Berita

Indeks Pelopor menunjukkan perubahan tahunan yang lebih baik pada negatif 0.5 peratus, menjangkakan pemulihan ekonomi ke hadapan yang lebih baik

Petunjuk Ekonomi Malaysia: Indeks Perintis, Serentak dan Susulan untuk April 2022 baru sahaja dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia. Menggunakan Indeks Perintis (IP), seseorang mungkin meramalkan pertumbuhan ekonomi dan menurun dalam tempoh empat hingga enam bulan berikutnya.

Mengulas terhadap laporan tersebut, Dato’ Sri Dr. Mohd Uzir Mahidin, Ketua Perangkawan Malaysia berkata, “Prestasi IP bagi April 2022 mereda kepada negatif 0.5 peratus, mencatatkan pertumbuhan negatif yang lebih baik daripada negatif 1.4 peratus pada Mac 2022. Penurunan dalam IP dipengaruhi terutamanya oleh kemerosotan Bilangan Unit Kediaman yang Diluluskan Pembinaan disebabkan oleh penurunan permohonan daripada pemaju pada bulan tersebut. Berdasarkan perbandingan bulan ke bulan, IP menyusut kepada negatif 0.5 peratus disebabkan oleh Bilangan Unit Kediaman yang Diluluskan Pembinaan (-1.4%), Bilangan Syarikat Baru Didaftar (-0.5%) dan Indeks Perusahaan Bursa Malaysia (-0.3%)”.

Walaupun IP semakin perlahan pada bulan rujukan, aliran IP terlicin kekal positif dengan kerap mengatasi arah aliran jangka panjang dan mencatatkan mata indeks yang lebih tinggi (Ekshibit I). Ini menunjukkan peningkatan dalam trend pemulihan ekonomi Malaysia. Namun begitu, memandangkan keadaan semasa dunia, perhatian harus diberikan kepada isu inflasi dan kenaikan harga komoditi.

Sejak Februari 2022, Indeks Serentak (IS), yang mengukur keadaan keseluruhan ekonomi, telah meningkat, menandakan peningkatan dalam aktiviti ekonomi apabila lebih banyak aktiviti sosial dan ekonomi beroperasi pada kapasiti maksimum. IS meningkat 5.3% setiap tahun pada tahun berikutnya untuk mencapai 120.3 mata pada April 2022. Pada bulan rujukan berbanding bulan sebelumnya, pertumbuhan IS meningkat pada asas bulanan kepada 2.0% daripada 1.4%. Peningkatan ketara dalam Indeks Kuantiti Perdagangan Runcit merupakan pemacu utama pertumbuhan ini (1.6 peratus). IS mengenal pasti kemelesetan yang disebabkan oleh pandemik COVID-19 bermula pada Februari 2020 dan berlarutan sehingga Julai 2021 berbanding tempoh rujukan untuk kitaran perniagaan Malaysia.

Antara 1 Januari dan 31 Disember 2022, dan antara 15 April dan 30 September 2022, masing-masing, Tinjauan Pendapatan, Perbelanjaan Isi Rumah dan Kemudahan Asas (HIES/BA) 2022 dan Tinjauan Ekonomi Tahunan (AES) 2022 sedang dijalankan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM). Kejayaan tinjauan ini serta bantuan daripada responden yang dipilih amat dihargai oleh DOSM. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.dosm.gov.my.

Portal DOSM atau pautan https://bit.ly/PocketStatsS1 2022 boleh digunakan untuk mengakses statistik suku tahunan dan tahunan yang diterbitkan oleh DOSM dalam program PocketStats mereka.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button