Berita

BANK MUAMALAT, BANK ISLAM PENUH PERTAMA YANG MELANCARKAN PLATFORM PELABURAN EMAS BERASASKAN MUDAH ALIH DIGITAL PATUH SYARIAH, EASIGOLD

Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) dan ACE Capital Growth Sdn Bhd (ACE Capital) melancarkan platform pelaburan emas berasaskan mudah alih digital patuh Syariah pertamanya, EasiGold, hari ini, yang membolehkan pelanggan melabur dalam emas dengan bijak, pada bila-bila masa, di mana sahaja, melalui mudah alih aplikasi pada semua peranti mudah alih.

Sidang Media Pelancaran Platform Pelaburan Emas, EasiGold

Bank Muamalat menyasarkan untuk mempromosikan emas sebagai alternatif pelaburan yang lebih selamat untuk rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat, dengan menawarkan harga berperingkat dengan spread serendah 1.5% bergantung kepada keadaan pasaran. Pelancaran EasiGold melengkapkan penawaran produk emas sedia ada Bank. Bank Muamalat kini menawarkan pelaburan emas patuh Syariah melalui rangkaian produk Muamalat Gold-inya.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata platform itu memenuhi permintaan pelanggan yang beralih kepada kebolehcapaian mudah alih. Bank Muamalat memanfaatkan teknologi kewangan atau kepakaran fintech yang ditawarkan oleh ACE Capital untuk menyediakan penyelesaian pengurusan kekayaan Islam yang komprehensif dan inovatif untuk pelanggannya.

“Bank Muamalat ialah institusi kewangan Islam penuh pertama di negara ini yang menawarkan platform pelaburan emas berasaskan mudah alih digital sepenuhnya,” kata Khairul.

“Pengalaman pengguna yang mudah membantu pelanggan untuk mula melabur dalam emas dalam beberapa minit untuk mengembangkan dan mengurus kekayaan mereka,” tambah Khairul.

Platform EasiGold menawarkan paparan harga emas ‘live’ yang membolehkan pelanggan membeli dan menjual London Bullion Market Association (LMBA) yang diperakui 999.9 emas tulen dalam harga spot masa nyata. ‘Amaran harga’ menampilkan pelanggan dengan harga ‘beli’ dan ‘jual’ pilihan dan disasarkan. Satu lagi ciri unik ialah platform membenarkan penukaran kepada denominasi fizikal unik 1 gram emas ditempa, atau syiling emas 1 atau 5 Dinar.

Sementara itu Ketua Pegawai Pemasaran dan Pengarah Eksekutif ACE Capital, Fong Pok Yee berkata syarikat itu gembira dapat bekerjasama dengan Bank Muamalat, yang mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang boleh dipercayai dalam perniagaan emas, sebagai ejen pemasaran dan penyedia simpanan emasnya.

“Dengan platform ini, dagangan emas kini boleh didapati di hujung jari anda. Kami percaya platform itu akan menarik minat demografi Milenium dan Gen Z aktif yang disasarkan yang memihak kepada pelaburan alternatif. Pelaburan tidak pernah semudah ini kerana EasiGold menyediakan paparan harga emas secara langsung dan menjadikan akses kepada pelaburan emas agak mudah,” tambah Fong.

Untuk memuat turun dan memasang aplikasi dalam telefon pintar anda, hanya pergi ke Google Play Store atau Apple App Store. Untuk maklumat lanjut mengenai EasiGold, sila layari laman web Bank Muamalat di www.muamalat.com.my atau hubungi Pusat Khidmat Pelanggan kami di 03-2600 5500.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button