Berita

KAWAL SELIA SEGERA AGENSI PELANCONGAN DALAM TALIAN DAN KUATKUASAKAN GARIS PANDUAN PENGINAPAN KEDIAMAN JANGKA MASA PENDEK (STRA).

Susulan insiden yang semakin berleluasa disebabkan oleh penjualan pangsapuri dan/atau hartanah kediaman yang menawarkan penginapan dan/atau menjalankan perniagaan seperti hotel tanpa sebarang lesen perniagaan (Haram) atau dikawal oleh mana-mana undang-undang telah menyebabkan industri pelancongan negara mengalami masalah. reputasi negatif.

Kami merujuk kepada berita tular yang tersebar sejak semalam di platform media sosial atau dalam talian, di mana pelancong Singapura mengadu dan menceritakan pengalaman mereka yang tidak menyenangkan, yang telah menimbulkan persepsi negatif dan tidak tepat terhadap industri pelancongan dan penginapan yang mereka alami secara langsung. pengetahuan tentang.

Sila rujuk kepada pautan-pautan berikut:

https://says.com/my/news/sporean-family-denied-refund-after-complaining-about-dirtyapartment-in-genting-highlands?fbclid=IwAR2Jlj65Vn8o-NZeYpVZ9t5UNyNX3nv9Kd6l6pg_CbobMH7VSAaMuiwPZE

https://www.facebook.com/217391881631388/posts/pfbid02rUuqvGEQhbJRfddQfnPqKQ7Z 5jhfovS1szktuGwPYYtxf6Xhk6m3bWqVeGdTtenRl/?d=n

Pihak pengurusan sektor pelancongan dan penginapan ingin menekankan bahawa kejadian itu berlaku di unit kediaman yang ditempah secara dalam talian dan BUKAN di hotel yang beroperasi secara sah. Menurut kami, peristiwa tular seperti itu tidak sepatutnya berlaku kerana ia akan menggambarkan sektor pelancongan secara amnya dan industri perhotelan khususnya, yang akan menghalang pelancong daripada melawat Malaysia.

Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia (MoTAC) telah berusaha untuk menggiatkan semula industri pelancongan, dan kami menggesa semua pihak, termasuk agensi berkaitan, mengambil inisiatif dan bekerjasama dalam menjalankan tugas masing-masing bagi merealisasikan pemulihan industri perhotelan dan pelancongan.

Akibatnya, kami melabelkan ini sebagai kes penjajahan teknologi dalam industri perhotelan dan pelancongan dan menuntut kerajaan Malaysia segera meluluskan undang-undang untuk mengawal semua jenis agensi pelancongan dalam talian (OTA) dan menguatkuasakan garis panduan. Penginapan Kediaman Jangka Pendek (STRA), yang telah ditangguhkan seketika bagi membolehkan kawalan terhadap syarat-syarat yang dinyatakan di atas dan pelaksanaan langkah-langkah yang sewajarnya bagi memastikan industri pelancongan dan hospitaliti terpelihara dan tidak dicemari oleh mana-mana pihak yang tidak berlesen atau yang tidak berada dalam industri penginapan (Hospitality) yang sah.

Dalam berita lain, Persatuan Hotel Bajet & Perniagaan Malaysia (MyBHA) dan Tourism Malaysia telah membentuk pakatan strategik untuk menggalakkan kebangkitan semula sektor pelancongan dan menyokong pemulihan ekonomi umum negara.

Akibatnya, beberapa ahli Persatuan Hotel dan Perniagaan Bajet Malaysia (MyBHA) telah menyediakan eboucher bernilai RM50 kepada 7,960 pembeli dengan nilai pembelian minimum RM60. Semua e-baucar boleh didapati di aplikasi Shopee, dan kami menggesa semua keluarga Malaysia untuk mengambil kesempatan daripada inisiatif yang telah disediakan oleh kerajaan Malaysia dengan segera dan tidak melepaskan peluang ini.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button