Berita

FILEM KOMEDI SERAM PERTAMA ARAHAN LIYANA JASMAY ‘CIKGU VS HANTU’ PAPAR MISTERI SIRI KEMATIAN DI SEKOLAH

Pengarah, pelakon, vokalis berbakat dan pemenang Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia ke-22, Liyana Jasmay, membuat penampilan sulung dalam genre komedi seram dengan filem terbarunya, “CIKGU VS GHOST.” Disebabkan sebelum ini lebih berminat mengangkat komedi romantik atau jalan cerita remaja, ini sekali gus menunjukkan keupayaan Liyana menampilkan sisi berbeza dalam pengarahan. Sungguh menarik bagaimana filem ini bukan sahaja menekankan komponen komedi dan seram, tetapi juga menggalakkan penonton untuk mengingati kembali zaman persekolahan mereka dan menceritakan kisah yang lebih asing.

Barisan pelakon yang membintangi produksi Mermaid Studios ini adalah antara cabutan utamanya. Ia merupakan penampilan sulung Khir Rahman dan pelakon legenda Malaysia Dato Afdlin Shauki dalam sebuah filem. Tidak mustahil untuk mempertikaikan kebolehpercayaan mereka apabila menyampaikan urutan komedi, dan penonton pasti akan ketawa melihat penyertaan mereka dalam filem Cikgu VS Hantu.

Che Puan Juliana Evans, Zahiril Adzim, Shuk Sahar, Fathil Dani, Mohd Fadhli Masoot, Muhamad Muntazar Ghani, dan kameo oleh Syafiq Kyle adalah antara penghibur lain yang menyumbang kepada kejayaan filem ini.

Menurut Penerbit Eksekutif Cikgu VS Hantu dan Wakil Mermaid Studios, Adriana Jasmay berkata, “Pihak kami rasa teruja untuk mempersembahkan filem Cikgu VS Hantu kepada masyarakat di luar sana. Tambahan pula ini adalah kali pertama kami tampilkan genre komedi seram dan tidak dinafikan ada cabaran dalam menyempurnakan naskhah ini. Antaranya, sesi penggambaran dijalankan ketika fasa pandemik, jadi banyak limitasi dan garis panduan yang perlu dipatuhi; kemudian cabarannya adalah penggambaran ketika waktu malam jadi suasana seram memang terasa, di samping tekanan untuk menghasilkan filem seram komedi memandangkan ini adalah pengalaman kami yang pertama. Namun pihak penerbit, pengarah, barisan pelakon serta kru telah pun berikan yang terbaik dan kami harap penonton terhibur dan ‘enjoy’ menonton Cikgu VS Hantu seperti mana kami teruja menghasilkan filem ini. Sementara itu, kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak FINAS dan Astro kerana memberi kepercayaan kepada produksi kami menerusi dana Program TV/OTT untuk menghasilkan filem ini.”

Manakala, Pengarah Cikgu VS Hantu, Liyana Jasmay turut berkongsi rasa gembira filem arahan pertamanya untuk OTT akan menemui penonton kelak. “Kali ini saya ingin pertaruhkan kelainan dalam bakat pengarahan dengan memberi sentuhan berbeza dalam genre komedi seram. Bekerjasama sekali lagi dengan Dato Afdlin Shauki, Khir Rahman, Che Puan Juliana Evans, Zahiril Adzim serta pelakon lain pastinya memberi pengalaman menarik. Setelah menghasilkan filem ini, ia menyuntik semangat saya untuk menyahut lebih banyak cabaran dalam menghasilkan variasi filem. Dalam pada itu, istimewanya filem ini adalah jalan ceritanya dekat dengan penonton iaitu ‘sekolah’. Malah, naskhah ini turut mengangkat golongan guru yang sentiasa berusaha memberikan yang terbaik dan menonjolkan sikap bersaing secara sihat.”

Kisah persaingan antara Cikgu Daud dan Cikgu Samad dalam perjuangan mereka untuk menjadi guru terbaik diceritakan dalam buku Cikgu VS Hantu. Tetapi apabila arwah Cikgu Syima dan Ismail menjelma, mereka menyedari betapa hubungan mereka bertambah baik akibat daripada persaingan itu. Siapa pembunuh itu masih tidak diketahui berhubung kematian Cikgu Syima dan Ismail di sekolah mereka.

Tonton filem seram komedi Cikgu VS Hantu di Your Home Cinema, Astro First, mulai 8 September 2022. Anda boleh menstrim di Astro Go atau On Demand, atau anda boleh pergi ke saluran 480 untuk melanggan. Anda boleh menonton berulang kali selama 48 jam (2 hari) dengan hanya RM15. Ikuti pautan kepada artikel dan video mengenai filem ini melalui akaun Instagram, TikTok, Facebook, Twitter Astro First, Astro Shaw dan Astro Gempak.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button