Berita

Indeks Kos Bahan Binaan meningkat di antara 4.4 peratus dan 18.5 peratus pada Jun 2022

Awal hari ini, Jabatan Perangkaan Malaysia mengeluarkan dokumen bertajuk SIARAN KERJA-KERJA PEMBINAAN BANGUNAN DAN STRUKTUR JUN 2022. Penerbitan ini merangkumi indeks harga unit bahan binaan utama serta Indeks Kos Pembinaan (IKB) tanpa bar keluli dan dengan bar keluli mengikut kategori bangunan dan wilayah.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan hari ini oleh Ketua Perangkawan Malaysia, kos bahan binaan untuk semua jenis bangunan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Jun 2022 meningkat berbanding tempoh yang sama tahun lepas. Untuk jangka masa, indeks kos pembinaan meningkat di Sarawak antara 6.0 dan 23.3 peratus, Sabah antara 0.3 dan 15.8 peratus, dan Semenanjung Malaysia antara 5.5 dan 18.9 peratus.

IKB dengan bar keluli menunjukkan pertumbuhan untuk semua kategori pembinaan di semua wilayah di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. Bangunan (Konkrit Bertetulang) 5 Tingkat dan Lebih (Untuk Pejabat) di Selangor, W.P. Kuala Lumpur, Melaka & Negeri Sembilan, Johor dan Pahang merupakan kategori pembinaan yang mencatatkan peningkatan paling banyak di Semenanjung Malaysia. Kategori pembangunan Rangka Besi 1 Tingkat (Menara sahaja) di Kota Kinabalu dan Sandakan mengalami pertumbuhan paling banyak di Sabah. Cerucuk Konkrit Bertetulang di Miri mengalami pertumbuhan terbesar di Sarawak, sementara itu.

Bagi semua jenis bangunan, perbandingan Semenanjung Malaysia mengikut kawasan menunjukkan peningkatan IKB tanpa bar keluli antara 5.5 dan 13.2 peratus. Bangunan (Konkrit Bertetulang) 5 Tingkat dan Lebih (Untuk Pejabat) di Pahang, diikuti Bangunan (Konkrit Bertetulang) 5 Tingkat dan Lebih (Untuk Pejabat) di Terengganu & Kelantan, menyaksikan pertumbuhan terbesar di Semenanjung Malaysia. Jenis bangunan di Sabah dengan pertumbuhan terbesar ialah Rangka Besi 1 Tingkat (Menara sahaja) di Kota Kinabalu. Rangka Besi Satu Tingkat (Bangunan) di Miri adalah IKB tertinggi di Sarawak tanpa bar keluli.

Jika dibandingkan dengan setahun lalu, indeks harga bahan binaan di Malaysia meningkat sebanyak 4.4 peratus kepada 18.5 peratus bagi Jun 2022. Kawasan di Semenanjung Malaysia yang mempunyai kadar pertumbuhan tertinggi ialah Perak (29.8%), Selangor, W.P. Kuala Lumpur, Melaka & Negeri Sembilan (28.5%), dan Pahang (bahagian keluli & logam, 29.8%). (28.3 peratus ). Barangan besi di Kota Kinabalu (32.7%) dan kaca di Kuching (30.0%) di Sarawak dan Sabah, masing-masing mempunyai indeks harga tertinggi seunit bahan binaan (23.4 peratus).

Bagi perbandingan bulanan mengikut bahan binaan dan kawasan terpilih, bahagian keluli & logam dan cat Pahang masing-masing meningkat sebanyak 3.9 peratus (Mei 2022: 3.2 peratus) dan 2.9 peratus (Mei 2022: 2.4 peratus). Turut meningkat sebanyak 3.9 peratus ialah bekalan bangunan untuk lantai dan dinding di Terengganu dan Kelantan (Mei 2022: 4.0 peratus ). Hampir setiap wilayah di Semenanjung, Sabah, dan Sarawak juga menunjukkan peningkatan busut. Bahan binaan lain, bagaimanapun, ditinggalkan begitu sahaja di beberapa wilayah. Bekalan atas bumbung dan papan lapis adalah antara bahan di Pulau Pinang, Kedah & Perlis, Perak, Pahang, Terengganu, Kota Kinabalu, dan Kuching.

