Berita

KA$HPLUS MELINDUNGI RAKYAT MALAYSIA DARI AKTIVTI PENIPUAN & MEMPERKENALKAN KAD PRABAYAR PERKONGSIAN JENAMA BERSAMA IOUPAY

Dalam usaha untuk memodenkan kaedah pembayaran di Malaysia dan mengurangkan bahaya terdedah kepada aktiviti penipuan, Virtualflex Sdn. Bhd (“Virtualflex”) mencipta platform e-dompet dan kad prabayar yang dikenali sebagai KA $ Hplus. Perjanjian perkongsian jenama kad prabayar antara Virtualflex dan IOU Pay (Asia) Sdn. Bhd. (“IOUpay”) akan membenarkan pelanggan myIOU di Malaysia berkongsi Kad myIOU KA $ Hplus.

Pengguna telah membiasakan diri menggunakan peranti mudah alih mereka untuk transaksi dalam talian, membeli-belah dan perbankan dalam tempoh sepuluh tahun yang lalu. Untuk menghentikan penyebaran coronavirus, pandemik Covid-19 tetap mencetuskan minat orang ramai terhadap kaedah pembayaran tanpa tunai dan tanpa sentuh sepanjang dua tahun lalu. Sistem e-dompet akan digunakan secara meluas pada masa hadapan, memberi manfaat kepada pelanggan sambil mempertahankan mereka daripada risiko penipuan.

Penyelesaian kad prabayar daripada KA $ Hplus membantu menyelesaikan masalah ini dengan mengurangkan kebarangkalian maklumat akaun bank pelanggan akan didedahkan semasa proses pembayaran. Kes penipuan berkaitan perbankan semakin meningkat di Malaysia, menghapuskan wang dari beberapa akaun.

Apabila butiran kad kredit dan kad debit sebahagiannya kelihatan dalam aplikasi e-dompet, KA $ Hplus juga melindungi daripada kecurian data. Kad prabayar perkhidmatan e-dompet KA $ Hplus juga menyembunyikan nombor kad dan Nilai Pengesahan Kad (CVV), mengurangkan risiko yang ditanggung oleh pengguna semasa menggunakan platform mereka. Dengan pengenalan KA $ Hplus di Malaysia, syarikat itu ingin memaklumkan kepada pelanggan tentang cara menghentikan aktiviti penipuan menggunakan e-dompet dengan mengadakan program kesedaran di Lembah Klang dalam beberapa bulan akan datang.

Kad myIOU KA $ Hplus akan diperkenalkan oleh Virtualflex dan IOUpay dalam dua peringkat semasa perkongsian eksklusif selama tiga tahun, yang turut didedahkan pada sidang akhbar itu. Kad myIOU KA $ Hplus diedarkan kepada pengguna semasa perkhidmatan myIOU Beli Sekarang Bayar Kemudian (BNPL) pada peringkat pertama, dan perkhidmatan BNPL disepadukan ke dalam aplikasi dalam langkah kedua. Melalui penggabungan kad prabayar ini, perkongsian kami bertujuan untuk memberikan kebebasan dan pilihan kepada pengguna dari segi pembayaran.

 

Semua kad KA $ Hplus ialah kad debit prabayar nilai tambah, dan Kad myIOU KA $ Hplus tidak terkecuali. Ia juga mempunyai ciri pembayaran Visa yang membolehkan pengguna untuk berurus niaga di mana-mana yang kad Visa diterima. Ketua Pemasaran IOUpay, Cik Gwen Khor berkata, “Kerjasama dengan Virtualflex untuk melancarkan myIOU KA$Hplus Card menyediakan produk fintech yang inovatif dan mengukuhkan matlamat kedua-dua syarikat dalam menyediakan solusi pembayaran digital.”

Selain itu, Perbadanan Perwira Harta Malaysia (PPHM) dan KA $ Hplus bekerjasama untuk mempromosikan pembayaran tanpa tunai sebagai cara utama dalam transaksi harian, yang akan membantu Malaysia menjadi negara yang dipacu teknologi.

Tambahan pula, melalui “Program Kampus Tanpa Tunai KA $ Hplus 2022,” yang menyediakan akses kepada kemudahan kad prabayar Visa dan portal pengurusan akaun mikro kepada 100 institusi pada kos yang rendah, beberapa usaha untuk melaksanakan persekitaran tanpa tunai yang komprehensif dalam komuniti bermula dengan sekolah, kolej, dan universiti. Untuk menyediakan generasi akan datang untuk menyesuaikan diri dengan kemajuan teknologi, KA $ Hplus berusaha untuk mengarusperdanakan transaksi tanpa tunai.

“Kami komited di dalam menyumbang dan menambah baik kesejahteraan komuniti dengan solusi fintech yang menawarkan keselamatan maksimum, ketelusan, kemudahan, dan kebolehgunaan. Sama ada kita suka atau tidak, dunia menuju ke arah kaedah pembayaran digital dan tanpa tunai. Dengan pelancaran KA$Hplus dan myIOU KA$Hplus Card, kami berharap untuk memberi impak yang besar di Malaysia dengan melindungi pengguna dari aktiviti penipuan, pada masa yang sama, memajukan negara sebagai sebuah contoh di dalam menerapkan kemudahan fintech,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Virtualflex Sdn. Bhd., En. Heng Wa Seng.

Beberapa tetamu kehormat, antaranya YBhg Dato’ Sri Steven Eng, Penasihat Dewan Perniagaan Digital Malaysia, YBhg Datuk Hj Mohd Kamal bin Shukor, Pengurus Kanan Perwira Harta Malaysia Corporation (PPHM), En. Ken Phua, Timbalan Presiden Persatuan Rantaian Runcit Malaysia (MRCA), Pn. Carol Fung, Pengurus Kanan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), En. Kenneth Kuan, Ketua Pegawai Kewangan IOU. En. Wayne Wong, Ketua Pegawai Kawalan Kredit IOUpay; En. Lau Teck Huat, Ketua Pegawai Teknikal IOUpay; En. Yeap Yong Wei, Pegawai Komersial Serantau IOUpay; bersama Pemimpin Pendapat Utama (KOL) – Beatrice Chong, Putera Ameer, and Chuojashni Subramaniam.

Dari 14 Julai hingga 16 Julai 2022, KA $ Hplus akan memberikan kredit percuma sebanyak RM30 kepada 100 permohonan pertama setiap hari sebagai sebahagian daripada penyertaan Virtualflex dalam Pameran Runcit dan Francais Antarabangsa Malaysia (MIRF) 2022. Aplikasi KA $ Hplus adalah kini boleh diakses melalui Apple App Store dan Google Play Store. Layari https://main.kashplus.my/ untuk maklumat tambahan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button