Berita

MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN ANTARA JABATAN PERANGKAAN MALAYSIA DAN ASIA PACIFIC UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND INNOVATION

Ketua perangkaan kerajaan Malaysia, YBhg. Dato’ Sri Dr Mohd Uzir Mahidin, dan naib canselor universiti, YBrs. Madya Dr Ho Chin Kuan, menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) dan Universiti Teknologi dan Inovasi Asia Pasifik (APU) hari ini di hadapan wakil kanan kedua-dua organisasi.

Selaras dengan terma Memorandum Persefahaman ini, DOSM dan APU telah bersetuju untuk bekerjasama dalam analisis data, penyelidikan, pertukaran penemuan analisis, dan penemuan baharu. MoU ini juga melaksanakan kerjasama yang dipersetujui bersama dalam bidang penyelidikan statistik dan perkongsian pengetahuan, pembekalan maklumat, penyimpanan dan pertukaran, dan peningkatan kualiti maklumat rasmi.

Dengan melaksanakan teknik statistik terkini, penggunaan sains data dan analitik, serta strategi canggih lain, kerjasama ini dijangka dapat menggalakkan pembangunan pakar perkara di kedua-dua belah pihak untuk memenuhi keperluan data semasa dan masa hadapan. Perjanjian antara DOSM dan APU adalah MoU ke-22 yang telah ditandatangani DOSM dengan institusi pengajian tinggi.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button