Berita

ANUGERAH INDUSTRI MUZIK (AIM) KEMBALI DENGAN EDISI YANG KE-23

Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) hari ini mengumumkan pembukaan tempoh pencalonan serta syarat dan kriteria kelayakan bagi setiap kategori yang dipertandingkan untuk Anugerah Industri Muzik (AIM) edisi ke-23, majlis anugerah paling berprestij di negara ini. industri muzik. AIM sangat sunyi sejak 2016, jadi majlis pelancaran—yang berlangsung di Kafe Hard Rock di Kuala Lumpur—sangat dinantikan.

Penyiar rasmi, Astro, dan RIM bekerjasama buat pertama kalinya untuk menganjurkan penyampaian anugerah AIM23 tahun ini, menurut Encik Rosmin Hashim, pengerusi Jawatankuasa Penganjur AIM23. Di Astro RIA & ERA, majlis anugerah utama akan disiarkan secara langsung dari Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) yang akan diadakan pada Ahad , 11 September 2022 jam 9.00 malam (Karpet Merah pada 8.30 malam).

“Kami amat teruja untuk menganjurkan AIM yang ke-23 selepas sekian lama menyepi dan juga amat gembira melihat industri muzik tempatan menuju ke arah pemulihan selepas tempoh pandemik. Sudah agak lama pengamal industri muzik tempatan mendapat pengiktirafan yang sewajarnya, terutamanya penghormatan yang diperolehi dengan memenangi anugerah AIM. Sejak 1993, AIM telah dikenali sebagai Anugerah Grammy Amerika yang setaraf di Malaysia, satu-satunya persembahan anugerah tempatan yang memberi pengiktirafan dan penghormatan kepada pengamal industri muzik tempatan termasuk penyanyi, komposer, penulis lirik, penerbit dan jurutera bunyi, berdasarkan merit dan kualiti di samping membantu merangsang kreativiti dan kecemerlangan dalam penciptaan muzik yang boleh menembusi pasaran antarabangsa”, kata Rosmin Hashim, Pengerusi RIM dan Pengerusi Jawatankuasa Penganjur AIM23.

“Terdapat perubahan besar dalam cara muzik digunakan dan didengari oleh orang awam. Untuk mencerminkan keluasan muzik yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia, kami telah menambah anugerah ‘Lagu Cina Tempatan Terbaik’ dan ‘Lagu India Tempatan Terbaik’ dalam kategori anugerah utama. Kami juga telah mengembalikan semula kategori ‘Lagu Bahasa Melayu Terbaik Dipersembahkan oleh Artis Asing, manakala kategori Lagu Paling Banyak Dimuat Turun’ telah digugurkan memandangkan penggunaan muzik pilihan orang ramai adalah melalui penstriman”, tambah Rosmin.

Berikutan itu, beliau membuat pengumuman berikut mengenai tempoh penamaan calon, syarat kelayakan, kategori hadiah dan tatacara penghakiman:

Kriteria Kelayakan dan Tempoh Pencalonan

Lagu dan album dalam bahasa Malaysia, Inggeris, Cina dan India yang diterbitkan antara 1 Januari 2021 dan 30 Jun 2022 layak untuk pencalonan untuk anugerah AIM 23 tahun ini. Musim penamaan calon bermula pada hari Rabu, 27 Julai 2022 dan ditutup pada jam 5:00 petang. pada hari Jumaat, 5 Ogos 2022. Anda boleh mengisi dan menghantar borang pencalonan secara dalam talian di https://aim.org.my/online-submission-2/.

