Berita

HAZIQ ROSEBI DAN MEERA MAHU ‘TANDAK LEBARAN’ KEKAL EVERGREEN DAN MENJADI BUALAN RAMAI

Kerana vokalnya yang mantap, Haziq AF4 atau Hazwan Haziq Rosebi, 34, telah dibandingkan dengan Allahyarham Datuk Ahmad Jais. Kemahiran dan kebolehan Haziq telah melayakkannya menjadi salah seorang daripada 12 murid AF4.

Haziq dipilih sebagai penyanyi lagu raya Aidilfitri berjudul Tandak Lebaran oleh kru produksi untuk meneruskan kerjayanya. Selepas dua tahun menangani pandemik covid-19, ini bertujuan untuk meningkatkan sambutan hari raya pada tahun 2022.

Haziq terlibat dalam membuat persembahan, termasuk acara luar seperti Majlis Makan Malam dan Majlis Persidangan, selain lagu terbarunya, Tandak Lebaran. Dia juga menyatakan bahawa dia sedang menjalani penggambaran filem di Tiktok memandangkan masih ada orang yang meminati irama orang asli di sana.

Cikgu Merra, lebih dikenali sebagai Meera, seorang tenaga pengajar seni muzik di sebuah sekolah utara Malaysia, telah menghasilkan lagu yang indah bersama suara Haziq.

Meera, 30, dikatakan penyanyi berbakat yang pernah bertanding dalam pertandingan puisi antarabangsa di Indonesia dan pernah bekerjasama rapat dengan JKKN Negeri Perak. Meera berkata ‘’Saya rasa seronok apabila hendak buat rakaman lagu ini apatah  lagi bergandingan dengan Haziq walaupun cabaran nya saya perlu turun ke Melaka dari Kedah namun semuanya berjalan lancar tambahan Haziq pula seorang yang happening.’’

Fauzi Mohammad, seorang lagi pemuzik Melaka terkenal, menulis lagu “Tandak Lebaran.” Beliau bekerja sebagai pemuzik untuk Briged Seni Melaka. Dia memanfaatkan kebolehannya bermain pelbagai alat muzik untuk menggubah melodi irama Melayu tradisional. Fauzi Mohamad merupakan pengarang beberapa buah lagu antaranya SENANDUNG ANAK MELAKA (Yasser Fikri) dan TAMBATAN JIWA (Khaliza Putri / Nabila).

Tugasan menulis lirik telah disempurnakan oleh Siso Kopratasa, seorang penulis lirik terkenal yang seperti yang kita sedia maklum, banyak menulis lirik lagu raya. Menurut Siso, lagu raya Tandak Lebaran mempunyai lirik yang agak berbeza. Oleh kerana kisah Siso merangkumi keadaan pandemik, endemik dan ekonomi semasa, perkara ini berlaku. Terdapat juga beberapa nasihat umum tentang cara kita harus menyambut hari raya tahun ini.

Haziq berkata ‘’ Saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak produksi kerana telah memberi peluang dan sepenuh kepercayaan kepada saya untuk single raya ini bersama Cikgu Ameera, saya berharap lagu ini kekal evergreen dan menjadi siulan serta bualan orang ramai . Saya nak lagu ini bukan saja hits 1 atau 2 tahun , malah menjadi hit sepanjang masa. Saya mendoakan agar lagu ini memberi manfaat kepada semua yang mendengar .’’

TANDAK LEBARAN mempunyai video muzik di akaun YouTube Buana Rama Records, serta jualan digital di platform penstriman dan iTunes, untuk orang ramai menikmati musim perayaan ini.

Semasa kita menyambut Aidilfitri tahun ini dalam suasana normal baharu ini, semoga lagu ini menyentuh hati peminat di seluruh Malaysia dan menarik perhatian generasi muda!

Jadi terima kasih, dan selamat menyambut aidilfitri!

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button