Berita

BMW Group Malaysia dan Safe ‘n Sound menyampaikan 90 kerusi keselamatan kanak-kanak bersubsidi penuh kepada keluarga B40 menerusi Program Subsidi NEXTStep.

Program Subsidi NEXTStep, yang dilancarkan pada Mei 2022 sebagai sebahagian daripada usaha berterusan BMW Safety 360°, berhasrat untuk menarik perhatian kepada kepentingan keselamatan jalan raya kanak-kanak dengan menjadikan kerusi keselamatan kanak-kanak lebih mudah diakses oleh kanak-kanak. rumah mampu milik Melalui wang yang diperoleh sepanjang tahun lalu oleh BMW Group Financial Services Malaysia, 90 kerusi keselamatan kanak-kanak telah disubsidi sepenuhnya untuk keluarga dalam komuniti B40.

Hans de Visser, Pengarah Urusan BMW Group Malaysia berkongsi, “Sambutan memberangsangkan yang kami telah terima untuk program subsidi ini menonjolkan keperluan segera untuk meluaskan akses ke atas kerusi keselamatan kanak-kanak buat warga umum, terutamanya golongan berpendapatan rendah. Kami berhasrat untuk terus memperjuangkan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak dalam kalangan keluarga di Malaysia, sambil meningkatkan kesedaran serta menggalakkan ibu bapa untuk mengambil langkah dalam menjamin tahap keselamatan yang tertinggi buat anak-anak mereka semasa memandu.”

Matthias Schlesiger, Ketua Pegawai Eksekutif BMW Group Financial Services Malaysia turut menyatakan, “Kami berbesar hati kerana dapat menyokong Program Subsidi NEXTStep menggunakan dana yang kami telah kumpul melalui salah satu inisiatif kami. Bagi setiap kontrak pembiayaan yang ditandatangani untuk kenderaan berelektrik BMW atau MINI, RM100 telah dikumpul lalu disalurkan kepada usaha yang dekat dengan hati kami ini. Berlatarkan detik yang mencabar, kami ingin membantu meringankan beban keluarga yang sedang bergelut, terutamanya ibu bapa baharu, agar keselamatan anak-anak mereka dapat dipelihara dari hari pertama.”

May Hwong, Pengarah Urusan SNS Products Sdn Bhd berkata, “Ia adalah diwajibkan bagi setiap penumpang kenderaan untuk menggunakan tali pinggang keledar, tetapi kita perlu menitik berat bahawa kanak-kanak berusia 12 tahun di bawah perlu menngunakan kerusi keselamatan kanak-kanak yang sesuai kerana mereka mungkin tidak mencapai ketinggian untuk mengguna tali pinggang keledar. Keselamatan kanak-kanak harus menjadi keutamaan setiap ibu bapa dan kami berharap program susbsidi ini dapat memudahkan ibu bapa untuk memastikannya.”

Memohon kerusi keselamatan bersubsidi di bawah Program Subsidi NEXTStep terbuka kepada wanita hamil, keluarga dengan anak seberat 36 kg atau kurang, dan mereka yang berpendapatan isi rumah di bawah RM 3,500 sebulan. Hakikat bahawa lebih 900 pendaftaran telah diterima semasa tempoh permohonan menunjukkan betapa pentingnya akses kepada kerusi keselamatan kanak-kanak untuk isi rumah berpendapatan rendah.

Program Subsidi NEXTStep telah berakhir dengan majlis penyerahan khas untuk menyampaikan kerusi keselamatan bersubsidi kepada ibu bapa terpilih di wilayah Lembah Klang. Majlis ini dijalankan dengan kerjasama Safe ‘n Sound. Tujuan program ini diadakan adalah untuk mendidik para peserta tentang pemasangan dan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak yang betul. Sekumpulan Pengajar Keselamatan Penumpang Kanak-kanak (COSI) dari Safe & Sound turut memberikan demonstrasi. Baki 12 kerusi keselamatan kanak-kanak telah diagihkan kepada ibu bapa di dalam dan luar wilayah Lembah Klang. Sebanyak 12 kerusi keselamatan kanak-kanak telah diagihkan pada majlis tersebut.

Keluarga ini menerima kerusi keselamatan kanak-kanak bersubsidi penuh sebagai sebahagian daripada Program Subsidi NEXTStep, termasuk snskidz Ace (Kangkut Bayi), snskidz Sport (Kerusi Boleh Tukar), snskidz Whiz (ISOFIX Seat), snskidz Proto (Combination Booster), dan mifold (Booster). Tempat duduk), yang setiap satu biasanya dijual pada harga RM 199, RM 279,

Pada 2019, BMW Group Malaysia melancarkan program subsidi pertama sebagai sebahagian daripada projek BMW Safety 360°, yang menyaksikan sambutan positif dengan lebih 25,000 pendaftaran. Sehingga kini, Program Subsidi NEXTStep telah membantu lebih 400 keluarga dengan pembelian kerusi keselamatan kanak-kanak.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button