selain menjadi kebanggaan yang tidak terduga.

Lapan lagu membentuk CD Magnolya, lima daripadanya adalah single Ziva sebelum ini yang telah mencapai kejayaan.

Salah satunya, Tak Sanggup Melupa #TerlanjurMencinta, menjadi single pertama Ziva dan dikeluarkan pada 26 Jun 2020. Selain itu, terdapat Mata-Mata Harimu, Sampai Kapan, duet Terlukis Indah bersama Rizky Febian di Terlukis Indah, dan single terbaru, Peri Cintaku, yang dikeluarkan pada April tahun lalu.

Lagu Peri Cintaku yang mendapat 28 juta tontonan di YouTube dalam tempoh tiga bulan sahaja berjaya menghasilkan fonomena yang menakjubkan, menarik. Lagu itu juga menduduki tempat teratas dalam pelbagai carta digital, termasuk senarai arah aliran teratas di YouTube dan 3 Teratas.

Ziva turut mengejutkan dan menggembirakan peminat setianya apabila dipilih sebagai Duta Spotify EQUAL dari Indonesia bagi bulan Julai, sekali gus menghiasi papan iklan digital gergasi di Times Square, New York, Amerika Syarikat (AS) beberapa hari sebelum penerbitan album sulungnya.

Album Magnolya termasuk tiga lagu baharu sebagai tambahan kepada lima lagu hebat yang telah didengar dan diedarkan secara umum. Munafik, Bahagia?, dan Pilihan Terbaik adalah tiga lagu. Ziva dan SOIN bekerjasama untuk menulis lagu Munafik. Ia menggambarkan kisah menunggu hubungan yang tidak pernah menjadi kenyataan kerana tidak ada jaminan. Dengan iringan piano dan tali, lagu ini menaikkan genre balada pop dan menambah daya tarikannya yang menawan. Untuk lagu Bahagia?, Ziva menggunakan kehalusan melodi upbeat dan pop yang mesra. Walaupun lagu Ziva dan SOIN menggambarkan hati seseorang yang terluka selepas ditinggalkan pasangannya, namun lagu tersebut masih mampu menyentuh jiwa pendengar.

Lagu Pilihan Yang Terbaik oleh Seto Bramana kemudiannya menjadi antara balada cinta yang menyedihkan apabila memperkatakan pengakhiran sebuah perhubungan. Sepanjang lagu ini, instrumen cello menambahkan kemanisan pada balada cinta yang sangat indah yang padan dengan cerita dengan baik.

Lapan lagu daripada album Magnolya boleh didengari dalam format audio pada semua platform digital. Bersama-sama muzik, tiga lagu baharu yang ditampilkan mempunyai video di saluran YouTube rasmi Ziva Magnolya.

Pengarah Isdam Atrahadena dan penyanyi kausa xyz bekerjasama menghasilkan muzik video lagu Munafik. Chicco Kurniawan yang sebelum ini muncul dalam muzik video Peri Cintaku merupakan antara pelakon muda berbakat dalam lagu Munafik.

Pilihan Terbaik dan Bahagia akan menjadi dua lagu baharu yang akan dikeluarkan serentak dengan lirik video untuk mereka. Lagu Bahagia? dan Pilihan Terbaik dicipta oleh Holyred Studioworks dan VSLZM, masing-masing. Lirik video Munafik juga akan dikeluarkan selepas ini dengan konsep inventif iaitu kausa.xyz.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button