Berita

‘ALAH BISA’ SATUKAN FAIZAL TAHIR & AMIRA OTHMAN

DUA PENYANYI BERBEZA GENERASI DIGABUNGKAN DALAM SEBUAH SINGLE POP RAKYAT YANG PADAT DENGAN NASIHAT BERMANFAAT

Single pop rakyat ala Melayu ‘Alah Bisa’ ditemui hasil kerjasama kreatif antara label rekod butik Faithful Music dan label hiburan terkemuka negara, Rocketfuel Entertainment, dan menampilkan penyanyi dan penulis lagu pelbagai disiplin tersohor negara, aktivis kemanusiaan, Faizal Tahir, dan penyanyi, pelakon, dan pengacara Amira Othman dengan imej ‘plain’.

“Saya terkejut apabila Rocketfuel mendekati saya mengenai kerjasama dengan abang Faizal Tahir, kerana orang yang signifikan dalam perniagaan muzik kami sanggup mengajak saya berduet dalam sebuah lagu,” kata Amira Othman.

Faizal Tahir dan komposer berbakat Faithful Publishing bekerjasama dalam Single Alah Bisa, yang menampilkan Glow Rush, Nick Ariff, Acap Salim, dan Mage.

Jika pendengar menyelami isinya, lagu ini kedengaran seperti pantun nasihat dayung Melayu empat kerat dengan suku kata berima, menurut Faizal Tahir. “Jika anda ingin berjaya dalam hidup ini, anda mesti berdisiplin dan konsisten dalam apa jua yang anda lakukan, dan tidak ada latihan disiplin diri yang lebih baik daripada doa.”

“In Shaa Allah, jika doa dimakbulkan, rezeki akan datang bukan sahaja di dunia tetapi juga di akhirat,” kata pepatah Melayu “alah bisa tegal biasa,” yang bermaksud “aktiviti atau pekerjaan yang sukar akan menjadi mudah jika dilakukan secara konsisten. ”

Selain itu, lagu ini memberi mesej untuk mengingatkan kita supaya tidak sombong, kerana tahap kesombongan yang paling tinggi di sisi Allah ialah gagal berdoa setelah menerima apa yang dimakbulkanNya dalam kehidupan seharian.

“Maka, jagalah solat dan jadilah Muslimin dan Muslimat yang sentiasa ber-Istiqomah.

Amira mendapati proses merakam single kali ini agak sukar kerana lagu itu adalah duet dengan idea unik yang tidak pernah dibawakannya sebelum ini.

Walaupun single berkonsepkan pop Melayu dengan lagu-lagu rakyat mempunyai nilai tradisional, muzik moden tetap diperkenalkan dengan bunyi yang segar dan lebih menarik perhatian umum, malah rata-rata lagu ciptaan Faizal Tahir baru-baru ini mendapat DNAnya.

“It’s in my blood,” terang Faizal Tahir ringkas

“MV ini menggambarkan kedudukan saya sebagai bapa kepada Amira, yang menggesa kami untuk terus berdoa walau apa pun yang kami lakukan, kerana doa yang berterusan akan membawa kami kembali ke jalan yang lurus dan betul,” kata Faizal Tahir mengenai video lagu itu.

“Jangan sekali-kali kita mengutuk dan menghukum berdasarkan pandangan mereka semata-mata memandangkan kita tidak mengetahui kisah mereka terutama dari segi ibadah mereka, kerana kita akan melalui usia yang berbeza dengan ibu bapa dan anak-anak dengan pelbagai ragam manusia.”

“Satu penghormatan buat Rocketfuel apabila nama-nama terkenal dalam perniagaan muzik Malaysia seperti Faizal Tahir tidak sabar-sabar untuk bekerjasama dengan artis kami, Amira Othman,” kata Encik Erick Yew, Ketua Label & Penerbitan di Rocketfuel Entertainment Malaysia.

“Saya harap lagu ini akan mendapat sambutan dan dinikmati ramai, dan saya juga berharap peminat akan terus menyokong kerjaya kreatif saya sampai bila-bila,” kata Amira di penghujung perbualan.

“Hidupkan mesej yang disampaikan dalam Alah Bisa,” kata saudara Faizal Tahir, “dan mungkin ia dapat diserap secara menyeluruh.”

Lagu ‘Alah Bisa’ boleh dimuat turun di iTunes serta dijadikan nada dering panggilan menerusi ke semua syarikat telekomunikasi tempatan dan boleh didengar pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian seperti Joox, KKBox, Spotify, Deezer, Apple Music dan juga YouTube Music.

Manakala MV single ini boleh ditonton secara eksklusif di saluran YouTube Faizal Tahir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button