Berita

BANK ISLAM LANCAR BE U, BANK DIGITAL BERASASKAN TEKNOLOGI AWAN PERTAMA DI MALAYSIA

Bank Islam Malaysia Berhad (Bank Islam atau Bank) secara rasminya telah melancarkan Be U (disebut ‘Be You’), cadangan perbankan digital asli awan sepenuhnya. Penyelesaian asli awan, susunan teknologi pertama seumpamanya, dijangka menjadi asas kepada semua bank digital yang akan datang di Malaysia.

Bank Islam telah melancarkan aplikasi perbankan baharu, Be Uptown, yang membolehkan pengguna melakukan transaksi perbankan mereka dengan lancar, tanpa perlu melawat cawangan. Antara yang menarik dan mesra pengguna bertujuan untuk membantu pengguna memahami dan mengurus kewangan mereka dengan cepat. Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Mohd Muazzam Mohamed berkata, “Be U ialah penukar permainan bagi Bank Islam dan industri perbankan Islam”.

Be U logo

Be U Bank Islam ialah akaun simpanan yang membenarkan baki sifar, keupayaan pemindahan dana dan ciri Nest yang membantu pengguna menyimpan untuk matlamat tertentu. Bank telah mereka bentuk cadangan bank digital supaya berbeza dan pelengkap kepada apa yang sedia ada di pasaran. Ia bertujuan untuk menjadi juara dalam penyelesaian kewangan menyeluruh Syariah-ESG dengan kepimpinan dalam perbankan digital dan kewangan sosial.

Mohd Muazzam, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan

Be U menggunakan Mambu Digital Core sebagai tulang belakang teknologinya dan ditempatkan di awan Amazon Web Service (AWS). Dengan memanfaatkan kelebihan berasaskan awannya, pengguna Be U boleh mendapat manfaat daripada ketangkasan apl dan menikmati pengalaman perbankan yang dipilih susun, mesra pengguna dan diperibadikan. “Kami akan meniru pembelajaran daripada Be U ke dalam keseluruhan organisasi, yang merupakan gambaran yang lebih besar yang kami lihat,” kata Mohd Muazzam, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Islam.

Be U Screengrab

Aplikasi Be U Bank Islam ditujukan kepada pengguna yang masih di peringkat awal kehidupan bekerja dan belum memerlukan produk dan perkhidmatan kewangan yang kompleks. Ketua eksekutif bank itu Mohd Muazzam berkata beliau menjangkakan antara 350,000 dan 400,000 muat turun dan pengguna aplikasi itu dalam tempoh 12 bulan pertama operasinya.

Pengguna boleh memuat turun aplikasi Bank Islam Be U secara percuma dari Google Play Store dan Apple App Store untuk membuka akaun Be U. Pelanggan boleh mengetahui lebih lanjut tentang Be U dengan melayari www.getbeu.com atau dengan mengikuti Be U di Facebook @beubybankislam dan Instagram @getbeu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button