Berita

FORCEPARKBOIS TERUS MEMECUT DENGAN ‘TOPBOI’

Krew Hip Hop Terfenomena Malaysia Meluncur Laju Dengan Single Rap Terbaharu Tentang Kereta & Kejayaan

Kuala Lumpur, 1 April 2022 – Namanya FORCEPARKBOIS terkenal dalam kalangan pendengar muzik hip hop Asia Tenggara, tetapi pengembaraan artistik krew hip hop yang hebat ini baru sahaja bermula.

Chik (chikpap), Nakalness (nakalness), Noel (actualnoel), Blxckid (yungfriyay), Aset.bo (asset.bo), Han Panas (han.panas), Pab (shaf_pablo), Laws (laws.prayboi), Aali .3gp (aali.3gp), N $ H (fpbnishy), Fuegone (Fuegone) adalah ahli krew hiphop dari Johor Bharu.

FORCEPARKBOIS baru sahaja mengeluarkan ‘Topboi,’ lagu kedua mereka untuk 2022, yang merupakan hasil nukilan mereka sendiri, diterbitkan oleh FORCEPARKBOIS WORLDWIDE dan dilesenkan oleh Warner Music Malaysia secara rasminya.

“Kami sedang dalam rangka menyiapkan album dan ianya hampir siap tidak lama lagi, single ini juga bakal dimuatkan dalam album tersebut.

“Kami masih tidak menyangka kejayaan yang dikecapi hari ini bermula sekadar suka-suka sahaja, semuanya terjadi melalui sesi rakaman tidak sengaja single pertama yang dilakukan di dalam kereta, dan kereta bagi kami, mempunyai signifikasi yang sangat besar dan menjadi memori terindah buat kami,” kata Chik.

Lagu Topboi yang diilhamkan oleh Nakalness dilahirkan semasa mereka berada di dalam kereta bengkel, mencuit hatinya, dan merupakan kali pertama mereka menjejakkan kaki dalam industri muzik tanah air.

 

“Lagu ini menceritakan tentang pencapaian yang kami peroleh sekarang, dan kereta merupakan metafora terbaik kerana segala-segalanya bermula di sini.

“Selain itu, kereta juga menjadi simbolik kepada betapa lajunya untuk kami sampai ke tahap ini, dan enjin sesebuah kereta harus mantap dan padu, sama seperti karya-karya kami terdahulu,” jelas Nakalness.

Dengan lebih 18 juta tontonan di YouTube, single mereka Lotus melonjakkan nama FORCEPARKBOIS ke puncak kemasyhuran, apatah lagi mendapat perhatian artis rap antarabangsa Jay Park dari Korea Selatan.

Jay, bersama-sama dengan sekumpulan penyanyi rap dari label Muzik H1ghr, sedang mengusahakan remix lagu ini, yang mempunyai frasa pembukaan yang menarik “Hello, it’s Jay Park.”

Single Topboi meningkatkan elemen perangkap yang telah menjadi muzik pilihan kebanyakan artis hip hop, tetapi FORCEPARKBOIS menonjol dengan tidak stereotaip dan menampilkan nuansa rap alternatif yang paling santai, dengan setiap daripada sebelas ahli mempunyai pantun mereka sendiri yang dipersembahkan dalam pelbagai persembahan .

“Kami memperuntukkan 2 hari bagi sesi rakaman kerana setiap ahli mahu berikan yang terbaik walaupun proses tersebut mengambil tempat hanya di stesen minyak Petron yang viral di Genting Highland dan bengkel kereta, SDW Workshop.

“Bagi video muziknya (MV) pula, sesi penggambaran dilakukan di bengkel yang sama dengan menampilkan konsep lumba kereta jalanan ala Fast & Furious selain mempromosikan servis yang disediakan SDW Workshop,” ulas Noel.

Walaupun agak baru, FORCEPARKBOIS telah dapat mencapai populariti yang pesat disebabkan oleh hala tuju muzik mereka, yang tertumpu pada konotasi hip hop bukan generik hip hop yang mereka pegang sebagai pegangan.

“Bagi kami, kesemua pemuzik di Malaysia ada keistimewaannya, yang membezakan kami adalah setiap ahli FORCEPARKBOIS mempunyai karakter yang unik dengan pembawakan rap yang tersendiri.

“Setiap karya yang kami hasilkan adalah yang terbaik, dengan usaha 100%, dan kami akan buat sehingga lagu tersebut jadi ‘sedap’,” tambah Blxckid.

Luah Aset.bo: “Semoga pendengar muzik terutamanya penggemar hip hop dapat menerima Topboi dan terus meledak.

“Agar semua dapat enjoy dengan karya ini dan teruslah menyokong pengkarya muzik tempatan.

Lagu ‘Topboi’ boleh dimuat turun dari iTunes dan digunakan sebagai nada dering panggilan oleh semua telekomunikasi tempatan. Ia juga boleh didengari dan dinikmati pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman dalam talian termasuk Joox, KKBox, Spotify, Deezer, Apple Music dan YouTube Music.

MV single ini hanya tersedia di akaun YouTube FORCEPARKBOIS WORLDWIDE.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button