Berita

MALAYSIA DAN INDONESIA LIHAT KOLABORATIF USAHA MEMBINA SEMULA INDUSTRI ACARA PERNIAGAAN

Makan malam rangkaian anjuran MyCEB yang mengumpulkan Kementerian Pelancongan dan Ekonomi Kreatif, Persatuan Perusahaan Pameran Indonesia (IECA-Asperapi), Konvensyen & Pameran Indonesia, Pusat Konvensyen Jakarta, Penganjur Persidangan Profesional, kedua-dua sektor awam dan swasta, dan beberapa media tempatan.

Lawatan rasmi Biro Konvensyen & Pameran Malaysia (MyCEB) ke Jakarta menerima maklum balas sokongan daripada rakan sejawatan mereka dengan tujuan untuk memupuk hubungan yang lebih erat bagi pembangunan industri acara perniagaan antara Malaysia dan Indonesia.

Dengan hasrat untuk mengukuhkan hubungan untuk pembangunan industri acara perniagaan antara Malaysia dan Indonesia, lawatan rasmi Biro Konvensyen & Pameran Malaysia (MyCEB) ke Jakarta mendapat sambutan positif daripada rakan sejawatan mereka. Ia sedang dibincangkan lebih lanjut untuk mengetahui sama ada terdapat sebarang peluang untuk perkongsian strategik antara kedua-dua negara yang akan memberi manfaat kepada semua pihak dan memberi kesan ekonomi yang lebih besar.

“Dengan pembukaan sempadan kami pada 1 April, pelawat acara perniagaan akan mendapat manfaat yang besar tanpa syarat lagi untuk ujian PCR Covid-19 atau insurans Covid-19. Walau bagaimanapun, lebih banyak usaha diperlukan untuk memulakan semula industri ini dan kerjasama dengan negara jiran seperti Indonesia adalah sangat penting. Oleh itu, kita perlu mencari titik persamaan bagi pihak berkepentingan industri untuk bekerjasama dan bergerak ke hadapan. Sehubungan itu, MyCEB akan berusaha sedaya upaya untuk menjadikan kerjasama ini bermakna dan berjaya. Walaupun Malaysia mempunyai pengalaman luas dalam mengadakan acara antarabangsa, banyak lagi yang boleh kita pelajari daripada Indonesia yang akan menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak G20 yang berprestij pada November ini.” kata Dato’ Sri Abdul Khani Daud, Ketua Pegawai Eksekutif MyCEB.

Dato’ Sri Abdul Khani Daud, Ketua Pegawai Eksekutif MyCEB bersama Ryan Adrian, Presiden Pengarah Pameran Konvensyen Indonesia (ICE) di Plataran Menteng, Jakarta.

Sebagai tindak balas kepada permintaan kerjasama Malaysia, Encik Hosea Andreas Runkat, Pengerusi Persatuan Perusahaan Pameran Indonesia (IECA-Asperapi) dan Pengarah Pusat Konvensyen Balai Sidang Jakarta (JCC), membuat kenyataan berikut: “Kami berbesar hati dapat bekerjasama dengan rakan sejawatan kami. juara industri untuk mencipta lebih banyak peluang perniagaan ke perniagaan untuk rantau ini di tengah-tengah kesan wabak itu. Ini akhirnya akan menarik dan meyakinkan keyakinan pemimpin dunia antarabangsa, pembuat keputusan, dan pelabur berpotensi terhadap keupayaan Malaysia dan Indonesia untuk menjalankan mesyuarat bertaraf dunia dan bertanggungjawab dalam era norma baharu ini.”

“Tidak dinafikan, Indonesia dan Malaysia semakin pulih daripada wabak itu, dan menjadi kuasa ekonomi bagi rantau ini. Oleh itu, bergerak ke hadapan melalui kerjasama industri, adalah penting bagi kami di ASPERAPI dan kami mengucapkan terima kasih kepada MyCEB atas isyarat baik ini.”

Ucapan yang disampaikan oleh Hosea Andreas Runkat, Pengerusi Persatuan Perusahaan Pameran Indonesia (ASPERAPI) semasa makan malam rangkaian yang diadakan di Plataran Menteng, Jakarta.

MyCEB sentiasa bersedia untuk mengambil inisiatif dalam mewujudkan lebih banyak peluang rangkaian yang akan membuka petunjuk perniagaan baharu dan kontrak untuk ekonomi Malaysia. Secara keseluruhannya, mengukuhkan reputasi Malaysia sebagai lokasi yang paling dicari untuk perhimpunan perniagaan di rantau ini dan di peringkat global.

Let’s BE Greater, Together.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button