Berita

Filem Musyrik bakal box-office, mengikut jejak Mat Kilau

Pencapaian filem “box office” arahan Syamsul Yusof Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan yang berjaya meraih RM39.2 juta dalam tempoh sepuluh hari selepas ditayangkan, meletakkan standard kepada industri filem tempatan.

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah berkuat kuasa selama dua tahun, dan filem epik Melayu terbitan Studio Kembara Sdn Bhd nampaknya menawarkan kehidupan baharu kepada industri.

Musyrik – Api Neraka Menantimu! ditujukan kepada pembikin filem Musyrik! Menurut S Baldev, kejayaan komersial Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan adalah bukti bahawa filem tempatan mungkin berjaya di peringkat global.

“Terima kasih penonton tempatan. Filem Malaysia memang berkualiti untuk menarik penonton ke pawagam.

“Walaupun pasaran kita kecil, ‘output’ kita besar berbanding dengan filem Hollywood atau Bollywood,” katanya.

Pembuat filem tempatan berusaha untuk memberikan penonton karya terbaik, menurut S Baldev.

“Justeru, saya sangat berharap kerajaan beri perhatian sewajarnya dengan membantu membawa filem tempatan ke peringkat global,” katanya.

S Baldev menyatakan mesej Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan adalah sama dengan filem seram terbarunya, Musyrik – Api Neraka Menantimu!

“Jika filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan membangkitkan martabat orang Melayu, Musyrik – Api Neraka Menantimu! pula membina kekuatan dalaman dan meningkatkan keimanan seseorang daripada memilih jalan salah kerana api neraka akan menanti.

“Walaupun saya bukan beragama Islam, saya berminat untuk mempelajari mengenai agama lain dan percaya Tuhan hanya satu.

“Malah, pasukan produksi kami juga buat kajian secara mendalam termasuk bertemu ustaz demi merealisasikan filem ini,” katanya.

Apabila ditanya apakah filem Musyrik – Api Neraka Menantimu! bertujuan untuk menimbulkan, S Baldev menjawab bahawa dia hanya menyerahkan kepada penonton untuk menilai keputusan.

“Semua orang tanpa mengira agama dan bangsa boleh menonton filem ini kerana ia sesuai untuk tontonan seluruh masyarakat,” katanya.

Tonton filem Musyrik-Api Neraka Menantimu! Sebagai peneraju utamanya, White Merpati Entertainment Sdn Bhd mempunyai barisan pelakon yang merangkumi penghibur terkenal termasuk Ariel Zafrel, Ruhainies, dan Ashraf Muslim. Aishah Ilias, Qaseh Shuhada, Arwan Umar, dan Neera Azizi adalah antara pelakon lain yang muncul di dalamnya.

Bermula 7 Julai, Musyrik-Api Neraka Menantimu! akan dipamerkan di pawagam di seluruh negara.

Saluran YouTube WhiteMerpati Movies telah menganjurkan treler rasmi filem itu sejak 15 Jun.

Selain Musyrik-Api Neraka Menantimu!, filem tempatan lain yang akan ditayangkan di pawagam sebagai sebahagian daripada Skim Wajib Tayang termasuklah Bintang Hatiku pada 28 Julai, Jerangkung Dalam Almari pada 4 Ogos, Air Force The Movie: Selagi Bernyawa pada 25 Ogos. , dan Anak Rimau pada 1 September. Tidak ketinggalan, filem Juang (8 September), Ada Hantu 2 (15 September), Zaara (22 September), Rasuk dan Biko (29 September) dan banyak lagi.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button