Berita

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) Pembinaan Kilang Baja antara Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Sabah (SLDB) dan Diversatech Fertilizer Sdn Bhd (DFSB)

Bagi membina kemudahan baja nano yang canggih, Diversatech Fertilizer Sdn Bhd (DFSB) dan Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Sabah (SLDB) telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU).

Memorandum Persefahaman Perjanjian itu ditandatangani oleh Pengurus Besar SLDB, YBhg. Tuan Syaheddrul R Joddari, dan Ketua Pegawai Eksekutif DFSB, YBhg. Datuk Dr Muhammad Fairus Hussain, di hadapan Timbalan Ketua Menteri Sabah, YBhg. Datuk Seri Panglima Bung Moktar Bin Radin, dan Pengerusi SLDB.

Pengurus Besar SLDB menyatakan bahawa MoU ini merupakan salah satu komponen perancangan Pelan Strategik Lembaga Pengarah 2022–2026 bagi memastikan Lembaga Pengarah terus relevan dan berdaya saing dalam memastikan matlamat membangunkan masyarakat luar bandar di negeri Sabah berdasarkan pertanian boleh terus diperjuangkan melalui input pertanian seperti baja tumbuhan boleh diperolehi dengan harga yang berpatutan. Selain itu, ia memberi peluang kepada Lembaga untuk mengembangkan operasi komersialnya dengan menjual baja tumbuhan kepada ladang dan petani di negeri Sabah serta ke pasaran lain seperti Indonesia dan Filipina. Menurut Kerajaan Negeri melalui arahan saranan Sabah Maju Jaya (SMJ), kemudahan baja ini dibina.

Menurut MoU itu, DFSB akan melaksanakan penubuhan kilang baja nano ini di Silabukan, Lahad Datu, Sabah, dengan kerjasama Lembaga Pembangunan Hartanah Negeri Sabah (SLDB), di atas tanah seluas 10 ekar milik Lembaga. Tambahnya, hubungan kerja erat ini dijalinkan melalui usaha sama dalam bidang penyelidikan melihat keberkesanan produk baja premium ke atas tanaman kelapa sawit menggunakan Teknologi Nano buatan Diversatech Fertilizer Sdn Bhd (DFSB), yang telah menunjukkan peningkatan yang lebih tinggi dalam hasil berbanding kaedah konvensional. Selain itu, baja nanoteknologi ini, yang hanya diberikan dua kali setahun, bermanfaat dalam mengurangkan serangan penyakit Ganoderma pada tanaman kelapa sawit yang belum matang.

Selepas siasatan lanjut, satu perjanjian usaha sama telah ditandatangani oleh Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Sabah (SLDB) dan Diversatech Fertilizer Sdn Bhd (DFSB) untuk membina kilang baja menggunakan Teknologi Nano ini sebagai projek perintis dan hab pertanian untuk memasarkan produk baja ini. seluruh kepulauan Borneo, seperti Sabah dan Sarawak, serta eksport ke negara lain seperti Indonesia, Brunei, dan Filipina.

untuk mencapai matlamat keselamatan makanan negara, di mana individu mempunyai akses kepada jumlah makanan yang mencukupi untuk gaya hidup yang sihat dan mampan pada tahap fizikal dan kewangan. Sabah harus mengambil inisiatif untuk membangunkan kemudahan baja terkini bagi memenuhi keperluan baja bagi projek yang melibatkan projek sawit, beras, getah, buah-buahan dan sayur-sayuran bagi mencapai matlamat ini.

Mengenal Diversatech Fertilizer Sdn Bhd (DFSB)

Pengilangan dan penyelidikan baja berteknologi tinggi untuk tanaman tropika adalah penekanan utama Kumpulan Diversatech, yang diasaskan pada 9 Disember 1998. Dengan mengeluarkan produk baja yang boleh dipercayai dan konsisten selama lebih daripada 20 tahun, ia telah meningkatkan bar untuk kejayaan korporat.

Atas dasar pemeriksaan tanah dan daun, Diversatech Fertilizer turut menyumbang pengetahuannya mengenai cadangan baja. Organisasi ini dapat memenuhi jangkaan penanam, estet, dan industri pertanian negara berkat pengetahuan dan semangat yang luas daripada kakitangan saintifik dan metodologi R&D yang kreatif.

Mengenai Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Sabah (SLDB)

Sebagai Badan Berkanun Kerajaan Negeri, LKTNS telah diwujudkan pada tahun 1969 dengan misi menyediakan penduduk tempatan tanpa akses kepada tanah dengan rumah melalui inisiatif pembangunan tanah yang meluas. LKTNS ditubuhkan pada 1969 dan sejak itu telah membangunkan 30,000 hektar tanah dengan 7000 peneroka dan pemain ladang kelapa sawit. Selain itu, LKTNS mempunyai dua kemudahan pemprosesan minyak sawit di Keningau, Sabah, serta kilang penapisan minyak sawit, Lahad Datu Edible Oils (LDEO) Sdn Bhd, yang merupakan syarikat usaha sama dengan pelabur lain.

Baru-baru ini, LKTNS telah memperluaskan aktiviti perniagaan berasaskan makanan seperti pembekalan beras subsidi dan minyak masak, nanas, halia, lada hitam dan durian musang king, penternakan lembu tenusu dan aktiviti ekonomi tambahan (AET) melibatkan peneroka dan peserta LKTNS di seluruh negara. Sabah. Pada masa yang sama, sebagai salah satu agensi rangkaian Kementerian Pembangunan Luar Bandar Persekutuan, LKTNS giat membangunkan infrastruktur, infrastruktur dan kemudahan sosial masyarakat luar bandar bagi tujuan pembasmian kemiskinan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button