Berita

KUMPULAN U.K’S TAMPIL DENGAN KONSERT PERTAMA BUAT JULUNG KALINYA

SEMPENA SAMBUTAN ULANGTAHUN KE-25 TAHUN U.K’S, KUMPULAN MUZIK YANG CUKUP POPULAR SEKITAR AWAL 1990-AN INI BAKAL BERAKSI DALAM SEBUAH KONSERT REUNION DI ISTANA BUDAYA PADA 17 & 18 JUN 2022.

Terdapat banyak persaingan di kalangan kumpulan pop rock pada awal 1990-an. Exist, Slam, Visa, dan Damasutra, misalnya, mampu memantapkan diri dalam industri rakaman dan industri muzik tanah air pada masa itu.

Siapa sangka U.K.s, yang dahulunya dikenali sebagai Ukays, telah menjadi kumpulan muzik terkenal dengan pengikut yang ramai di seluruh Asia Tenggara, khususnya di Malaysia, Indonesia, Singapura dan Brunei?

Kumpulan muzik Saari Amri mengeluarkan tujuh album studio: Tinggal Irama (1989), Mencari (1992), Bisa Berbisa (1994), Tajam Menikam (1995), Panas Berpanjangan (1996), Cuma Aku Yang Hidup (1997), dan Pijar Kasmaran ( 1998). (2000).

Bisa Berbisa, album ketiga mereka, menjadi rekod terlaris di pasaran tempatan, terjual 400,000 salinan, dan Tajam Menikam, album keempat mereka, adalah album terlaris di Indonesia, menjual 700,000 salinan, mendorong band ini menjadi terkenal di sekitar. negara.

Selain daripada Climate, United Kingdom ialah sebuah kumpulan rock pop dengan pelbagai lagu hit, lagu pembunuh dan lagu yang mudah untuk dinyanyikan bersama. ‘Engkaulah Satu-satunya,’ ‘Seksa,’ ‘Sebak,’ ‘Tergamak Kau,’ ‘Pahit Akan Manis Akhirnya,’ ‘Siapa Yang Mencuri Cintamu,’ ‘Apabila Dirimu Dicintai,’ dan ‘Sana Menunggu Di Sini Menunggu ‘ adalah beberapa lagu mereka yang paling terkenal. lagu.

KONSERT REUNION 25 TAHUN U.K’s akan dianjurkan bagi memperingati 25 tahun pertubuhan mereka dalam artis rakaman negara dan akan menampilkan beberapa tetamu istimewa. Konsert ini akan diadakan di Panggung Sari, Istana Budaya pada dua malam berturut -turut bermula 17 Jun sehingga 18 Jun 2022.

Ahli asal kumpulan U.K’s iaitu Mohd Azmir Muhammd Yusuf atau Amir sebagai vokalis, Rozdenil Toni (Denil) sebagai gitaris, Mohd Saleh Mohd Alias (Olley) sebagai pemain bass, dan Am sebagai pemain dram, akan bersatu semula untuk 25 TAHUN ini KONSERT REUNION U.K’s, anjuran Mac Training Sdn Bhd dengan kerjasama RCD Concepts Sdn Bh

Amir dan rakan-rakannya diiringi oleh dua pengarah muzik terkenal, Mohd Rafi Bin Shafie (Rafi) dan Ahmad Firdaus Mahmud (Firdaus) dan Mustafa Kamal Ahmad (Mus Satira), sepanjang acara dua jam itu, yang membawakan 25 lagu oleh Amir dan rakan-rakannya. Tiga pemuzik yang luar biasa ini adalah antara penghibur yang kerap terlibat dalam hampir setiap prosedur rakaman studio di United Kingdomyang dibantu Allahyarham Izhar yang merupakan penyusun muzik.

Bukan sahaja Pengarah Muzik Rafi dan Firdaus, mereka juga merupakan pemuzik jemputan kumpulan Mohram, yang menampilkan Mohar dan Ramli, serta kumpulan vokal latar terkenal Jad Lobo.

Ia menjadi lebih bermakna apabila Pengarah kreatif Shamsul Cairel dan Pengarah Teknikal terkenal Dato’Sri Rozaimi Che Di, yang juga Pengarah Urusan RCD Concepts Sdn Bhd, menyentuh KONSERT REUNION 25 TAHUN U.K.

