Berita

FFM32 DIBUKA PENCALONAN, PERTANDING 22 KATEGORI

 

Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) hari ini mengumumkan pembukaan pencalonan bagi Festival Filem Malaysia ke-32 (FFM32), yang akan diadakan pada 2 Disember 2022 di Melaka dengan tema ‘Filem Kita, Citra Kita.’

Pengerusi FFM32 Md Nasir Ibrahim berkata, dalam edisi kali ini, Finas memperkenalkan Anugerah Filem Antarabangsa Terbaik untuk menggalakkan pengarah filem tempatan mencapai mutu dan standard tinggi seperti filem luar negara.

Md Nasir yang juga ketua eksekutif Finas berkata pihaknya menyasarkan 10 negara akan mengambil bahagian dalam kategori tersebut dan telah membuat pengumuman itu pada sidang media yang diadakan di Royal Selangor sempena pembukaan pencalonan FFM32 sehingga 30 September 2022. Setakat ini, katanya lagi, FFM32 telah menerima maklum balas dari India, Pakistan, Singapura, Indonesia dan Thailand.

 

Malam anugerah berprestij FFM32 itu merupakan inisiatif Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (K-KOMM) membangunkan platform festival filem bagi mengiktiraf dan meraikan kecemerlangan industri perfileman tanah air.

Ini menyebabkan 22 kategori dipertandingkan dan 9 anugerah disampaikan, selain memasukkan elemen antarabangsa dengan memperkenalkan Anugerah Filem Antarabangsa Terbaik, yang akan diadili oleh juri antarabangsa.

 

Ia inisiatif kerajaan untuk mewujudkan platform festival filem kebangsaan yang berprestij bagi mengiktiraf dan meraikan kecemerlangan industri perfileman negara. Mengukuhkan jaringan dan kerjasama strategik antara kerajaan dan industri dengan melaksanakan program yang meningkatkan profesionalisme penggiat industri perfileman tanah air.

Manifesti menyokong usaha budaya pawagam kepada masyarakat melalui karya berkualiti yang seterusnya mewujudkan sistem sokongan untuk pemerkasaan industri.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button