Berita

KEJAYAAN PROGRAM PEMBANGUNAN FRANCAIS MIKRO DAN FRANCAIS MAMPU MILIK DALAM MEMASTIKAN GOLONGAN B40 DAN M40 SEBAGAI PEMILIK FRANCAIS

Program Francais Mikro dan Mampu Milik (F3M), yang dilaksanakan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dengan kerjasama Persatuan Francais Malaysia (MFA), telah mula menunjukkan kejayaan dalam melahirkan pemilik francais daripada B40 dan M40 kumpulan. Di samping menyepadukan kumpulan ini dengan pertumbuhan pasaran francais semasa, kejayaan ini juga telah berjaya menghapuskan mitos bahawa francais adalah perusahaan “syurga” kerana keperluan modalnya yang tinggi. Penerimaan F3M juga merupakan komitmen KPDNHEP untuk meningkatkan penyertaan kumpulan B40 dan M40 dalam pasaran francais, bukan sahaja sebagai pemilik jenama francais serantau yang terkenal tetapi juga sebagai pekerja di kedai francais.

  1. YB Dato’ Rosol bin Wahid, Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal (KPDNHEP), melawat outlet Global Art Damansara Perdana di Petaling Jaya, Selangor, dan bertemu dengan pemilik outlet, Cheong Shu Qi, ahli kumpulan B40, untuk mengetahui maklumat terkini mengenai pengurusan cawangan francais mengikut F3M. Salah satu lokasi francais yang dibangunkan oleh KPDNHEP sebagai sebahagian daripada inisiatif Matching Grant sebagai sebahagian daripada pelaksanaan Program F3M ialah Global Art Outlet Damansara Perdana. Perniagaan francais tempatan di seluruh dunia yang dipanggil Global Art mengendalikan 493 cawangan di luar negara selain 168 lokasi di dalam negara. Seni Global kini telah mencapai 21 negara, termasuk Arab Saudi, Australia, Indonesia, Vietnam, Hong Kong, India dan Amerika Syarikat.

  1. Projek F3M, yang dilancarkan pada 2021 dengan matlamat untuk meningkatkan bilangan perusahaan francais berskala kecil dengan harga berpatutan di negara ini dan menyumbang kepada peningkatan pendapatan sambil meningkatkan kualiti hidup bagi kumpulan B40 dan M40. Program F3M, yang dilaksanakan untuk membantu kerajaan mencapai matlamatnya untuk menutup jurang pendapatan dan menurunkan kadar pengangguran, bukan sahaja memberi peluang kepada francaisor untuk mengembangkan jenama francais mereka tetapi juga berpotensi untuk mewujudkan lebih ramai pemain dalam francais. pasaran, terutamanya dalam kalangan generasi muda M40 dan B40.
  2. KPDNHEP amat menghargai dedikasi semua pihak berkepentingan untuk menjayakan Program F3M serta pencapaian pemohon geran yang dapat melancarkan perniagaan francais dengan berkesan hasil daripada inisiatif ini. Diharapkan kerajaan mengambil kira mengekalkan Program F3M ini dalam jangka masa panjang bagi meningkatkan bilangan pemilik perniagaan francais pada masa hadapan dan menjana pekerjaan baharu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button