Berita

Indeks Pelopor (IP) kembali pulih pada 2.2 peratus, menjangkakan tinjauan ekonomi yang positif pada bulan-bulan akan datang

Hari ini, Jabatan Perangkaan Malaysia mengeluarkan PETUNJUK EKONOMI MALAYSIA: INDEKS TERKEMUKA, SERENTAK & SUSULAN UNTUK MEI 2022. Indeks Peneraju (IP) ialah ukuran untuk meramalkan naik turun ekonomi dalam tempoh empat hingga enam berikut. bulan secara purata.

Mengulas terhadap laporan tersebut, Dato’ Sri Dr. Mohd Uzir Mahidin, Ketua Perangkawan Malaysia berkata, “IP kembali pulih untuk mencatatkan pertumbuhan positif sebanyak 2.2 peratus kepada 111.2 mata pada Mei 2022 berbanding 108.8 mata pada bulan yang sama tahun sebelumnya. Peningkatan IP disokong terutamanya oleh kenaikan Import Benar Logam Asas Berharga & Logam Bukan Ferus Lain yang dipacu oleh permintaan import berasaskan platinum yang menggalakkan. Selaras dengan itu, IP bertumbuh kepada 0.4 peratus berdasarkan perbandingan bulanan (Paparan III). Pertumbuhan tersebut disokong secara signifikan oleh prestasi yang baik dalam Bilangan Unit Kediaman yang Diluluskan Pembinaan (1.2%), Import Benar Logam Asas Berharga & Logam Bukan Ferus Lain (0.2%) dan Bilangan Syarikat Baru Didaftar (0.1%)”.

Secara keseluruhannya, IP mencatatkan prestasi yang baik pada Mei 2022 berkat indeks arah aliran jangka panjang yang kekal di atas 100.0 mata (Pameran I dan II), yang meramalkan gambaran ekonomi yang menggalakkan pada bulan-bulan akan datang. Untuk pertumbuhan ekonomi yang mampan pada masa hadapan, kerajaan mesti menguruskan inflasi dengan berkesan dan cekap.

Prestasi Indeks Serentak (IS), yang mengukur keadaan ekonomi hari ini, bertambah baik dari tahun ke tahun, meningkat kepada 6.4 peratus pada Mei 2022 daripada 5.3 peratus pada April 2022. Pada masa yang sama, Indeks Kuantiti Perdagangan Runcit mempunyai sumbangan positif tertinggi , menyebabkan perubahan bulanan dalam IS meningkat sebanyak 0.8 peratus pada bulan tersebut (0.7 peratus).

Antara 1 Januari dan 31 Disember 2022, dan antara 15 April dan 30 September 2022, masing-masing, Kajian Pendapatan, Perbelanjaan dan Kemudahan Asas Isi Rumah (HIES/BA) 2022 dan Tinjauan Ekonomi Tahunan (AES) 2022 sedang dijalankan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM). Penyertaan responden yang terpilih dalam membantu DOSM mengumpul maklumat dan melengkapkan kaji selidik ini amat dihargai oleh DOSM. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.dosm.gov.my.

Statistik ekonomi dan sosial juga diterbitkan oleh DOSM dalam PocketStats, yang boleh dimuat turun melalui portal DOSM atau dengan melayari laman web di https://bit.ly/PocketStatsQ1 2022.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button