Berita

MENUNTUT KEADILAN HAK MILIK TANAH KELUARGA TUAN OMAR

Seorang peguam menafikan pertuduhan pecah amanah berhubung harta bernilai RM1.52 juta pada 2017 di Mahkamah Sesyen bandar raya ini hari ini.

Selepas pertuduhan dikemukakan oleh jurubahasa, defendan, Mohd, Zawahid Ya, 46 tahun, membuat pengakuan tidak bersalah di hadapan Hakim Helina Sulaiman.

Bapa kepada lima anak itu didakwa melakukan pecah amanah jenayah terhadap pemilikan harta yang diamanahkan antara 9 Mei dan 11 Ogos 2017 di pejabat firma guamannya sendiri di Subang Bestari. Beliau merupakan seorang peguam di Tetuan Mohd Zawahid & Co. dan dituduh telah diberi wang berjumlah RM1.52 juta.

Mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan, tertuduh berdepan hukuman penjara minimum dua tahun, maksimum 20 tahun dengan sebat, serta denda.

Bagaimanapun, susulan pertuduhan dibacakan, Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Uzair Abd. Munir memaklumkan kepada mahkamah bahawa kesalahan pecah amanah yang dilakukan oleh Mohd. Zawahid, tidak boleh dijamin kerana ia melibatkan sejumlah wang yang besar.

Fahmi Abd Moin, peguam Mohd. Zawahid, kemudian menggesa mahkamah menggunakan budi bicaranya dengan menyatakan bahawa tawaran ikat jamin sehingga RM200,000 adalah keterlaluan dan keras.

Hakim Helina Sulaiman kemudian membenarkan ikat jamin RM50,000 dengan penjamin mengikut budi bicaranya, berserta syarat tambahan iaitu tertuduh menyerahkan pasport kepada mahkamah dan hadir sebulan sekali di balai polis kejiranan.

Sebelum menangguhkan prosiding, mahkamah juga menetapkan 9 Ogos—hari ini—untuk kes itu dibicarakan semula.

Selepas 19 tahun mempertahankan diri tanpa henti dan terdesak, plaintif, Tuan Omar, akan menggunakan peluang ini untuk bercakap dengan media di luar mahkamah esok bagi mendapatkan keadilan dan haknya.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button