Penerbit Mac Training Centre Sdn Bhd dan RCD Concepts Sdn Bhd sangat gembira untuk menganjurkan konsert untuk kumpulan U.K, yang pertama kali dipentaskan, menurut penerbit Samirah Hambali.

“U.K’s adalah sebuah nama yang besar dan mempunyai pengikut yang ramai bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di negara jiran tetangga.

“Pasti ramai yang teruja dan sudah lama menantikan sebuah konsert berskala besar daripada U.K’s ini yang pastinya akan menghiburkan serta dapat membangkitkan semula nostalgia kehebatan kumpulan U.K’s pada suatu masa dahulu.

“Pihak kami juga mengalu-alukan kesediaan mana-mana pihak korporat yang sudi menaja KONSERT U.K’S REUNION 25 TAHUN ini sebagai sebahagaian daripada projek atau kempen Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) bagi membuka ruang dan peluang kepada warga seni baik di depan tabir mahupun di belakang tabir untuk bekerja semula setelah lama terkesan akibat pandemik,” katanya.

Sementara itu, Amir, vokalis U.K’s, melahirkan rasa gembira dengan prospek mengadakan konsert berskala besar di venue berprestij seperti Istana Budaya.

“Seperti yang kita semua sudah sedia maklum, beraksi di Istana Budaya adalah impian setiap artis rakaman dan peluang seperti ini tidak harus dilepaskan U.K’s. Peluang beraksi di Istana Budaya dapat membuktikan lagi pencapaian dan tanda aras yang lebih tinggi dalam kerjaya muzik kami selama ini.

“Saya percaya konsert ini memang cukup dinantikan peminat-peminat setia yang selama ini membesar dengan lagu-lagu U.K’s. Setiap lagu pastinya mempunyai nostalgia tersendiri buat mereka.

“Lagu-lagu U.K’s memamg mempunyai impak yang tersendiri. Ada mendengar lagu U.K’s kerana putus cinta. Yang bercinta kerana lagu U.K’s pun ada. Semua orang punya nostalgia masing-masing dengan lagu U.K’s,” katanya.

Memilih 25 buah lagu untuk dipersembahkan dalam acara ini nanti, menurut Amir, adalah satu tugasan yang mencabar kerana mereka mempunyai banyak lagu hit.

“Dari awal lagi, kita sudah senaraikan lebih daripada 30 buah lagi dan untuk memilih 25 buah lagu daripada senarai ini cukup memeningkan, apatah lagu ia perlu diaturkan mengikut kesesuaian segmen dan repertoire.

“Tapi, apa yang boleh saya katakan di sini, semua lagu-lagu hit U.K’s jadi jadi kegemaran setiap peminat, kita akan nyanyi dan persembahkan”, tambahnya lagi.

KONSERT REUNION 25 TAHUN U.K’S ini dipersembahkan bukan sahaja untuk menghormati kejayaan dan jatuh bangun U.K. dalam kerjaya muzik mereka, tetapi juga untuk memberi penghormatan kepada Saari Amri, yang melodinya yang menyengat telah meningkatkan populariti U.K. .

Malah, ia diadakan sebagai penghormatan kepada peminat setia U.K’s di Malaysia, Indonesia, Singapura, dan Brunei, yang sangat menyokong usaha muzik kumpulan itu.

Saari Amri akan membuat persembahan bersama U.K’s dalam satu penghormatan khas semasa konsert itu, yang turut diiringi oleh Strings Chamber of Malaysian National Symphony Orchestra (OSK).

Nasional FM, F&N Beverages Marketing Sdn Bhd, Perak Agrotourism Resort (Patro), Angsana Travel & Tours, iLasso Tickets, Acoustic and Lighting System Sdn Bhd, Seinnheizer Asia, Heaven Studio, Scream Studio, Premiera Hotel Kuala Lumpur dan Istana Budaya adalah antara rakan kongsi strategik untuk konsert reunion U.K’s selama 25 tahun ini.

Nazrin Shah Tailor, Butik First Time Around, Marsita Catering, Pak Tam Sri Corner, dan Johans Corner adalah antara rakan kongsi utama lain yang membantu.

Tiket menyaksikan konsert ini berharga RM99 9, RM777, RM555, RM333 dan RM111. Sebarang pertanyaan mengenai tiket, hubungi Hotline: 03-21706333/ (WhatsApp): 01113297822 atau layari http://ilassotickets.com.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button