Kategori-Kategori Anugerah

Berikut adalah senarai semua 26 kategori anugerah yang dibuka untuk pertandingan tahun ini:

KATEGORI ANUGERAH UTAMA

 1. ARTIS BARU TERBAIK.
 2. PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK DI DALAM LAGU (LELAKI).
 3. PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK DI DALAM LAGU (WANITA) 4. PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK DI DALAM LAGU (BERKUMPULAN).
 4. PERSEMBAHAN VOKAL DUO/KOLABORASI TERBAIK DI DALAM LAGU.
 5. VIDEO MUZIK TERBAIK.
 6. RUNUT BUNYI (OST) TERBAIK DI DALAM FILEM/DRAMA 8. LAGU ROCK TERBAIK.
 7. LAGU POP TERBAIK 10. LAGU R&B/HIP HOP TERBAIK.
 8. LAGU POP ELEKTRONIK/DANCE TEBAIK.
 9. LAGU INGGERIS TEMPATAN TERBAIK.
 10. LAGU CINA TEMPATAN TERBAIK.
 11. LAGU INDIA TEMPATAN TERBAIK.
 12. LAGU MELAYU TERBAIK YANG DIPERSEMBAHKAN OLEH ARTIS LUAR NEGARA.
 13. LAGU NASYID TERBAIK .
 14. LAGU POP ETNIK TERBAIK.
 15. ALBUM TERBAIK.
 16. LAGU TERBAIK.

ANUGERAH KHAS

 1. ANUGERAH SRI WIRAMA.

KATEGORI PRA-ANUGERAH

 1. KULIT SINGLE/ALBUM TERBAIK.
 2. RAKAMAN ALBUM TERBAIK.
 3. RAKAMAN LAGU TERBAIK.
 4. SUSUNAN MUZIK TERBAIK DI DALAM LAGU.
 5. LAGU PALING TINGGI DI STRIM.
 6. LAGU NADA DERING JUALAN PALING TINGGI.

Penghakiman Anugerah

Seperti kebiasaan untuk anugerah AIM, panel hakim yang dipilih dengan teliti, diketuai oleh Ketua Hakim yang dipilih oleh Jawatankuasa Pengelola AIM, akan mengadili pencalonan yang diterima. Panel juri akan terdiri daripada profesional terkenal dan pakar terkemuka dari pelbagai bidang dalam industri muzik tempatan. Sebelum pelepasan dan pengumuman keputusan, juruaudit bebas akan menjadualkan dan mengaudit markah yang diberikan oleh hakim-hakim ini. Ahli Majlis RIM akan memilih penerima anugerah pencapaian seumur hidup “Sri Wirama”. Pada Ogos 2022, keputusan 5 Finalis AIM23 dijangka akan diumumkan.

“Kami berasa teruja untuk menjadi sebahagian daripada AIM23 bagi mengiktiraf bakat-bakat luar biasa yang telah menunjukkan kecemerlangan dalam industri muzik. Sebagai penyiar rasmi, ia merupakan sesuatu keistimewaan bagi kami untuk mempamerkan pengkarya-pengkarya yang telah memberi impak berkekalan terhadap industri sepanjang tahun lalu.

Astro amat kagum untuk melihat industri muzik terus berkembang hingga ke hari ini walaupun telah menghadapi pelbagai kekangan sejak dua tahun lalu.

Sebagai sebuah syarikat penyiaran terkemuka Malaysia, kami akan terus menyokong usaha-usaha yang memartabatkan industri muzik tempatan kerana AIM telah menjadi penanda aras dalam mengiktiraf bakat-bakat dalam bidang muzik untuk bertahun lamanya, termasuk penggerak dan pengolah industri, serta bintang-bintang yang sedang meningkat naik”, kata Norzeha Mohd Salleh, Ketua Saluran Astro Ria, Prima dan Warna.

“Kami berharap para peminat dan penyokong akan bersama-sama menantikan penganjuran semula AIM dengan memberikan sokongan kepada artis kegemaran mereka di Astro menerusi saluran Astro Ria (104) dan ERA. Pelanggan Astro turut boleh strim AIM23 menerusi On Demand dan aplikasi Astro GO.

Nantikan Anugerah Industri Muzik (AIM23) dengan persembahan-persembahan yang luar biasa daripada barisan pemuzik dan penghibur yang menakjubkan. Yang pasti, ia akan menjadi memori yang tidak akan dilupakan”, tambah Norzeha.

Untuk maklumat selanjutnya, sila lawati www.aim.org.my

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button