Berita

KMY KMO, LUCA SICKTA PILIH HAZAMA UNTUK KOLABORASI LAGU MAKUTAKMY KMO, LUCA SICKTA PILIH HAZAMA UNTUK KOLABORASI LAGU MAKUTA

Selepas berkolaborasi dengan Dato’M.Nasir dalam lagu Zuhud, Dato’Sri Siti Nurhaliza di 7 Nasihat, dan Dato’Jamal Abdilllah di Neraca, kombo hip hop popular Kmy Kmo dan Luca Sickta kini telah bekerjasama dengan penyanyi pop rock tanah air Hazama pada lagu MAKUTA.

Selain menyepadukan elemen hip hop dan rock, serta konsep nusantara di tangan saat ini, lagu ciptaan eksklusif dua penyanyi remaja ini mempunyai mesej yang sangat bermakna.

Menurut Kmy Kmo yang nama sebenarnya Lukmanul Hakim, produksi MAKUTA mengetengahkan gambar dan amaran yang telah dan akan berlaku demi menyedarkan semua pendengar.

“MAKUTAyang   bermaksud   Mahkota   dari   bahasa   Sunda   ini   mengisahkan   propaganda, ketidakadilan, dan korupsi yang berlaku pada dunia pekerjaan dan juga pada kehidupan harian kita.

“MAKUTAatau  Mahkota  juga  lebih  menjuruskan  kepada  ketua,  pengurus,  dan  juga  wanita kerana golongan ini mempunyai mahkota tersendiri dengan kuasa yang dimiliki. Mereka mampu membawa  setiap  agenda  atau  tanggungjawab  itu  kearah kebaikan  atausebaliknyadengan mempergunakan Makuta/Mahkota sebagai senjata kuasa veto.

“Tidak dinafikan pengurus atau ketua yang diberikan mahkota dalam satu perbadanan mampu mengubah  pengikut-pengikut  menjadi  lebih  baik  dengan  penuh  rasa  tanggungjawab,  malah golongan ini juga mampu mempergunakan pengikut-pengikutnya dengan kuasa “Mahkota” yang diamanahkan demi kepentingan diri sendiri.

“Jika dilihat daripada sudut wanita, ‘Mahkota’ boleh disifatkan sebagai sesuatu yang berharga dan  dalam  masa  sama  mampu  menjadi  senjata  yang  berbahaya atau membunuh  jika  ia digunakan dengan niat jahat,” katanya.

Lagu MAKUTA mempunyai cabaran yang berbeza, kerana tiga single sebelum ini memberi pengaruh besar kepada pendengar setianya. Kmy pula berusaha mencipta lirik yang meninggalkan kesan yang tidak dapat dilupakan kepada pendengar.

“Proses penulisan agak mencabar kerana sebelum  ini  kami  sudah  keluarkan tiga lagu  yang memberi  impak besar kepada  pendengar dan secara  tidak  langsung memberi  satu tekanan kepada kami untuk mengekalkan momentum karya-karya kami. Namun kami percaya pendengar akan  terus  mengkaji setiap  bait-bait lirik  yang  kami  sajikan dalam memahami  dan  menghayati apa pula rahsia di sebalik lirik lagu MAKUTA,” katanya.

Mengenai lagu kolaborasi Relakan Jiwa bersama penyanyi itu, Luca Sickta menyatakan Hazama dipilih berdasarkan bakat, watak, dan personalitinya sebagai penyanyi rock.

“Bagi saya Hazama adalah seorang penyanyi yang sangat menjiwai setiap apa yang diamanahkan. Dia  tahu apa itu seni  lagu dan  seperti  yang  semua  tahu  setiap lagu yang disampaikan Hazama menusuk ke kalbu.

“Saya juga melihat kehadiran Hazama ini sebagai seorang legenda muda. Hazama juga seorang penyanyi yang sangat kami hormati dengan bakat dan karakternya yang begitu bersahaja,” katanya.

Jelas Luca, lagu MAKUTA itu sepatutnya dikeluarkan lebih awal, namun berikutan penularan wabak Covid-19, pihaknya tidak dapat mendengar kata peminat sehingga menyukarkan beliau untuk meneruskan penghasilan lagu seterusnya.

“Demo pertama dirakam pada 2020 sebelum pandemik dan vokal Hazama dirakam pada pertengahan tahun lepas. Saya akui proses kali ini agak ‘slow & steady’ kerana jadual pengeluaran kami terpaksa ditangguhkan hampir dua tahun kerana wabak berbahaya ini.

“Bagaimanapun  berpeluang  berkerjasama  dengan  penyanyi  yang  bersuara  rock  ini  sangat menyeronokkan. Kami cuma perlukan satu sesi rakaman, walau konteks lagu ini agak serius tapi Hazama  berjaya  menghadam  lirik  lagu  ini  dengan cepat,” katanya  muzik  video  (MV)  Makuta masih mengekalkan produksi Cinema Malaya selepas kejayaan menghasilkan tiga MV terdahulu.

“Ia adalah suatu penghargaan untuk berkolaborasi bersama dua penyanyi rap yang seperti Kmy Kmo dan Luca Sickta. Melihat kepada karya-karya mereka sebelum ini dan pengalaman mereka bekerjasama dengan nama-nama besar dalam industri seni tanah air seperti Dato’ M. Nasir, saya rasa kedua-dua rapper ini perlu diberi perhatian yang lebih”

“Saya berpendapat bahawa MAKUTA adalah satu naskhah yang penuh berisi dan saya berikan sepenuh jiwa untuk menggalas tanggungjawab untuk menyumbangkan suara dalam karya hebat ini agar sampai ke hati para pendengar” kata Hazama.

Album sulung MAKUTA akan dikeluarkan pada 3 Jun, dan video rasmi pertama untuknya akan ditayangkan pada akaun KmykmoOfficial YouTube pada 10 Jun. Mulai 3 Jun, anda boleh mendengarnya di semua platform digital, termasuk Spotify, Apple Music, Joox, KKBOX dan YouTube Music.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button