Berita

‘’ANGIN’’ HASIL KHAYALAN MAFARIKHA UNTUK INDUSTRI MUZIK TANAH AIR

Mafarikha Akhir menulis dan menyanyikan lagu “Angin oleh Mafarikha,” dan Luncai Emas Sdn Bhd, sebuah perniagaan rakaman, menerbitkannya. Selain itu, Pi’e Nasir, penyanyi dan gitaris kumpulan tempatan Ramayan, berkhidmat sebagai penerbit untuk lagu ini, begitu juga dengan Faliq Mohd, penerbit tempatan yang lebih dikenali dengan pentasnya sebagai FLQ. Jurutera bunyi Mohd Akmar Soffian, penerbit eksekutif Mohamed Ilham, dan pengurus projek Rahman Saharddin semuanya menyumbang kepada usaha ini. Awal tahun ini, Studio Ronggeng Luncai Emas telah digunakan untuk merakam lagu ini, yang mengambil masa kira-kira tiga bulan untuk disiapkan.

Single ketujuh Mafarikha secara keseluruhan sepanjang kerjayanya dalam perniagaan muzik negara ialah Angin. Ia telah ditentukan bahawa peringkat seterusnya akan menjadi lagu asli selepas dia mengeluarkan single pertamanya, Luncai Emas “Kabut Serangkai Mawar,” yang merupakan “buatan semula” lagu Datin Zaiton Sameon. Menurut Dato’ M. Nasir, lagu Angin dari arkib muziknya paling menjanjikan. Mafarikha mencipta bingkai asal lagu itu lapan tahun lalu semasa dia menjadi pelajar di Universiti Multimedia Cyberjaya. Dia berusia 22 tahun ketika itu, seorang pelajar berulang-alik antara Cheras dan Cyberjaya sambil diiringi oleh Lebuhraya MEX yang tenang.

Dia mendakwa bahawa dia akan berkhayal semasa di jalan raya dalam diam, berasa sunyi kerana dia telah berhenti mendengar radio sama sekali selama beberapa tahun. Dia akan mengarang lagu dalam otaknya, dan lagu Angin adalah hasil daripada proses kreatif ini. “ Lagu ini tiada kaitan dengan hidup saya pun. Saya suka berhalusinasi, memikirkan tentang pengalaman orang lain dan mencipta senario yang dialami orang selain daripada pengalaman saya sendiri. Lagu ini tidak mempunyai makna tersendiri dalam hidup saya.” “ Saya sekadar mahu mencipta sebuah lagu yang saya suka dan untuk pendengar juga suka apa yang mereka dengari ” terang Mafarikha tentang maksud di sebalik lagu ini.

Berbanding daripada lagu-lagunya yang lain, lagu ini mempunyai sesuatu yang berbeza buat Mafarikha. “ Prosesnya berbeza kali ini. Untuk single-single saya yang sebelum, saya akan menggunakan perkhidmatan penulis-penulis lain dan sekadar menyanyikan apa yang telah ditulis setelah lagunya siap. Kali ini saya turut serta di dalam prosesnya dari awal sampai akhir. Saya juga yang menulis lagu dan lirik, dan sentiasa menukar pendapat bersama produser Pi’e dan ahli-ahli Luncai Emas tentang apa yang sedap, apa yang perlu diubah, mesej apa yang ingin disampaikan dan sebagainya.”

Selepas 7 single, Mafarikha kini percaya bahawa lagu Angin akan mendorongnya ke tahap yang lebih tinggi dan destinasi yang lebih jauh daripada single sebelumnya.

Anda kini boleh melihat video lirik untuk lagu Angin di YouTube. Dalam masa terdekat, pendengar akan dapat menikmati muzik Angin pada semua perkhidmatan penstriman, termasuk Spotify, JOOX, Deezer, iTunes dan lain-lain.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button