Selain itu, berbanding Mei 2022, semua kawasan mengalami peningkatan sebanyak 1.3 peratus dalam indeks kayu. Ini berbeza dengan perubahan 0.5 peratus. Perubahan dalam indeks itu disebabkan oleh kenaikan harga kayu yang berlaku antara Januari dan Mac 2022 akibat penurunan aktiviti pembalakan yang disebabkan oleh keadaan cuaca semasa. menyukarkan proses pembalakan. Secara tidak langsung, ini telah meningkatkan kadar permintaan untuk sumber kayu mentah dan mengurangkan bekalan kayu dan inventori di pasaran tempatan.

Ketua Perangkawan Malaysia, Dato’ Sri Dr Mohd Uzir Mahidin turut berkata, “Bahan binaan mencatatkan peningkatan pada Jun 2022 berbanding tahun sebelum. Purata harga seunit besi yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan mycon 60 high tensile deformed bars meningkat 15.9 peratus dengan harga purata RM3,897.11 setiap tan metrik berbanding tahun sebelumnya (Jun 2021: RM3,362 per tan metrik). Sementara itu, simen pula mencatatkan peningkatan sebanyak 12.2 peratus pada Mei 2022 dengan RM21.05/50 kg berbanding RM18.66/50 kg pada Jun 2021. Namun begitu, peningkatan harga bagi kedua bahan ini adalah lebih perlahan berbanding bulan sebelumnya. Selain daripada itu, bahan- bahan binaan lain seperti papan lapis, kayu, kaca, batu bata & dinding, bahan bumbung dan bahan siling juga turut mencatatkan peningkatan. Harga purata bahan binaan yang dinyatakan di dalam IKB adalah merujuk kepada harga purata yang terdapat di outlet yang menjual bahan binaan.”

Kajian Persatuan Keluli Dunia (WSA) mengenai pengeluaran menunjukkan bahawa pengeluaran keluli mentah global untuk 64 negara ialah 169.5 juta tan pada Mei 2022, penurunan sebanyak 3.5 peratus dari Mei 2021. Permintaan untuk keluli dijangka meningkat secara global pada 2022 dan 2023, walaupun ketidaktentuan yang ditimbulkan oleh konflik di Ukraine dan penutupan di China. Pada 2022, jumlah keseluruhan keluli yang digunakan diunjurkan meningkat kepada 1.84 bilion tan (0.4%). Menurut Bank Dunia, harga besi dan mineral penting lain jatuh 5.5% pada Jun 2022, dan semua logam utama mengalami kerugian juga, dengan harga timah jatuh 11.8%, harga aluminium menurun 9.4%, dan harga nikel jatuh 8.6%.

Harga bijih besi jatuh 13.4 peratus pada Jun 2022, menurut Tinjauan Pasaran Komoditi. Jangkaan bahawa permintaan domestik China mungkin berkurangan menyebabkan harga bijih besi menurun. Kemerosotan dalam sektor hartanah China ketika negara bergelut dengan penyebaran virus Covid-19 telah memberi kesan kepada penggunaan bijih besi. Aktiviti ekonomi dijangka dirangsang oleh beberapa keyakinan terhadap pelonggaran penalti berkaitan virus baru-baru ini.

Antara 1 Januari dan 31 Disember 2022, dan antara 15 April dan 30 September 2022, masing-masing, Tinjauan Pendapatan, Perbelanjaan Isi Rumah dan Kemudahan Asas (HIES/BA) 2022 dan Tinjauan Ekonomi Tahunan (AES) 2022 sedang dijalankan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM). Kejayaan tinjauan ini serta bantuan daripada responden yang dipilih amat dihargai oleh DOSM. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.dosm.gov.my.

Selain itu, DOSM mengeluarkan maklumat ekonomi dan sosial, seperti PocketStats, yang boleh diakses melalui portal DOSM atau pautan https://bit.ly/PocketStatsS1 2022. PocketStats termasuk statistik suku tahunan dan tahunan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button