Berita

Festival KL Story-Cerita KL 2022, 3 September – 9 Oktober 2022

Festival Cerita KL akan diadakan pada tahun 2022 dan dianjurkan oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) Malaysia. Dari 3 September hingga 9 Oktober 2022, acara itu akan diadakan di Pusat Pelancongan Malaysia (MaTIC), Jalan Ampang, Kuala Lumpur. Pusat Pelancongan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKKNWPKL) kedua-duanya memberikan bantuan strategik untuk acara tersebut (MaTIC).

KL Story-Cerita KL Festival 2022, yang disokong oleh Geran Padanan Seni & Budaya 2022, adalah perayaan kejadian sejarah, individu, lokasi dan struktur di Kuala Lumpur dengan fokus pada naratif mereka. KL StoryCerita KL akan membawa sejumlah besar pelancong dan pelawat dari kedua-dua lokasi domestik dan antarabangsa lebih dekat dengan kisah tersendiri Kuala Lumpur sebagai modal yang menarik untuk memahami visinya. Setiap minggu festival itu akan menampilkan lima produksi teater yang akan menceritakan kisah tersendiri Kuala Lumpur. Pengunjung juga boleh mengambil bahagian dalam seminar, forum, pameran, dan pembelian karya seni antara lain.

Kelancaran pelaksanaan festival itu diuruskan oleh Mekar Budaya, sebuah pertubuhan induk (NGO) bersama Mohd. Nurul Hazirin berkhidmat sebagai Pengarah Projek. Bersama beberapa penggiat budaya negara lain, nasihat untuk kelancaran program itu turut disampaikan oleh Dr Marlenny Deenerwan, Presiden Mekar Budaya. Sepanjang acara itu, persembahan akan diadakan oleh lima organisasi atau produksi teater di Kuala Lumpur.

Drama Wanita-Perempuan Kampong Bharu akan dipersembahkan pada 3 dan 4 September ini jam 8.30 malam. oleh Mekar Budaya. Pada 10 dan 11 September, Brickfields akan dipersembahkan oleh Geliga Merah Opera, manakala pada 17 dan 18 September, Abdullah Hukum akan dipersembahkan oleh Persatuan Teater Malaysia. Tepak Tellaz akan mementaskan sandiwara Kubah Panggung bermula pada 1 dan 2 Oktober, Tepak Tellaz akan mempersembahkan skrip Kubah Panggung diikuti dengan persembahan daripada Pentas Revolusi pada 8 dan 9 Oktober bertajuk Jajahan Chow Kit Road.

Pada 3 September jam 8.30 malam, festival itu akan dilancarkan secara rasmi oleh tetamu khas MOTAC. Raja Azrey, Sathiya, pakar seni budaya, dan bakat teater negara semuanya adalah sebahagian daripada barisan selebriti untuk festival ini, dan mereka semua sudah pasti akan menghidupkan KL Story-Cerita KL 2022.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button