Berita

SEJARAH DENGAN LAGU TENTANG KEHIDUPAN PEMUZIK MALAYSIA KETIKA DILANDA PANDEMIK COVID-19

DICIPTA OLEH HIBURAN ROCKETFUEL, RADIO ASTRO DAN AXA AFFIN LIFE INSURANCE BERHAD

Hiburan Rocketfuel, Astro Radio, dan AXA AFFIN Life Insurance Berhad telah bekerjasama untuk menerbitkan naratif dua pemuzik Malaysia – Adam Izzy dan NADDI – “menjalani norma baharu untuk bertahan dalam pandemik” sebagai penanda berakhirnya wabak COVID-19 untuk industri muzik tanah air.

Malangnya, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berkuat kuasa pada 2020 telah memusnahkan impian dua artis ini. Matlamatnya adalah untuk mempromosikan bakat kepada pendengar muzik di seluruh negara melalui keluaran album, tetapi lawatan konsert terpaksa dibatalkan.

Perjuangan yang dialami oleh kedua-dua pemuzik ini dalam hidup mereka digambarkan secara puitis dalam lagu “Hidup,” yang diterbitkan oleh Rocketfuel Entertainment dan diedarkan oleh Universal Music Malaysia. Sebuah studio produksi terkemuka mengarahkan dan menerbitkan video muzik untuk “Hidup.” Creative Stew (M) Sdn. Bhd., Penerbit Kandungan untuk rangkaian seluruh dunia, HBO dan Discovery TV ialah dua rangkaian televisyen paling popular di Amerika Syarikat.

JFK, penyanyi dan penulis lagu berpengalaman yang juga pernah menghasilkan karya untuk artis lain, mencipta lagu untuk Sheila Majid, Anuar Zain, Erra Fazira, Dayang, dan ramai lagi telah muncul dalam rancangan tersebut. Beliau kini Kembali ke industry muzik selepas hampir 15 tahun.

Tujuan lagu ini adalah untuk mewujudkan kapsul masa “hidup norma baharu mengharungi wabak” untuk generasi pemuzik Malaysia akan datang, supaya mereka dapat mengingati adegan ini dan mengekalkannya sebagai titik penting dalam sejarah muzik negara. Lirik lagu itu juga menyampaikan mesej bahawa semua orang boleh mengatasi masalah jika mereka mempunyai sikap dan sistem sokongan yang betul.

Kenny Ong, Ketua Pegawai Eksekutif di Astro Radio berkata: “Ini merupakan salah satu usaha kami untuk kekal sebagai perintis transformasi landskap audio tempatan. Kami teruja untuk berganding bahu bersama rakan-rakan industri yang sentiasa berinovasi untuk mengembangkan penglibatan audiens dengan media hiburan. Melalui idea kandungan yang dicipta khusus oleh Astro Radio, kami mengalu-alukan AXA AFFIN LIFE INSURANCE BERHAD untuk menyertai perjalanan memajukan pendigitalan bersama kami.”

“Hidup” oleh Adam Izzy & NADDI kini boleh didengar di semua platform penstriman dan juga saluran radio Malaysia bersama rakan pelancaran eksklusif ERA FM, stesen rangkaian ASTRO RADIO.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button