Berita

JUARA BERTEMU JUARA, BERENTAP UNTUK TERPALING JUARA! SHAZ PALING ‘WOW’ MINGGU INI

‘Dapat rentak yang sesuai dalam setiap persembahan.” – Kapten Akim. ‘Terus jadi Number One!” – Kapten Hael. ‘Persembahan yang menyentuh hati peminat’ – Kapten Naim. Itulah matlamat yang dikongsi oleh semua Kapten, yang mahu peserta memerintah pentas dan menyampaikan persembahan yang memukau setiap minggu!

Anugerah Juara Lagu (AJL) terus menghangatkan pentas dalam episod kedua rancangan hiburan terbaharu TV3, TERPALING JUARA, yang menghimpunkan bintang-bintang terkemuka dalam perniagaan hiburan untuk bertaruh pada lagu-lagu terkenal yang pernah dicalonkan dalam semua Muzik Muzik Separuh- Edisi akhir.

Tiga kapten dari TERPALING JUARA, Akim Ahmad, Hael Husaini, dan Naim Daniel, semuanya penyanyi, pencipta lagu dan penulis lirik yang sangat cemerlang yang memenangi trofi Juara Lagu pada anugerah paling berprestij, mengetuai vokalis senior dan penyanyi junior melalui persembahan mingguan daripada #PlaylistAJL.

Apabila Shaz (Shazreen Shaharum) berjaya menyuntik keaslian dan memodenkan lagu dangdut Selamat Jalan Romeo, juri tetap memberikan tepukan gemuruh terhadap persembahan yang mempunyai faktor WOW (AJL19, lagu asal Ramlah Ram). Persembahan Shaz mendapat undian terbanyak dan dinobatkan sebagai Persembahan Terbaik Minggu, memberikannya ganjaran wang tunai RM5,000. Shaz teruja untuk bekerjasama dan bertukar idea dengan Kapten Hael Husaini untuk membantu membentuk persembahan. Pencapaian ini juga mendorong Shaz untuk berusaha lebih gigih dan melakukan yang lebih baik pada minggu berikutnya.

Rahmad Mega membuat penampilan pertamanya dan memberikan persembahan mantap lagu Merisik Khabar (Juara Lagu 1987, asalnya dibawakan oleh Allahyarham Datuk Sudirman Arshad) sangat baik dan mendapat komen positif. Rahmad Mega berani keluar dari zon selesa dan mencuba elemen baharu apabila berkolaborasi dengan Hael Husaini.

Aqeesh yang menguji julat vokalnya dengan menyanyikan lagu Sumpah (AJL34, asalnya dibawakan oleh Aina Abdul), dinasihatkan supaya mengawal emosinya kerana akan mengganggu persembahan. Sama seperti Ifa Raziah, yang menangis di atas pentas sambil menyanyikan lagu Di Pintu Syurga (AJL29; asalnya dibawakan oleh Dayang Nurfaizah). Juri biasa juga menggalakkannya untuk mengawal emosinya ketika melontar dan menyanyi.

Aqmal memberikan persembahan mantap dalam genre lagu irama Malaysia sambil menyanyikan lagu Raikan Cinta (AJL16, lagu asal Dato’ M. Nasir). Walau bagaimanapun, Aqmal mesti mendapatkan lebih keyakinan diri di atas pentas dan membebaskan dirinya daripada gerak isyarat tarian yang boleh membuatkan dia kelihatan tidak senang.

Dendangan Hazami nyanyian asal Casey iaitu Seribu Impian (AJL10) mampu membawa penonton kembali ke zaman lagu ini popular. Para juri tetap berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang Hazami walaupun dia mempunyai kehebatan lisan yang jelas. Dia perlu mempunyai lebih banyak keberanian untuk mencuba dan memberikan kejutan baharu dalam persembahan seterusnya.

Nantikan persembahan Lagu Terpaling pada minggu hadapan yang bertemakan ‘Cinta’:

  1. Sepi Sekuntum Mawar Merah (AJL6, nyanyian asal oleh Ella) – Ifa Raziah
  2. Taman Rashidah Utama (AJL4, nyanyian asal oleh Wings) – Aqmal
  3. Tak Tercapai Akalmu (AJL21, nyanyian asal oleh Elyana) – Aqeesh
  4. Purnama Merindu (AJL14 – nyanyian asal oleh Dato’ Sri Siti Nurhaliza) – Shaz
  5. Ghazal Untuk Rabiah (AJL12 – nyanyian asal oleh Dato’ Jamal Abdillah) – Rahmad Mega
  6. Mas Mona (SFMM7 – nyanyian asal oleh Jeffrydin) – Hazami

 

Terpaling Juara yang bersiaran selama 8 episod dihoskan oleh Haziq Hussni dan Shiha Zikir dengan Datuk Hattan dan Fauziah Latiff bertugas sebagai juri tetap. Pemenang Juara Utama akan menerima cek bernilai RM100,000. Penyudah tempat kedua akan memperoleh RM50,000, manakala tempat ketiga akan dianugerahkan RM30,000.

Selain Nivea dan Hot FM berkhidmat sebagai rakan radio rasmi, Berita Harian dan Harian Metro berkhidmat sebagai rakan media rasmi, dan Xtra dan Oh Bulan! berkhidmat sebagai rakan digital, Terpaling Juara ditaja oleh vivo Malaysia. Layari www.xtra.com.my/terpalingjuara untuk maklumat terkini.

Penerbit eksekutif kanan Nurhul Huda Haji Khalid, penerbit eksekutif Ikha Arnisya Mohd Anuar, dan penerbit Azrul Effendi Abdullah menyelia sesi produksi Terpaling Juara. Jangan ketinggalan Terpaling Juara, yang akan mula disiarkan secara langsung dari Studio Sri Pentas 2 di Shah Alam pada hari Ahad, 21 Ogos 2022, jam 9.00 malam, dan akan disiarkan secara langsung dalam HD di www.tonton.com.my. Hashtag #TerpalingJuara dan #PlaylistAJL boleh digunakan untuk memulakan wacana di media sosial.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button